Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El president Mas destaca que "l'aposta d'El Periódico de Catalunya pel català ha estat una història d'èxit, amb dificultats, com la història de Catalunya com a país"

  • El cap del Govern ha inaugurat aquest matí l'exposició commemorativa de la publicació del número 5.000 de l'edició en català del diari
El president Mas durant la visita a l'exposició

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit avui, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans, la inauguració de l’exposició Fem els 5.000, amb motiu de la pròxima publicació del número 5.000 de l’edició en català d’El Periódico de Catalunya. Durant l’acte, el cap del Govern ha destacat que l’any 1997, quan es va publicar el primer número en llengua catalana, el diari “va fer una aposta rotunda i convençuda pel català, que ha reeixit”. El president ha afegit que aquesta “aposta d’El Periódico pel català ha estat una història d’èxit, amb dificultats, igual que la història de Catalunya, com a país i com a nació”.
 
El cap de l’Executiu ha agraït al diari i al Grup Zeta que “en aquest camí de normalització de la llengua pròpia de Catalunya, que és el català, fos pioner i gairebé aventurer” i ha assenyalat que “aquesta aposta que es va fer no tenia una garantia d’èxit assegurada i, per tant, tenia un mèrit encara més gran”.
 
El president ha recordat que, pocs mesos després de la sortida d’El Periódico en català, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de política lingüística, que va ser “un pacte important, transversal, entre diferents formacions polítiques i el Govern de l’època, presidit pel president Jordi Pujol”. Artur Mas ha recordat que la Llei “va ser un marc, des d’una òptica legal, que va reforçar el que havia de ser la normalització lingüística en el conjunt del país i, val a dir, que, a poc a poc, s’ha anat produint”.
 
També ha mostrat la seva satisfacció perquè apostes com la d’aquest diari “hagin anat estimulant, d’una forma o d’una altra, que la normalització del nostre idioma hagi anat endavant en molts camps de la nostra activitat, encara que no en tots”. El president ha citat una enquesta recent sobre usos lingüístics de la gent de Catalunya i ha considerat “una dada significativa que hagi pujat quatre punts el nombre de persones que tenien com a llengua materna el castellà i que han fet el salt al català com a llengua habitual”.
 
Pel que fa a l’extensió de l’ús social del català, el president ha conclòs que “el camí és dur i lent, com el de Catalunya, però, malgrat aquesta duresa i aquesta, de vegades exasperant, lentitud, tinguem tots la confiança que el camí és el correcte i El Periódico ens ho demostra exactament igual que la història de Catalunya”.Cercador

Cercador

Destaquem