Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Les poblacions d'isards del Pirineu català afectades pel pestivirus segueixen recuperant-se

 
El darrer cens constata que s’estabilitzen les poblacions de les reserves de caça gestionades pel Departament de Medi Ambient i Habitatge
 
La Direcció General del Medi Natural no autoritza enguany la caça de l’isard a l’Alt Urgell pel brot del pestivirus a Andorra
Isard (Rupicapra rupicapra)

 
El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha constatat que les poblacions d’isards del Pirineu segueixen la seva recuperació tot i la malaltia del pestivirus que ha afectat l’espècie els darrers anys. Els resultats dels censos efectuats a començaments d’estiu pels agents rurals, guardes de reserva de fauna i personal tècnic del Departament de Medi Ambient i Habitatge a les quatre reserves nacionals de caça (RNC) gestionades per la Direcció General del Medi Natural indiquen que les poblacions segueixen recuperant-se i el seu creixement es va estabilitzant, amb lleugers increments en determinades zones.
 
En les quatre reserves s’hi han comptabilitzat un total 6.617 exemplars d’isard, una xifra inferior als 6.890 de l’any 2009, i similar a la de 2008, en què es van comptabilitzar 6.614 individus, i els 6.560 de l’any 2007. Els censos i programes de seguiment consecutiu del Departament de Medi Ambient i Habitatge mostren una millora progressiva en el nombre d’individus en aquelles zones on la virulència del pestivirus va ser molt forta. No obstant que el nombre d’isards que mostren els censos és inferior a l’any passat, els tècnics estimen que la xifra real és superior, doncs el cens realitzat a la reserva de caça de Freser-Setcases, on el virus no ha entrat mai, es va efectuar més tard de l’habitual. Aquesta circumstància ha aportat un recompte inferior ja que en l’època que es va fer el cens les poblacions d’isards s’estaven desplaçant cap a cotes més baixes i obagues on podien trobar zones fresques, refugi i aliment amb més facilitat.
 
Els resultats dels censos efectuats a les reserves nacionals de caça són els següents:
 
                                                   Resultat del cens 2010    Resultat del cens 2009
RNC de l’Alt Pallars                    1.854 exemplars                  1.986 exemplars
RNC de la Cerdanya–l’Alt Urgell    330 exemplars                     290 exemplars
RNC del Cadí                              1.753 exemplars                  1.522 exemplars
RNC de Freser-Setcases*             2.680 exemplars                  3.172 exemplars 
 
* El cens es va realitzar un mes més tard de l’habitual
 
El cens d’aquest any ha detectat en general una productivitat elevada de les femelles i moltes cries. El Departament de Medi Ambient i Habitatge considera que les dades dels darrers censos permeten afrontar amb optimisme el futur de les poblacions d’isard a Catalunya.
 
 
La caça de l’isard
 
L’any 2006, a causa de la malaltia del pestivirus, es va suspendre la caça de l’isard a les reserves de l’Alt Pallars, el Cadí i la Cerdanya-l’Alt Urgell. L’any 2007, després de constatar una lleugera recuperació de la població i que no s’hi havia detectat cap nou brot de la malaltia, es va permetre la caça a l’Alt Pallars; el 2008, es va autoritzar també a la reserva del Cadí i de Cerdanya–l’Alt Urgell. L’any passat es va autoritzar la caça de 359 exemplars.
 
Enguany, amb les dades del cens del 2010, s’autoritza la caça de l’isard de manera selectiva i limitada a 57 exemplars a la reserva del Cadí; 36 permisos per a la reserva de l’Alt Pallars, i a Freser-Setcases, zona a la qual no es va estendre la malaltia, han estat acordats 244 permisos. A la RNC de la Cerdanya- l’Alt Urgell, s’autoritza la caça de 16 exemplars a terrenys de la comarca de la Cerdanya, però no s’autoritzarà la caça de cap exemplar a terrenys d’aquesta RNC en la comarca de l’Alt Urgell donada la seva proximitat a Andorra, país on s’ha detectat un brot del pestivirus que pot haver afectat el 40% de la població. D’aquesta manera es facilita la recuperació de la població existent.
 
L’isard es caça a Catalunya mitjançant la modalitat d’acostament, i en el cas de les RNC cal anar acompanyat d’un agent rural o un guarda de reserva de fauna, qui decideix l’animal a caçar. La temporada de caça de l’isard s’inicia al setembre, d’acord amb la zona de caça, tot i que la majoria dels permisos s’executen durant el període de tardor i hivern.Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras