Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa premia la trajectòria de 25 artesans catalans, amb el diploma de Mestre Artesà

El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ha presidit l’acte de lliurament dels diplomes, que se celebra aquesta tarda al Palau de Pedralbes. 

Amb aquests guardons, el Departament, a través d’Artesania Catalunya, vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge.
 
El Departament d’Innovació, Universitats i Empresa guardona 25 artesans catalans amb el diploma de Mestre Artesà, en un acte que s'ha celebrat aquest vespre al Palau de Pedralbes i que ha presidit el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet. L’acte ha compta també amb la presència de la directora d’Artesania Catalunya, Gemma Amat.
 
Amb aquestes distincions, el Departament —mitjançant Artesania Catalunya— vol reconèixer la trajectòria professional dels artesans catalans i el seu mestratge. Com en cada edició, els artesans guardonats han acreditat mèrits de caràcter extraordinari en l’exercici del seu ofici. S’ha valorat el mestratge fruit de la qualitat de la seva feina i la formació impartida, així com la seva trajectòria professional, que ha de ser superior als quinze anys d’experiència.
 
En el procés de selecció dels premiats han participat associacions, gremis, consells comarcals, ajuntaments i Artesania Catalunya, amb una proposta de candidats. Aquestes propostes han estat valorades i estudiades per la Comissió d’Artesania de Catalunya, qui ha escollit el nombre definitiu de persones que han estat distingides amb el Diploma de Mestre Artesà.
 
Per oficis artesans, en la present edició —la 16ena edició— dels diplomes Mestre Artesà s’han reconegut 25 artesans representants de 20 oficis diferents. Concretament, s’han atorgat diplomes en les següents especialitats artesanes: torner, esmaltador, gravador, constructor de complements de la fusta, tallista, lacador, tapisser, enquadernador, ceramista (4), picapedrer, teixidor, escultor, joier(3), cisteller, sabater, elaborador i manipulador de paper i cartró, vidrier, daurador, puntaire, ventaller.
 
Els artesans distingits amb el diploma Mestre Artesà:
 
A la demarcació de Barcelona: 14 diplomes
 
Ma.Carme Brunet i López: ( Barcelona, Barcelonès). Amb 64 anys d’edat, es dedica des de fa 46 a l’ofici d’esmaltadora. El seu prestigi professional queda avalat pels seus 36 anys de Professora d’Esmalts, Dibuix i Tallers Oberts i Coordinadora dels oficis artístics a l’Escola Massana, i per les diferents exposicions individuals i col·lectives que ha realitzat  a Catalunya i arreu d’Europa. Brunet,  és sòcia del Cercle Artístic de Sant Lluc i de l’Agrupació d’Aquarel·listes de Catalunya. Així mateix ha estat membre de jurats en concursos de Dibuix i Pintura, com també del concurs de disseny d’objectes per a la botiga del MNAC. Destaca per la seva extensa tasca docent, per les aplicacions de l’esmalt a la joieria, la realització d’esmalts artístics per encàrrec i per tenir un estudi  dedicat a la investigació de tècniques artesanals.
 
Anna Comellas i Alabern: (Barcelona, Barcelonès). Comellas  de 47 anys d’edat, compta amb 23 anys d’experiència professional com a gravadora de litografies. Llicenciada i Doctora en Belles Arts,  ha rebut  diversos premis i reconeixements com  el Premi de Llicenciatura 1987 i Premi Nacional de litografia “Ciudad de Gijon”.  Ha estat 21 anys professora de l’Escola Llotja, ha impartit cursos de litografia a l’Escola Massana, de siligrafia a la Universitat de Belles Arts, alhora que ha organitzat un taller entre la Rutgers University, New Jersey i l’Escola Llotja.
 
Antoni Grau i Parientes: (Barcelona, Barcelonès). Amb 78 anys d’edat, és un expert des de fa 46 anys en l’art del modelisme naval.  Ha exercit de pescador, armador, patró de vaixell i de maquinista naval, als 18 anys però ja va construir la seva primera embarcació.  Destaca per l’aplicació de coneixements d’altres oficis , com per exemple la joieria, als seus models navals. Ha col·laborat en edicions d’història naval i modelisme, alhora  que ha editat manuals per l’ornamentació de vaixells d’època.
 
Alicia López i Creus: (Barcelona, Barcelonès). Amb 59 anys d’edat, compta amb 37 anys d’experiència professional com a lacadora. Durant la seva trajectòria ha estat professora de Laca Japonesa, Dibuix Artístic i Tallers oberts de l’Escola Massana, ha participat en programes de televisió de TVE i TV3, com també ha realitzat 9 exposicions a Madrid, Estocolm, Barcelona, Viena i Taipei. Destaca per la seva capacitat d’adaptació a les demandes de professionals de rellevància com joiers, arquitectes i dissenyadors. Ha col·laborat, entre d’altres amb Vasari, Puig Doria, o Roca i ha realitzat restauracions per antiquaris i per a institucions, en la col·lecció Thyssen-Borsemiza i en el Museu de les Arts Decoratives.
 
Maria Lucas i Gómez-Moran: ( Barcelona, Barcelonés). Amb 50 anys d’edat, compta amb 27 anys d’experiència professional com a enquadernadora. Ha participat en diverses exposicions col·lectives a Catalunya i arreu del món com a Polònia o el Japó. En l’àmbit de la docència ha estat professora al llarg de 26 anys de l’ Escola Massana, l’Escola Uruguai o de l’Escola Llotja. Destaca per aplicar l’experimentació i la recerca de materials per a l’adaptació de l’enquadernació en paper, cuir, fusta, tèxtil, corda i cartró. Així mateix per la creació de la marca pròpia PERGAMO.
 
Montserrat Llanas i Silvestre: (Vilafranca del Penedès, Al Penedès). Amb 49 anys d’edat, Llanas es dedica des de fa 30  a l’ofici de la ceràmica. Premiada 11 vegades en el concurs de Ceràmica de Sta. Margarida i els Monjos, ha realitzat 19 exposicions individuals i 77 exposicions col·lectives arreu de Catalunya.  En el camp de la docència destaca pels seus 25 anys dedicats a l’ensenyança de l’ofici de ceramista a diferents escoles d’art catalanes.  Les seves principals aportacions són la  tasca pedagògica que ha realitzat de la ceràmica, com també la difusió que ha fet de l’ofici a través de nombroses exposicions i  de fires artesanals.
 
Juan Maria Medina i Ayllón: (Barcelona, Barcelonès).Als seus 65 anys, porta més de 46 dedicats a l’ofici d’escultor. Medina i Ayllón és llicenciat en Belles Arts i va ser aprenent del mestre Mariano Piñar. Pel que fa a l’àmbit docent, ha estat durant 20 anys professor de l’Escola Llotja de Barcelona. En la seva producció artística i artesana, destaquen les obres de restauració de l’altar de la Verge de la Mercè de l’església del Pi de Barcelona, els àngels de talla del teatre de l’Òpera de Frankfurt i els pinacles gòtics del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria professional ha estat guardonat, amb el Primer premi de talla del concurs juvenil de Jaén, el premi escultures de Sal a Cardona, Premi triennal internacional d’escultura en fusta a Argentina, i medalla i premis al Cercle Artístic Sant Lluís. Així mateix, ha exposat la seva obra a França, Alemanya, Finlàndia, Argentina, Paraguai, Costa Rica i Bahrain. Una de les seves grans aportacions ha estat la preservació de l’ofici artesà a través del mestratge, exposicions i publicació de llibres, especialment pel que fa a la pràctica i difusió del mètode Medina, consistent en l’ampliació de figures de petit format.
 
Miquel Pascual i Viura: (Les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental). Pascual, de 64 anys, va iniciar-se amb només 15 anys en l’ofici cisteller, seguint la tradició familiar, que amb ell completa la tercera generació dedicada a aquesta activitat. Ha estat guardonat amb el premi Fundació Pellfort i Xinxó de la Societat Econòmica Barcelonès d’Amics del País. Pel que a exposicions i fires, ha participat a fires d’arreu de Catalunya, a Granollers, Salt, Figueres, o la Val d’Aran, entre d’altres així com de la resta de l’Estat. Pascual destaca per la seva aportació en la creació de cistelleria tradicional, amb peces com coves de palla fustal, conilleres de vímet i canya, cistells i paneres per a l’agricultura.
 
Carles Piñol i Palacios: ( Barcelona, Barcelonès). Als seus 45 anys, porta gairebé 30 dedicats a l’ofici de sabater, especialista en calçat ortopèdic. La seva formació va començar com a aprenent del mestre baster Antoni Díaz i del mestre sabater Josep Cunillera i s’ha completat amb cursos de patronatge i disseny i estudis oficials d’ortopèdia. En l’àmbit de la docència, ha impartit classes durant 4 anys a l’Instituto Europeo di Desgin, i ha col·laborat amb l’escola de disseny Felicidad Duce. Piñol destaca per haver aportat nous dissenys al calçat ortopèdic i la seva tasca en aproximar l’ortopèdia a la moda. Així mateix ha obert un fòrum de debat a internet sobre el tema.
 
Jordi Plana i Marquès ( Sabadell, Vallès Occidental). Amb 46 anys, Jordi Plana i Màrquez ha dedicat gairebé mitja vida a l’ofici de joier. Pel que fa a la seva àmplia formació acadèmica; és llicenciat en Belles Arts i ha cursat estudis de Joieria a l’Escola Massana, a l’Institut balear de Disseny i a l’Escola de Ceràmica de la Fundació Centre del Vidre. En l’àmbit docent, ha estat durant 18 anys professor de diverses escoles i centres, entre els quals l’escola d’Art i Disseny de Vic, l’escola Pau Gargallo de Badalona, mestre de taller a l’escola Arsenal, a Vilafranca del Penedès; al taller de l’escola Llotja i a l’escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. A més, ha estat distingit amb el primer premi del curs de joieria de l’Associació espanyola de Gemologia, i ha estat seleccionat per l’ICEX a Ambiente, a Frankfurt, i pel Centre d’Informació del Diamant. Així mateix, ha exposat de forma individual o col·lectiva a Sabadell, Manresa, Barcelona, Palma de Mallorca, Girona, La Rioja i Madrid. Plana compta amb taller propi de joieria i les seves col·leccions es distribueixen a Catalunya, Balears i a diversos punts d’Europa. Destaca per la seva aportació a la joieria d’autor, peces seriades i regals d’empresa.
 
Anna Rafecas i Santó (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès). Als seus 45 anys, Rafecas ha dedicat gairebé 20 a l’ofici de joiera. Destaca la seva faceta com a professora, ja que durant 15 anys s’ha dedicat a la docència, a l’escola Arsenal de Vilafranca del Penedès, centre del què també ha estat cap d’estudis. Durant la seva trajectòria, ha estat membre fundador del grup “Grisalla” de Barcelona, ha estat seleccionada per l’edició d’un calendari per CIDAE, ha estat secretària de direcció de la revista “Batik” i ha rebut nombrosos premis i participacions en concursos d’àmbit nacional i estatal, com la medalla de plata del 34è saló de Beziers, menció especial “Esmaltes Internacionales 3” a La Corunya, tercer premi al Saló Dissenyadors Europea a Menorca i premi finalista “Aureli Bisbe” de la Fundació Miró. Així mateix, ha participat en 88 exposicions individuals i col·lectives arreu de Catalunya, a diversos punts de l’Estat i a l’estranger, a llocs com EEUU, França o Japó. I compta amb obra permanent al San Francisco Museum of Contemporary Hispanic Art, col·lecció privada a Guayaquil, Equador, The Florida Museum of Hispanic and Latin American Art, Habit, espai de joies a Barcelona.
 
Xavier Ribas i Velàzquez: (Barcelona, Barcelonès). Fill de mestre daurador i de quatre generacions de dauradors, Ribas fa 18 anys que es dedica a aquest ofici. Llicenciat en l’especialitat de Pintura en Belles Arts, ha realitzat treballs d’emmarcació pel  Museu Picasso de Barcelona, Museu Dalí de Figueres, l’ Ajuntament de Pamplona i el Parlament de Pamplona, alhora que també ha fet emmarcacions d’obres originals de pintors consagrats com Picasso, Dalí, Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Marc Chagall, Joan Gris, Miró, entre d’altres. Destaca per ser un especialista en aquest ofici, per dominar el treball artesanal amb daurats i la realització de policromies en l’acabat de la decoració d’un moble.
 
Maria Umbert i Pascual: ( Arenys de Munt, Maresme). Amb 75 anys d’edat, des dels 15 que es dedica a l’ofici de puntaire. Ha dedicat 17 anys a la docència, com a professora de l’escola de l’Associació de puntaires d’Arenys de Munt. Destaca per la seves aportacions innovadores a través del color de les puntes i per la seva contribució a la difusió de l’ofici a través del seu mestratge.
 
Josep- Albert Ymbert i Bonet: ( Barcelona, Barcelonès).  Acumula, amb 62 anys d’edat, 48 d’experiència professional com a ventaller,  és el darrer de quatre generacions senceres dedicades a l’art del ventall.  Ha obtingut  la Menció d’Honor a l’Exposició Universal de Barcelona i la Menció d’Honor a l’Exposició Internacional d’Artesania. Destaca per tenir una creació de marca i comerç propi “Abanicos Ymbert” a València, per apostar per una línia empresarial centrada en la importació de ventalls del Japó i realitzar una producció de gamma d’alta qualitat i comptar amb una extensa varietat de mostrari.


A la Catalunya Central: 5 diplomes

Lluís Esparbé i Casals:
(Bagà, Berguedà). Dels seus 62 anys d’edat, n’ha dedicat 35 a la construcció de complements de la fusta. Durant la seva trajectòria ha realitzat tallers de formació a alumnes de primària de l’Escola CEIP Galceran Pinós i cursets al Parc Natural Cadí-Moixeró. Esparbé és representant del grup local d’oficis artesanals de Bagà, ha estat organitzador de la 1a Mostra d’oficis Artesanals de Bagà i ha participat en la restauració del Santuari de Paller. Destaca per la seva tasca  de recuperació i difusió de l’artesania en fusta i d’altres oficis tradicionals i per ser un activador de l’artesania local.
 
Jordi Marcet i Barbé: (Vic, Osona). Amb 59 anys d’edat, compta amb una experiència professional de 41 anys dedicat a l’ofici ceramista. El seu prestigi internacional queda avalat pel seu excel·lent treball i recorregut professional. Ha participat en nombroses exposicions col·lectives a  ciutats d’Anglaterra, França, Suècia o al Japó, i ha presentat més de 30 exposicions individuals arreus de Catalunya i Europa. La seva obra es troba en importants col·leccions públiques i exposada a museus espanyols i estrangers.  Destaca per haver creat una marca pròpia de prestigi  i per la seva capacitat d’adaptació, ha treballat des de la terrissa popular, a la ceràmica d’autor passant per la ceràmica utilitària contemporània.
 
Jaume Mas i Riera: (Castellgali, Bages). Amb 51 anys d’edat, Mas s’ha dedicat 21 a l’ofici de teixidor. En l’àmbit de la docència, ha estat monitor i professor de formació en diferents tallers i ha estat director del taller Teixidors. La seva col·lecció de mantes Croquis ha esta guardonada amb el Premi Internacional de Disseny EXPOHOGAR l’any 2001, a més  destaca  per elaborar un producte de gran qualitat i aplicar noves línies de productes en l’àmbit de la indumentària, la llar, regal d’empresa i artesania tèxtil.
 
Victòria Rabal i Merola: (Capellades, Anoia).  Dels seus 50 anys d’edat, n’ha dedicat 26 a l’ofici d’elaboradora i manipuladora de paper i cartró. Durant la seva trajectòria,  ha estat  membre de diferents associacions de museus i d’historiadors de paper nacionals i internacionals, destacant la seva tasca de direcció del projecte Museològic del Museu Molí Paperer de Capellades. Ha realitzat publicacions pedagògiques, tècniques i històriques sobre l’ofici, ha participat, a més, en seminaris i conferències, com també en diferents mostres i exposicions arreu d’Europa. Destaca per la  seva creació del disseny de nous papers, la investigació de noves fibres, filigranes i procés de fabricació del paper fet a mà, com també per la seva participació,  amb elements escenogràfics, en  obres de Carlos Santos, Xavier Maristany, Marielena Roqué i Josep Palau i Fabre.  En la seva trajectòria també hi destaca els més de 20 anys de docència en el Taller de paper del Museu i cursos monogràfics de paper com a medi plàstic, les il·lustracions de poemes d’Enric Casasses i les peces artesanes que ha realitzat en 3D per Ferran Adrià.
 
Rosa Vila- Abadal i Serra: ( Vic, Osona). Amb 58 anys d’edat, ha dedicat 41 a l’ofici de ceramista. Autodidacta, Vila-abadal ha realitzat col·leccions públiques en museus de Barcelona, Manises, Tenerife, Astúries, La Caixa, Castelló, Suècia, El Vendrell, Tarragona i Japó.  A més ha participat  en conferències i taules rodones i ha realitzat 37 exposicions individuals i 91 col·lectives arreu d’Europa. Destaca per la seva capacitat d’adaptació a nous llenguatges de la ceràmica i per la creació d’una marca de prestigi.


A la demarcació de Tarragona: 2 diplomes

Tomàs Palos i Redondo
: ( Tarragona, Tarragonès). Palos, amb 65 anys d’edat, compta amb 51 anys d’experiència com a mestre joier. Al llarg de la seva trajectòria, ha  estat professor a l’ Escola d’Arts aplicades i Oficis artístics de la Diputació de Tarragona (EADT) i responsable del departament de Joieria de l’EADT. La seva obra ha estat reconeguda en diverses ocasions i ha participat en més de 20 exposicions col·lectives  a La Corunya, Barcelona, Tarragona, Madrid, Pamplona, entre d’altres. Destaca  per les seves col·leccions amb marcada personalitat i per la seva capacitat pedagògica, de divulgació i promoció de l’ofici en noves generacions.
 
Paco Ramos i Correas: ( Vimbodí, Conca de Barberà). Amb 51 anys d’edat, es dedica des de fa 36 anys a l’ofici de vidrier.Ha estat cap de taller i professor de vidre calent al Centre del Vidre de Barcelona (CVB) i mestre vidrier del Museu del vidre de Vimbodí realitzant demostracions i cursos de formació. Durant la seva trajectòria professional ha treballat en projectes rellevants com en la làmpada central del teatre escènic de Barcelona o les làmpades de l’Ajuntament de Montblanc. Així mateix,  a més de realitzar exposicions i participar en fires d’artesania, ha col·laborat amb vidriers de França, Venècia, Brussel·les, Canadà i del Centre el Vidre de Barcelona. Les seves principals aportacions a l’ofici són la creació de peces de disseny propi, les reproduccions d’objectes de vidre tradicional fabricat a Vimbodí, i la investigació i desenvolupament de la pasta de vidre  que ha realitzat amb alumnes del CVB.


Girona: 2 diplomes Mestre Artesà

Manel Bauzó i Amoedo:
(Tortellà, La Garrotxa). Aquest mestre torner de 62 anys, d’edat, compta amb 45 anys d’experiència professional. Especialista culleraire i d’altres estris de cuina amb fusta de boix, va crear el seu propi taller “Culleres Garrotxa” i posteriorment “Culleres Bauzó”. Ha participat en diverses exposicions i demostracions en fires d’oficis artesans. Bauzó destaca per l’ampli domini de la tècnica de talla de la fusta de boix, per ser fidel als processos artesans en la construcció d’estris de cuina i alhora també per l’aplicació de nous dissenys en l’ofici.
 
Rosa López i Herbera: (Torroella de Montgrí, Baix Empordà). Amb 60 anys d’edat, es dedica des de fa 22 a l’ofici artesà de la tapisseria. Durant la seva trajectòria, ha estat fundadora de l’escola Taller de Tapís “l’Embolic” de Torroella de Montgrí i ha creat l’escola de Tapís a Roses, on ha exercit també com a professora. Ha col·laborat en projectes culturals municipals com “El Mercat de la Mediterrània”, la “Fira de Sant Andreu” i la “Mostra d’Art local”. Així mateix, compta amb diverses exposicions permanents i n’ha realitzat 45 arreu del territori català. Destaca per  la difusió de l’ofici de la tapisseria  a través del seu mestratge i de mostres i per la seva contribució a la fixació  de l’ofici en el territori.  


A la demarcació de Lleida: 1 diploma

Feliu Martin i Farré:
(La Floresta, Les Garrigues). Fill i net de mestres artesans picapedrers, Martin i Farré de només 33 anys , acumula ja una experiència de 16 anys en l’ofici de picapedrer. Durant aquest període ha estat anomenat cap de taller de picapedrers del temple de la Sagrada Familia, ha estat representant català en la trobada internacional de picapedrers a Alemanya, alhora que ha participat en el llibre” Escultura en piedra” de Josep M. Camí i C. Santamera, ha estat guardonat amb el Premi a la millor empresa familiar de Lleida  atorgat per la Diputació de Lleida. Així mateix ha participat en les restauracions, entre d’altres, del Monestir de Poblet, de l’Església romànica de la Seu de Lleida, del temple de la Sagrada Família o  la Catedral de Barcelona. Ha treballat amb els escultors Jaume Perelló i Bruno Gallart ( col·laborador de Subirachs) i ha realitzat una Mostra permanent a Stuttgart i al taller familiar de La Floresta.
A Terres de l’Ebre: 1 diploma

Joan Panisello i Chavarria:
(Jesús.Tortosa, Baix Ebre). Amb 64 anys, va iniciar-se en l’ofici ceramista fa 40 anys. Durant la seva dilatada trajectòria, ha obtingut nombrosos premis i reconeixements, entre els quals destaquen la  Medalla d’or Saló Internacional Gran Ducal Luxemburg el 1991,  la Medalla d’or Cecle artistique Internacional  de Bélgica el 1994 o el Primer premi d’honor Grand Prix International des Arts Plastiques de Bélgica, el 1996. Té importants col·leccions públiques a Castelló, Catalunya, Buenos Aires, Italia, Madrid, i Nicaragua i ha editat el llibre “Joanon Panisello: Obra 1975/2006”. Ha realitzat 51 exposicions individuals i 140 de col·lectives arreu del món i ha aportat més de 8000 mostres de colors ceràmics diferents. Panisello ha contribuït plenament en la investigació, difusió i formació de l’ofici de ceramista.


Els diplomes i la insígnia 08:
 
Com cada any, l’acte de lliurament de Diplomes de Mestre Artesà compta amb la col·laboració directa de diversos artesans. D’una banda, el paper en què s’han imprès els Diplomes ha estat confeccionat per l’artesà Toni Sardà. És un paper elaborat a mà al Molí Paperer Aquari de Banyoles, especialment per a aquesta edició del Lliurament de Diplomes de Mestre Artesà amb una tècnica de dos banys.
 
El diploma s’ha imprès mitjançant una litografia òfset i el relleu s’ha obtingut per pressió directa amb una màquina tipogràfica de principis del segle XX.
 
La realització de l’escriptura ha anat a càrrec del cal·lígraf Keith Adams. Per al nom dels artesans s’ha utilitzat una escriptura gòtica titular de butlla típica del segle XVI, adaptada perquè sigui llegible, mantenint però la seva personalitat allargada, i tinta de Xina de barra, noguerina i cafè. Pel que fa al nom de l’ofici, es tracta d’una escriptura carolina catalana típica de Girona del segle XII i el material emprat és la noguerina. El paper s’ha tractat amb sandàraca abans d’escriure-hi.
 
A més dels diplomes, es lliura als Mestres Artesans una insígnia, que aquest any ha estat creada i produïda per l’alumna de joieria de l’Escola Llotja, Wania Maria de Souza Almeida, guanyadora del concurs d’enguany en el que han participat l’Escola Llotja i l’Escola d’Art de Tarragona. La insígnia simbolitza la punta d’un llapis, primera eina necessària per esbossar una idea. El jurat del concurs va escollir aquesta peça per la simplicitat de la forma geomètrica que embolcalla la mina del llapis. 
La capsa on es presenta la insígnia ha estat feta al taller artesà Arapdis del barri de Gràcia de Barcelona.


Cercador

Cercador

Destaquem