Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Servei Meteorològic de Catalunya organitza una jornada de portes obertes al radar de la Panadella

El Servei Meteorològic de Catalunya i l’Ajuntament de Montmaneu també inauguraran la nova estació meteorològica de la Panadella
 
S’estan organitzant visites guiades per a estudiants al radar de la Panadella i a l’estació meteorològica automàtica
 
 
Amb motiu de la celebració del Dia Meteorològic Mundial, el proper dia 23 de març, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha organitzat una jornada de portes obertes al radar de la Panadella, molt pròxim a l’estació, a partir de les 10 del matí i fins les 13:30 hores. La visita consistirà en la projecció d’un vídeo explicatiu de la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i una explicació tècnica de què és un radar, com funciona i per a què serveix. El radar de la Panadella està situat a prop de la Creu del Vent (825m), en un edifici de 40 metres d’alçada, i va entrar en servei l’any 2003. La informació facilitada per aquesta instal·lació és pot consultar al web www.meteo.cat amb actualitzacions cada 6 minuts.
 
Així mateix, coincidint amb la diada, l’SMC i l’Ajuntament de Montmaneu (Anoia) inauguraran, a les 12 hores, l’estació meteorològica automàtica ubicada en aquest municipi en un acte obert a tothom que vulgui conèixer les característiques d’aquesta infraestructura. L’estació meteorològica està en funcionament des del dia 18 de desembre de 2008, i mesura les variables meteorològiques següents: temperatura, humitat relativa de l’aire, velocitat i direcció del vent, pressió atmosfèrica, irradiància solar global i precipitació, cada 30 minuts. Tots aquests valors es transmeten via mòbil a l’ordinador central de l’SMC i posteriorment es poden consultar a l’apartat de Temps actual i Consulta de dades del web www.meteo.cat per comarca i municipi.

 
23 de març, Dia Meteorològic Mundial
 
Anualment la comunitat meteorològica internacional celebra el Dia Meteorològic Mundial el dia 23 de març, commemorant la creació de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). El lema d’enguany proposat per l’OMM és “El temps, el clima i l’aire que respirem”. Les diverses variables meteorològiques tenen una incidència molt important en la dispersió i permanència dels contaminants atmosfèrics, per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) desenvolupa diferents tasques relacionades amb l’aire que respirem. Les dues principals línies de treball es basen en l’observació atmosfèrica i en la modelització meteorològica aplicada a la dispersió de contaminants.
 
L’observació meteorològica actualment es basa en la teledetecció (observació a distància) mitjançant eines com els radars, satèl·lits, detectors de llamps, entre d’altres, i en l’observació directa utilitzant, principalment, estacions meteorològiques. En el municipi de Montmaneu l’SMC disposa de dues infraestructures observacionals, per una banda el radar de la Panadella, integrat a la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) formada per 3 radars més, i per l’altra l’estació meteorològica automàtica integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb 165 estacions distribuïdes per tot Catalunya.

 
El Servei Meteorològic de Catalunya diàriament realitza prediccions aplicades a la dispersió de contaminants utilitzant models meteorològics amb molta resolució espaial i temporal per aplicar la informació en zones molt concretes.
 
 
Visites escolars a les infraestructures meteorològiques de la Panadella
 
El Servei Meteorològic de Catalunya va iniciar l’any 2006 una línia de treball al voltant de les activitats educatives amb xerrades a instituts i escoles. Donada la bona acceptació de l’activitat el 2008 es va ampliar l’oferta amb visites guiades al radar meteorològic de La Panadella i a partir del 2009 es complementa aquesta amb una visita a l’estació meteorològica automàtica pròxima al radar.
 
Les visites al radar i a l’estació meteorològica es realitzen tots els dijous i consisteixen en una explicació tècnica d’aquestes infraestructures i la reproducció d’un DVD explicatiu de la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD).
 
Totes les escoles interessades poden obtenir més informació a www.meteo.cat i adreçar-se al Servei Meteorològic de Catalunya per concertar dia i hora.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras