Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç d'un cap de setmana fred, ventós i amb neu al Pirineu i fins a punts del litoral i prelitoral


 • Entre divendres i dissabte la nevada va ser abundant al vessant nord del Pirineu i es va veure nevar fins a cotes baixes del litoral i prelitoral
 • Al llarg de l’episodi ha glaçat a la major part del país, fins i tot en alguns punts arran de costa

 
Coincidint amb l’inici de l’hivern climàtic, que comprèn els mesos de desembre, gener i febrer, el divendres 1 de desembre i tot el cap de setmana Catalunya ha viscut el primer episodi de fred intens, amb vent i algunes nevades a cotes baixes.
 
El causant d’aquesta situació ha estat el pas d’una profunda depressió, amb una temperatura excepcionalment baixa a nivells mitjans de la troposfera, al voltant dels 5.000 m d’altura. A nivells més baixos el vent del nord també ha comportat un descens important de la temperatura, però amb registres menys extraordinaris. Els mapes següents, corresponents a les topografies de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura, a la dreta) i 850 hPa (uns 1.500 m d’altura, a l’esquerra), mostren la configuració sinòptica del dissabte 2 de desembre a les 0 hores UTC, just quan la baixa freda es trobava pràcticament sobre Catalunya.


Temperatura excepcionalment baixa a 500 hPa
 
El radiosondatge de Barcelona del dissabte a les 0h va mesurar el mínim de temperatura a nivells mitjans, amb -37,1 ºC al nivell de referència de 500 hPa, que en aquell moment corresponia a 5.360 m d’altura. Es tracta d’un valor molt excepcional, ja que la temperatura mitjana en aquest nivell a principis de desembre és d’uns -21 ºC.
 
De fet, al llarg dels 20 anys de dades del radiosondatge de Barcelona, a 500 hPa no s’havia registrat mai una temperatura tan baixa al mes de desembre i en tota la sèrie només hi trobem 3 episodis amb una temperatura mínima més baixa a aquest nivell:
 
-38,9 ºC el 26 de gener de 2005 a les 12h
-38,3 ºC l’1 de març de 2004 a les 0h
-37,7 ºC l’11 de febrer de 2012 a les 12h
 
Pel que fa a nivells més baixos, el mínim a 850 hPa va ser de -4,1 ºC el dissabte 2 al migdia. És un valor clarament inferior a la mitjana d’aquesta època de l’any, que volta els +5 ºC, però que s’assoleix més habitualment. Sense anar més lluny, el 17 de gener d’enguany a les 12h el radiosondatge de Barcelona va mesurar -7,1 ºC.
 
 
Glaçades a bona part del país
 
L’arribada d’una massa d’aire tan fred ha comportat un descens de temperatura perceptible arreu del país, especialment a les àrees de muntanya, amb glaçades que han afectat la majoria de comarques. Entre divendres i dissabte la temperatura va ser especialment baixa a les cotes més altes, amb valors inferiors als -15 ºC per sobre dels 2.400 m dissabte a la tarda, quan Boí (2.535 m) i la Tosa d’Alp 2500 van mesurar -16,1 ºC de mínima.
 
Diumenge i sobretot dilluns s’ha començat a consolidar la inversió tèrmica, amb glaçades importants a les fondalades, tant de l’interior com del Pirineu i del Prepirineu. Fora de l’alta muntanya cal destacar els -11,3 ºC de mínima a Vielha (Val d’Aran) del diumenge 3 i els -11,4 ºC de Prades (Baix Camp) el dilluns 4.
 
De divendres a dilluns, gairebé un terç de les estacions de la XEMA (57 de 181) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill per fred. La matinada de dilluns ha estat la que s’han produït més superacions d’aquest llindar (38 estacions), quan en absència de vent les glaçades s’han intensificat a les fondalades de l’interior.
 
Els mapes següents mostren la temperatura mínima del dissabte 2 i del dilluns 4 de desembre. En el primer cas, els valors més baixos s’enregistren a cotes altes, mentre que dilluns es desplacen cap a les fondalades.

 
Malgrat que en superfície no s’han registrat valors de temperatura excepcionalment baixos, hi ha algunes estacions situades en fondalades del Segrià, el Priorat o el Vallès Occidental on feia gairebé 6 anys, des del febrer de 2012, que la temperatura no hi baixava tant.
 
Una d’elles és l’estació de Falset (Priorat), que diumenge va registrar una mínima de -6,1 ºC, la més baixa de la seva sèrie d’11 anys en un mes de desembre, superant els -5,9 ºC del 28 de desembre de 2006.
 
 
Nevada abundant al vessant nord del Pirineu
 
Entre divendres i dissabte va nevar a bona part del Pirineu, de manera més continuada i abundant a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà, amb acumulacions de neu nova pròximes als 50 cm a les cotes altes. Al vessant sud de la serralada la nevada va ser molt més esporàdica, amb gruixos modestos, i pràcticament inexistent al Prepirineu.
 
La taula següent recull els gruixos de neu nova mesurats al Pirineu per les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i pels observadors i vigilants de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):
 
 
 

Primera nevada a cotes baixes
 
Fora del Pirineu, divendres es va veure a nevar a diversos sectors de Ponent, la Catalunya Central, litoral i prelitoral, amb una cota de neu que en alguns casos se situà pròxima als 100 metres. En general foren febles i puntualment moderades, sobretot durant la tarda a Ponent i al prelitoral sud, on anaren acompanyades de tempesta i de neu granulada. Dissabte també es va veure nevar dèbilment en alguns sectors de la Costa Brava i Costa Central, com ara a la serra de Collserola.
 
Fora del Pirineu, aquests són els gruixos de neu a terra mesurats pels col·laboradors de la XOM i les estacions de la XEMA entre divendres i dissabte:

Vent de més de 100 km/h als indrets típicament ventosos
 
Entre el divendres 1 i el dissabte 2 de desembre el vent va bufar amb força als dos extrems del país i a les cotes altes de diverses serralades, especialment la tramuntana a l’Alt Empordà i a zones exposades del Pirineu i Prepirineu. Malgrat que dissabte al vespre es va arribar a mesurar una ratxa de 168,1 km/h a Portbou (Alt Empordà), la ventada no ha estat excepcional i ha afectat bàsicament els indrets típicament més ventosos. De fet, fa poques setmanes que vam viure episodis de vent més fort i extens a Catalunya, concretament els dies 6 i 13 de novembre.
 
La taula següent recull la ratxa màxima de vent mesurada entre divendres i dissabte a les estacions de la XEMA que han arribat a superar als 90 km/h:

 
El mapa següent mostra la distribució de la ratxa màxima de vent de divendres i dissabte arreu del país:


Predicció pels pròxims dies
 
La predicció indica que el fred es mantindrà sense grans canvis, amb inversió tèrmica i glaçades més destacades a les fondalades. Per aquest motiu es manté activat un avís per onada de fred com a mínim fins dimecres. A partir de dijous la temperatura tendirà a recuperar-se de manera lenta, però progressiva. Tot i això, els models meteorològics a mitjà termini indiquen una nova davallada tèrmica entre dissabte i diumenge. Pels dies vinents no es preveuen precipitacions i dominarà l’ambient assolellat, tot i que amb boira a l’interior que localment serà gebradora. A partir de divendres, però, seran probables algunes nevades al Pirineu i precipitacions disperses a altres punts de la meitat est del país.
 
 
4 de desembre de 2017Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras