Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Retaule de la Pietat i quatre relleus del Retaule de Sant Eloi tornen al Museu de l'església de Sant Esteve d'Olot

  • Les peces han estat restaurades al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya del Departament de Cultura
  • El Retaule de la Pietat, del segle XV, i els quatre relleus es tornaran a exhibir a Olot a partir del 7 de juliol
  • Les intervencions han inclòs la fixació general de la policromia, la consolidació i estabilització del suport de fusta, i la neteja de la capa pictòrica amb l’eliminació, en el cas del Retaule de la Pietat, d’una repintada que amagava la policromia original
 
 
El Retaule de la Pietat i quatre relleus del Retaule de Sant Eloi tornaran el proper dijous, 7 de juliol, al Museu Parroquial de la sagristia de l’església de Sant Esteve d’Olot, després d’haver estat restaurats pel Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) del Departament de Cultura. El Retaule de la Pietat és una de les peces més importants que s’exposen en aquest museu parroquial i, juntament amb els quatre relleus del Retaule de Sant Eloi, tornaran a ser exhibides en aquest espai garrotxí a partir d’aquest mes de juliol.
 
Els treballs de restauració de conservació i restauració que s’han fet al Retaule de la Pietat i als relleus del Retaule de Sant Eloi al CRBMC, a Valldoreix, han durat sis i quatre mesos respectivament i han inclòs les actuacions següents: la fixació general de la policromia, la desinsectació pe les peces per anòxia, la consolidació i estabilització del suport de fusta, la neteja de la capa pictòrica i la reintegració cromàtica de les llacunes.
 
Aquests treballs de conservació i restauració es complementen amb una exhaustiva documentació fotogràfica, un examen general de les obres amb reflectografia d’infraroig i fotografies amb llum ultraviolada i, a més, en el cas de la Pietat, amb una radiogràfica del conjunt.
 
En el cas de la Pietat, s’ha eliminat d’una repintada que afectava el total de les escenes central i dreta, excepte els ulls, i que emmascarava el fi treball de policromia original de l’època gòtica.
 
 
El Retaule de la Pietat
 
El Retaule de la Pietat és una pintura sobre fusta policromada del segle XV, amb unes mides de 142 cm d’alçada per 245 cm d’amplada i 8,7 cm de fons.
 
Es tracta d’un retaule compost per tres escenes. A l’escena Central hi ha representada la Pietat pròpiament dita, a la dreta s’hi representa el martiri de Sant Sebastià i a l’esquerra hi ha l’arcàngel Sant Miquel. Aquesta darrera escena, però, no és original i s’aprecia fàcilment pel canvi estilístic, pel tipus de pinzellada i per la densitat dels materials pictòrics.
 
Aquesta obra s’atribueix a Miquel Torell, el qual s’ha identificat com a Mestre d’Olot. Torell pertany a un nombrós grup de pintors de la darrera pintura gòtica a les terres de Girona que, com en altres períodes, es fa difícil adjudicar-los l’autoria de les poques obres conservades.
 
A l’actualitat, es manté la identificació de Miquel Torell com a Mestre d’Olot, encara que planteja dubtes a alguns historiadors que no la comparteixen. Miquel Torell fou originari de Girona i actiu en aquesta població i al Rosselló entre el 1471 i el 1486.

El Retaule de Sant Eloi
 
Del Retaule de Sant Eloi de l’església de Sant Esteve d’Olot a l’actualitat només es conserven 5 relleus. Les escenes representen cinc passatges de la vida de Sant Eloi:
·        Naixement de Sant Eloi
·        Miracle del ferrat del cavall esquerp
·        Consagració episcopal de sant Eloi a Noyon
·        Predicació de Sant Eloi
·        Sant Eloi i el rei Clotari (en procés de Restauració)
 
No s’ha conservat cap document que pugui datar ni atribuir l’obra, però segons la tipologia del retaule es pot ubicar entre 1620, en què s’utilitza la tècnica de deixar el daurat vista, i principis del 1700, en què apareix el retaule marià.

El Centre de Restauració
 
El Centre de Restauració de Béns Mobles contribueix a la preservació dels béns culturals mobles de Catalunya. Entre els seus objectius hi ha conèixer l’estat de conservació d’aquests béns, programar-ne i prioritzar-ne les actuacions de conservació preventiva i les de restauració, avaluar-ne les propostes de tractament, i coordinar, executar i fer el seguiment de les intervencions.
 
Així mateix, el CRBMC vetlla pel rigor i la qualitat de les intervencions de conservació–restauració del patrimoni moble de Catalunya, i avalua periòdicament l’estat de conservació dels béns intervinguts amb anterioritat.
 
El Centre també assessora i ofereix serveis tecnicocientífics als professionals de la conservació i restauració, als investigadors del patrimoni i als conservadors de col·leccions, i promou el coneixement de la disciplina, així com els avenços en tecnologia i en la pràctica de les actuacions de conservació i restauració.
 Cercador

Cercador

Destaquem