Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La ventada deixa ratxes de més de 80 km/h en sectors inusuals del litoral i prelitoral

 
 • El pas d’una profunda depressió atlàntica pel canal de la Mànega va provocar dimecres una forta ventada a Catalunya
 • Nevada general al Pirineu, amb gruixos de més de 10 cm al fons d’algunes valls i fins a més de 50 cm a cotes altes

 
El pas d’una profunda depressió atlàntica pel canal de la Mànega ha provocat una important ventada a Catalunya, amb ratxes superiors als 80 o 90 km/h a molts sectors del litoral i prelitoral on ventades d’aquesta magnitud són poc habituals. A banda del vent, el pas d’un front fred va provocar precipitació minsa a gran part del país la matinada de dimecres i posteriorment una nevada general al Pirineu, amb gruixos de més de 10 cm en alguns fons de vall (Aran, nord del Pallars Sobirà i de la Cerdanya) i de fins a més de 50 cm de neu nova en alguns sectors d’alta muntanya.

El mapa de pressió en superfície del dimecres 27 de desembre a les 12 UTC mostra la baixa, amb menys de 980 hPa al seu centre, i un anticicló a les Canàries. Entre aquests dos centres d’acció, el vent de ponent (oest) i mestral (nord-oest) bufava amb força a bona part del país, especialment al centre i sud, així com a cotes altes del Pirineu i Prepirineu.
 
Ratxes molt fortes més enllà dels indrets habituals
 
El vent es va començar a reforçar durant les últimes hores del dia de Sant Esteve, sobretot a cotes altes del prelitoral, amb una ratxa màxima de 108,4 km/h al Puig Sesolles (1.668 m), al Montseny. De totes maneres, va ser durant el dimecres 27 que la ventada va ser més extensa i amb ratxes més fortes a bona part del país, especialment al centre i sud, així com a cotes altes del Pirineu i Prepirineu.
 
La taula següent mostra la ratxa màxima de vent mesurada per les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que entre dimarts al vespre i dijous al matí han superat els 80 km/h:

Destaquen especialment les ratxes màximes de les comarques del litoral i prelitoral central i sud, aproximadament des del Vallès i el Maresme cap al sud. En aquests sectors, al llarg del dimecres 27 es van arribar a superar els 70, 80 o 90 km/h, sobretot a les hores centrals del dia. El mapa següent permet veure la distribució de la ratxa màxima de vent de dimecres arreu del país:

La ventada més forta dels últims 9 anys a sectors del litoral i prelitoral
 
Al conjunt del país no es pot parlar de ventada excepcional, ja que hi ha un 90% d’estacions que aquest mateix any havien mesurat alguna ratxa màxima superior. Ara bé, en alguns sectors del litoral i prelitoral Central feia gairebé 9 anys, des de l’extraordinària i tràgica ventada del 24 de gener de 2009, que no es mesuraven ratxes tan fortes. És el cas d’aquestes 5 estacions de l’Anoia, el Baix Penedès, la Conca de Barberà i el Barcelonès:

 
A banda, destaca especialment el cas de Cunit (Baix Penedès), que va registrar una ratxa màxima de 91,8 km/h a les 12.42 h d’ahir dimecres, essent la més forta de tota la seva sèrie d’11 anys de dades, superant fins i tot els 87,8 km/h del 24 de gener de 2009.
 
 
Nevada a totes les cotes del Pirineu
 
El pas d’un front fred durant la matinada de dimecres va provocar precipitació a gran part de Catalunya, amb l’excepció de les comarques del nord-est. Fora del Pirineu, les quantitats acumulades van ser minses en general (inferiors als 5 mm). Al nord del país, la cota de neu es va situar entre els 600 i els 800 m, de manera que la neu va emblanquinar lleugerament moltes valls del Pirineu i del Prepirineu (amb gruixos inferiors als 5 cm), així com alguns sectors elevats de la Catalunya Central.
 
A partir de migdia la nevada es va reactivar al Pirineu, afectant tota la serralada fins a fons de vall i saltant molt esporàdicament a punts del Prepirineu i l’Albera, en aquest darrer cas a partir d’uns 600 m de cota. Fins dijous al matí, els gruixos més importants s’han mesurat a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà, així com al nord de la Cerdanya. En aquests sectors s’han superat els 10 cm a fons de vall, destacant els 30 cm de Tavascan (1.128 m), al nord del Pallars Sobirà. La taula recull els gruixos mesurats pels observadors i vigilants de la XOM de localitats situades entre els 600 i els 1.200 m d’altitud entre el dimecres 27 i el dijous 28 de desembre a les 10 del matí:
 

Fins a més de mig metre de neu nova a cotes altes
 
A les cotes mitjanes i altes del Pirineu axial els gruixos de neu nova han superat en general els 20 cm, però de manera molt condicionada pel vent. Entre les estacions d’alta muntanya de la XEMA i la XOM destaquen especialment els 67 cm de Certascan (2.400 m), a l’extrem nord del Pallars Sobirà. Aquest és el llistat de gruixos mesurats entre el dimecres 27 i el dijous 28 de desembre a les 10 del matí:

28 de desembre de 2017Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras