Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Cap de setmana de pluja i neu abundants, amb tempestes, pedregades i ventades fortes

 
 • Entre dissabte i diumenge s’han recollit més de 50 mm a molts sectors del Pirineu i Prepirineu, amb una nevada molt abundant a cotes mitjanes
 • La precipitació ha anat en molts casos acompanyada de tempesta, amb calamarsades, pedregades i algun possible tornado

 
El cap de setmana del 6 i 7 de gener de 2018 Catalunya ha viscut un episodi de pluja i neu abundant a diversos sectors del país, sobretot del nord. La precipitació ha anat en molts casos acompanyada de tempesta i calamarsa o pedra, així com ventades violentes i algun possible tornado. Feia dos mesos i mig, de l’episodi que entre el 18 i 19 d’octubre va deixar més de 100 mm a sectors del litoral i prelitoral, que no es produia un episodi de precipitació tan extensa i abundant a Catalunya.
 
El causant ha estat l’arribada d’un profund solc a nivells mitjans i alts, amb formació d’una depressió sobre la península Ibèrica. El mapa de pressió en superfície (esquerra) mostra com la nit de dissabte a diumenge el centre de la baixa es trobava entre Catalunya i el País Valencià, amb un mínim de pressió atmosfèrica de 995 hPa mesurat a les estacions del delta de l’Ebre.

A la dreta, la topografia de 850 hPa (uns 1.500 m d’altura) mostra el flux del sud i sud-est incidint sobre la costa catalana i el contrast de masses d’aire que explica el comportament de la cota de neu durant l’episodi. La temperatura a aquest nivell voltava els 4 ºC durant la nit de dissabte a diumenge a bona part de Catalunya, amb una cota de neu que se situava al voltant dels 1.600 m. Al sud del país la temperatura era lleugerament inferior, mentre que a l’interior de la península la massa d’aire era clarament més freda, amb valors negatius a 850 hPa i una cota de neu més baixa. Al llarg de diumenge, la progressió de la baixa cap al nord-est va fer baixar la temperatura al nord del país, situant la cota de neu al voltant dels 1.000 m.
 
 
Més de 50 mm de precipitació acumulada a punts del Pirineu i la Terra Alta
 
El mapa següent mostra l’estimació de la precipitació acumulada entre el dissabte 6 i el diumenge 7 de gener. S’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:

La precipitació acumulada ha superat els 50 mm en alguns sectors del Pirineu, especialment a les cotes altes, així com en punts de la Terra Alta. En canvi, ha estat inferior als 10 mm a diversos sectors de Ponent i del litoral Central, amb acumulacions minses (inferiors als 5 mm) a la Costa Daurada i al delta de l’Ebre.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dissabte 6 i el diumenge 7 de gener han recollit més de 40 mm. La majoria d’estacions que van superar els 50 mm estan situades en indrets d’alta muntanya, on la precipitació va ser tota en forma de neu i el vent va condicionar-ne la mesura, amb algunes possibles sobreestimacions.

La precipitació va anar acompanyada de fang, sobretot a prop del litoral.
 
 
Xàfecs d’intensitat forta
 
En alguns casos la precipitació va ser intensa, sobretot dissabte a la tarda i al vespre, quan fins i tot hi va haver 3 estacions de la XEMA que van superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (20 mm en 30 minuts), un fet poc habitual durant l’hivern. Concretament, en mitja hora es van recollir fins a 31,8 mm a Horta de Sant Joan (Terra Alta), 23,2 mm a Pinós (Solsonès) i 21,9 mm a Margalef (Priorat). A Horta de Sant Joan la tempesta va deixar un total de 86,6 mm al llarg de la tarda i vespre de dissabte i va anar acompanyada de molta calamarsa.
 
Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, diumenge al matí es van recollir fins a 2,4 mm en 1 minut a Cabrils (Maresme), un registre amb un sol precedent al conjunt de les estacions de la XEMA en un gener aquests últims 10 anys: 2,5 mm en 1 minut a Torredembarra (Tarragonès) el 28 de gener de 2011, dia en què l’estació va recollir un total de 48,8 mm.
 
Altres valors destacats de precipitació màxima en 1 minut van ser els 1,9 mm de diumenge a la tarda a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) o 1,8 mm a Margalef (Priorat), entre d’altres.
 
 
Nevada molt abundant a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu
 
La nevada es va iniciar dissabte al vespre per sobre d’uns 1.600 m de cota. Al llarg de diumenge, la cota de neu va anar baixant progressivament fins al voltant dels 1.000, o fins al fons d’algunes valls del Pirineu ja de cara al vespre. Ha estat la primera nevada abundant de la temporada a diversos sectors del Prepirineu, especialment a l’Alt Berguedà i en alguns sectors del Ripollès i el Solsonès.
 
La taula següent mostra els gruixos de neu nova acumulats entre dissabte i sobretot diumenge tant a cotes altes com en algunes localitats, mesurats per les estacions automàtiques d’alta muntanya i els col·laboradors de la XOM. En general, per sobre dels 1.800 m s’han acumulat entre 20 i 50 cm de neu nova, amb l’excepció del nord de l’Aran.

Excepcional activitat elèctrica al gener
 
Entre dissabte i diumenge, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va registrar un total de 3.443 llamps núvol - terra, dels quals 1.529 van caure sobre territori català. La comarca més afectada va ser la Terra Alta, amb 166 llamps núvols-terra, seguida del Bages (152 llamps) i el Solsonès (90 llamps).
 
Es tracta d’un episodi amb una activitat elèctrica totalment inusual al mes de gener. Segons dades del període 2004-2016, durant els tres mesos d’hivern (desembre, gener i febrer) es registra menys de l’1% del total anual de descàrregues, mentre que a l’estiu (juny, juliol i agost) supera el 64%. Més concretament, i segons dades del mateix període, la mitjana de llamps núvol-terra del mes de gener és de 66 descàrregues sobre Catalunya, un valor molt inferior als 1.529 llamps de dissabte i diumenge.
 
El mapa següent mostra la distribució espacial i temporal dels llamps al llarg dels dies 6 i 7:

Ratxes fortes de vent
 
El vent del sud, sud-est i est que impulsava la depressió es va deixar notar especialment a sectors enlairats del litoral i del prelitoral (amb algunes ratxes superiors als 70 km/h), així com a cotes altes del Pirineu i Prepirineu. En el primer àmbit, destaquen els 74,9 km/h de dissabte al vespre a l’Observatori Fabra de Barcelona i a Falset (Priorat). A l’alta muntanya pirinenca, la majoria d’estacions van mesurar entre 80 i 100 km/h de ratxa màxima, amb l’excepció de la Tosa d’Alp 2500 (Cerdanya), que la nit de dissabte a diumenge va arribar fins a 142,6 km/h.
 
A banda, algunes de les tempestes van anar acompanyades de ventades molt violentes. Aquesta mena de fenòmens solen ser molt localitzats i difícilment els registra cap estació meteorològica oficial, però en aquest cas l’estació de Navata (Alt Empordà), molt pròxima a l’àrea més afectada de la comarca, va mesurar 114,8 km/h a les 08.25h de diumenge.
 
La taula següent mostra les estacions de la XEMA que al llarg del cap de setmana han mesurat més de 70 km/h de ratxa màxima:

El mapa següent mostra la distribució de la ratxa màxima de vent de dissabte i diumenge arreu del país:

Possibles tornados a l’Alt Empordà i al Bages
 
Diumenge al matí, una violenta tempesta va afectar l’interior de l’Alt Empordà, provocant pluja intensa, pedra de més de 3 cm i fins i tot un possible tornado. El fenomen es va iniciar a Navata cap a les 08.25 h i va avançar cap al nord, afectant els municipis de Cistella, Terrades i Darnius. En total, el possible tornado hauria recorregut una distància d’entre 15 i 20 km i hauria tingut una amplada mitjana de 100 a 300 metres. Amb l’avaluació preliminar dels danys, es tractaria d’un tornado de categoria EF1 o EF2, segons l’escala de Fujita millorada (vent de més de 150 km/h). A banda, de matinada es va produir un altre fenomen de temps advers associat a fort vent a Cardona, tot i que encara no s’ha pogut determinar si es va tractar d’un tornado o d’un esclafit.
 
Els tornados a Catalunya se solen presentar entre finals d’estiu i fins a mitjans de tardor, però és molt poc habitual que n’hi hagi durant els mesos d’hivern. Per trobar un tornado en un mes de gener caldria recular fins al gener de 1997, quan una mànega va tocar terra i va causar danys a una cala de Lloret de Mar (Gayà, 2015).

Danys causats pel vent a Cistella (Alt Empordà). Autor: Oriol Rodríguez

8 de gener de 2018


pdf pdf Nota informativa

Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras