Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Una depressió ha provocat vent, pluja abundant al Pirineu occidental i 50 cm de neu a cotes altes

 
 • Entre diumenge i dilluns la pluja ha estat abundant al Pirineu i Prepirineu occidental i s’han acumulat 50 cm de neu nova a les cotes més altes
 • El vent ha bufat fort a diversos sectors del país, amb una ratxa de fins a 153,7 km/h al Puig Sesolles (1.668 m), al Montseny

 
La profunda depressió que ha provocat un important temporal de vent, pluja i neu a la façana atlàntica del continent ha afectat també Catalunya, tot i que amb menor impacte que en altres indrets. Al llarg del diumenge 10 de desembre la borrasca es va aprofundir ràpidament a l’Atlàntic, tal com es pot veure a la successió de mapes de pressió en superfície. Diumenge a les 00h (esquerra) la baixa encara no s’havia configurat, a les 12h (centre) apareix al nord-oest de Galícia amb una pressió inferior als 990 hPa i dilluns a les 00h (dreta) ja es troba perfectament formada i situada entre el Cantàbric i la Bretanya, amb una pressió inferior als 970 hPa al seu centre.

Quan una depressió s’aprofundeix tan de pressa es parla de “ciclogènesi explosiva”, fent referència a la ràpida caiguda de la pressió atmosfèrica al seu centre. A la latitud de Catalunya, es considera ciclogènesi explosiva quan la caiguda és almenys de 20 hPa en 24 hores, un llindar superat per la depressió formada aquest diumenge cap al Cantàbric.
 
Pressió atmosfèrica inferior a 990 hPa
 
El mínim de pressió atmosfèrica a Catalunya es va mesurar durant la matinada del dilluns 11 de desembre, coincidint amb el pas de la depressió per Occitània, amb menys de 970 hPa al seu centre. A Catalunya la pressió mesurada ha estat força baixa, però lluny d’aquests valors, concretament entre 986 hPa al nord del país i 988 hPa a l’extrem sud. Feia gairebé dos anys, des del 27 de febrer de 2016, que la pressió atmosfèrica no era tan baixa a Catalunya. En aquella ocasió la pressió mesurada va ser semblant a la d’ahir dilluns, però la situació meteorològica era molt diferent, ja que llavors teníem una baixa centrada sobre Catalunya, amb precipitació general i neu a cotes baixes.
 
 
Pluja abundant només al Pirineu occidental
 
El pas de la depressió ha provocat vent de component oest a tots els nivells, de manera que la precipitació ha estat minsa (inferior als 5 m) a la major part del país o fins i tot inexistent al nord-est, i només ha estat abundant (superior als 20 mm) al Pirineu occidental. Al vessant sud, especialment a l’Alta Ribagorça, s’han arribat a recollir més de 50 mm en 24 hores entre diumenge a la tarda i dilluns al migdia. La taula següent recull les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observacions Meteorològiques (XOM) que entre el dissabte 9 a la nit i el dimarts 12 de desembre al matí han recollit més de 20 mm de precipitació:

El mapa següent, obtingut a partir de les dades de 270 estacions de la XEMA i la XOM, mostra la distribució de la precipitació:

Fins a més de 50 cm de neu nova a cotes altes
 
La massa d’aire temperat impulsada pel vent del sud-oest va provocar un ràpid augment de la temperatura durant la nit de dissabte a diumenge. Malgrat tot, l’aire fred acumulat en algunes valls del vessant sud del Pirineu va fer que la cota de neu es mantingués relativament baixa en un primer moment, amb neu fins a fons de vall al nord del Pallars Sobirà (1 cm a Esterri d’Àneu).
 
Al llarg de diumenge i fins dilluns al matí la cota de neu es va situar al voltant dels 2.000 m. Després, al llarg de dilluns va anar baixant progressivament, però quan bona part de la precipitació ja s’havia aturat, de manera que la nevada només ha estat destacada a l’alta muntanya. Dimarts al matí han quedat algunes nevades dèbils al vessant nord del Pirineu i fins i tot a l’Albera (Alt Empordà), amb una cota de neu al voltant dels 900 m.
 
La taula següent recull els gruixos de neu nova mesurats al Pirineu per les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i pels observadors i vigilants de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

Cal destacar que a Boí (2.535 m) o al Lac Redon (2.247 m) la nevada va deixar més de 50 cm de neu nova en 24 hores.
 
 
Ratxes de més de 70 km/h a diversos sectors del país
 
Entre el diumenge 10 i el dilluns 11 de desembre el vent de ponent (oest) i garbí o llebeig (sud-oest) ha bufat amb ratxes fortes, especialment a sectors elevats del prelitoral, així com al Pirineu i Prepirineu. Destaca especialment el registre de l’estació del Puig Sesolles (1.668 m), al Montseny, amb 153,7 km/h.
 
L’estació de Viladrau (Osona), amb una ratxa de 84,6 km/h, feia 4 anys que no mesurava una ratxa de vent tan forta, d’ençà dels 88,2 km/h del 24 de desembre de 2013. Ja a la depressió prelitoral, l’estació de Santa Coloma de Farners (la Selva), instal·lada fa poc menys de 5 anys, no havia registrat una ratxa tan forta com els 91,1 km/h d’ahir dilluns.
 
La taula següent recull la ratxa màxima de vent mesurada entre diumenge i dilluns a les estacions de la XEMA que han arribat a superar als 75 km/h:

El mapa següent mostra la distribució de la ratxa màxima de vent de diumenge i dilluns arreu del país:

La ventada ha provocat una notable alteració marítima, especialment al litoral Central, amb maregassa (onades superiors als 2,5 m d’altura) observada al Maresme.
 
12 de desembre de 2017Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras