Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La temperatura es recupera després d'uns dies de tardor avançada i amb neu al Pirineu

 

 • El divendres 15 de setembre la temperatura màxima va caure fins a 18 °C respecte al dia anterior
 • Entre divendres i dissabte va nevar al Pirineu i Prepirineu a partir d’uns 1.800 m i es van acumular fins a 20 cm a les cotes més altes

Des del divendres 15 de setembre, la temperatura ha estat clarament inferior a la normal per l’època a Catalunya, amb ambient d’avançada tardor i precipitació que en alguns moments ha arribat a ser en forma de neu fins a cotes de 1.600 o 1.800 m al Pirineu i Prepirineu.
 
El causant d’aquesta situació ha estat l’arribada d’un profund solc amb aire molt fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera i l’entrada de vent del nord en superfície. Aquest solc és ben visible a la topografia de 500 hPa (uns 5.500 m d’altura) del 15 de setembre al migdia, a l’esquerra. A la dreta, la topografia de  850 hPa (uns 1.500 m d’altura) mostra l’arribada de la massa d’aire fred procedent de l’Atlàntic:

Divendres al migdia l’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar una temperatura de 6,0 °C a 850 hPa, un valor clarament inferior a la mitjana del període 1998-2016 en aquesta època de l’any, que és d’uns 13 °C a aquest nivell. És el tercer valor més baix de la sèrie en un mes de setembre, per darrere dels 4,0 °C del 18 de setembre de 2001 i els 5,8 °C del 27 de setembre de 2007.
 
Caiguda de temperatura màxima de fins a 18 °C
 
La baixada de la temperatura va ser molt notable al llarg del divendres 15 de setembre. Cal destacar que el dia anterior encara s’havien superat els 30 °C de màxima al sud del litoral i prelitoral (32,8 °C a Tarragona – Complex Educatiu), així com al Segrià, al pla de Bages i a la conca de Tremp. En canvi, l’arribada de la massa d’aire fred, juntament amb el cel tapat i la precipitació dèbil però persistent, van fer que la temperatura màxima de divendres quedés per sota dels 20 °C a pràcticament tot el país i per sota dels 15 °C a bona part de l’interior.
 
Els mapes següents, obtinguts a partir de les dades de 181 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostren la temperatura màxima del dijous 14 i el divendres 15 de setembre:

 
A la majoria de comarques, la temperatura màxima de divendres va baixar més de 10 °C respecte a la de dijous. I en alguns casos, la diferència va ser de fins a 18 °C, com ara a Sant Salvador de Guardiola (Bages), amb 32,1 °C de màxima dijous i 13,4 °C divendres, una baixada de 18,7 °C. És el descens de temperatura màxima més important entre dos dies consecutius que ha registrat mai una estació de la XEMA, amb sèries de fins a més de 25 anys de dades. Això sí, puntualment s’han mesurat baixades molt semblants, com els 18,6 °C de descens de temperatura màxima al PN dels Ports (Baix Ebre) entre els dies 14 i 15 de maig de 2015.
 
La baixada de temperatura entre els dies 14 i 15 es pot veure representada al mapa següent (esquerra). D’altra banda, els mapes dels dies 14 i 15 es poden comparar amb el mapa de la dreta, que mostra la temperatura màxima mitjana del mes de setembre al llarg dels últims 10 anys (2007-2016):

Com a conseqüència, el divendres 15 més de la meitat de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (73 de 139) van registrar la temperatura màxima més baixa en un mes de setembre. I entre les 56 estacions que tenen més de 20 anys de dades, 25 d’elles no havien mesurat mai una màxima tan baixa al setembre:

Rècords de temperatura mínima al mes de setembre
 
La matinada del dissabte 16 i el diumenge 17 va ser freda per l’època arreu del país, amb glaçades a cotes altes del Pirineu i alguns valors de temperatura mínima inferiors als 5 °C a diversos sectors de l’interior. 7 de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura més baixa de tota la seva sèrie en un mes de setembre:

La figura següent mostra la temperatura mínima del diumenge 17 (esquerra) i la temperatura mínima mitjana de setembre dels últims 10 anys (dreta):

El dilluns 18 la nuvolositat va impedir que la temperatura nocturna baixés tant com el cap de setmana, però el dimarts 19 la matinada ha tornat a ser més freda a l’interior. Precisament ha estat dimarts quan algunes estacions de la XEMA situades a fons de vall han registrat la primera glaçada de la temporada, cosa que ja és habitual que passi durant la segona quinzena de setembre. S’han mesurat -2,1 °C a Das – Aeròdrom (la Cerdanya) i -0,1 °C al Pont de Suert (l’Alta Ribagorça).
 
 
Nevada a cotes altes a tot el Pirineu i Prepirineu
 
Durant les hores centrals del divendres 15, la nevada va afectar tot el Pirineu i Prepirineu, amb una cota que va anar baixant des dels 2.400 m fins als 2.000 m, puntualment per sota. Dissabte es van repetir algunes nevades, sovint en forma de ruixat localment acompanyat de tempesta, que en alguns casos va caure fins a cotes encara més baixes, de fins a 1.600 a 1.800 m. La taula següent mostra el gruix màxim de neu acumulada entre divendres i dissabte a les estacions d’alta muntanya de la XEMA, així com a dos punts de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM):

 
Si bé la majoria d’anys es registra alguna nevada al Pirineu a cotes de 2.000 a 2.500 m durant el mes de setembre, generalment acumulen menys de 10 cm de gruix. De fet, les estacions d’alta muntanya de la XEMA tenen fins a més de 15 anys de dades de gruix de neu i cap d’elles no havia registrat mai un gruix màxim de 20 cm en un mes de setembre.
 
Amb dades des de l’any 2000, la nevada més important en un mes de setembre es va produir el 27 de setembre de 2007, amb uns 15 cm a Sasseuva (2.228 m), 14 cm a Bonaigua (2.266 m) i 13 cm a Certascan (2.400 m).
 
La temperatura més baixa a les estacions d’alta muntanya s’ha registrat a Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, amb -4,6 °C el dissabte 16. És un valor que queda molt lluny de la seva mínima absoluta de setembre, de -8,3 °C el 27 de setembre de 2007.
 
 
El dia més plujós dels últims 6 mesos
 
A banda de la baixada de la temperatura i la neu al Pirineu, cal destacar que entre dijous i divendres va ploure arreu del país i es van acumular més de 20 mm a bona part del seu centre i nord, amb alguns màxims de fins a 50 mm a punts del Vallès Occidental i Osona. Lluny de ser un episodi de pluja excepcional, feia gairebé mig any que al conjunt del país no es registrava un dia tan plujós com divendres, d’ençà de l’episodi del 24 i 25 de març de 2017.
 
El mapa següent mostra l’estimació de la precipitació acumulada entre el 14 i el 15 de setembre de 2017. S’ha obtingut mitjançant la combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA:Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras