Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Any pluviomètric 2016-2017 sec a Catalunya

 

 • L’any ha estat sec a una major part del territori, tot i que no tant com  l’any pluviomètric anterior 2015-2016
 • El major dèficit s’ha registrat a punts de la Selva, del Vallès Oriental i de  l’extrem sud
 • Només a part del Pirineu i Prepirineu, litoral Nord, una àrea a Ponent, i  punts de l’interior i prelitoral, l’any s’ha de considerar normal o fins i tot lleugerament plujós

 
Quan es vol fer el balanç de les reserves hídriques d’un territori, generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent.
 
L’any pluviomètric 2016-2017, que abasta el període comprès entre l’1 de setembre de 2016 i el 31 d’agost de 2017 s’ha de qualificar de forma molt generalitzada com a un any sec. A gairebé un 70% del territori el percentatge de la precipitació recollida en aquest període ha estat d’entre un 70% i un 90% respecte de la precipitació mitjana climàtica corresponent al període 1961-1990.
 
A un 26% del territori s’ha de qualificar d’any normal i només a un 4% de la superfície com a any plujós. Ha estat normal a part del Pirineu i Prepirineu, litoral Nord, a una àrea de Ponent i a punts de l’interior i prelitoral, amb l’excepció del sector més occidental de la Vall d’Aran i de l’Alta Ribagorça on també s’ha constatat dèficit pluviomètric. Només es pot considerar any plujós al sector de la serra del Port del Comte, del Cadí, zones altes del Ripollès i del Pallars Sobirà i del nord de la Ribagorça i de la Vall d’Aran.
 
En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2016-2017 ha estat sec tant a les occidentals com a les orientals, essent només normal o lleugerament plujós a les capçaleres del Ter, Segre i Noguera Pallaresa.
 
 
Ha estat un any sec, però en general no d’entre els més secs. De les 19 estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic (SMC) integrades a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que disposen de més de 20 anys de dades anuals representatives, el cas més extrem s’ha registrat a Benissanet (Ribera d’Ebre), on ha estat el 4t més sec de la sèrie.
 
 
Tardor, primavera i estiu secs a l’extrem sud del país
 
Pel que fa a l’evolució estacional de la precipitació al llarg de l’any pluviomètric, totes les estacions han presentat una distribució irregular de l’anomalia.
 
La tardor va ser irregular; plujosa al Pirineu, Prepirineu i sectors de Ponent, a punts del litoral i prelitoral Nord i Central, i seca a un terç del Principat, en especial a les Terres de l’Ebre, Ponent, Catalunya Central i punts del prelitoral, on els valors eren inferiors al 70% de la precipitació mitjana.
 
També l’hivern de 2016-2017 va mostrar irregularitat en la distribució de l’anomalia i es pot dir que va ser sec a pràcticament la meitat del territori. Les àrees amb un dèficit pluviomètric més important, inferior al 70%, van ser Ponent, Prepirineu Occidental i punts del litoral i prelitoral Central, i fins i tot a àmplies zones del Pallars Jussà i de la Noguera, inferior al 50%. En canvi, va ser plujós a bona part del Pirineu, al Prepirineu oriental, al litoral i prelitoral Nord i Sud i a punts del prelitoral Central, i fins i tot molt plujosa, amb anomalies superiors al 190% respecte de la mitjana climàtica) al massís del Port, al cap de Creus, a l’Alta Garrotxa i a l’extrem oriental del Prepirineu.
 
La primavera de 2017 va resultar seca a més de la meitat de Catalunya, normal a una tercera part i plujosa a la resta. Les àrees amb un dèficit pluviomètric més acusat es van situar a l’extrem nord-oriental i de nou al sud del país, on l’estació va ser particularment seca, una de les més seques de les darreres dècades, amb anomalies que no van arribar al 50% respecte de la precipitació mitjana. A l’estació d’Ulldecona - els Valentins, al Montsià, amb més de 20 anys de dades, va ser la primavera més seca de la seva sèrie. A les estacions de l’Ametlla del Mar i a l’Aldea, ambdues al Baix Ebre, va ser la segona primavera més seca de tota la sèrie.
 
L’estiu de 2017 de nou ha presentat molta irregularitat; ha estat sec a bona part de Catalunya, i fins i tot molt sec a punts del delta de l’Ebre, el Solsonès, Berguedà, Osona i nord de la costa Central. En canvi, les anomalies de precipitació positives s’han situat a punts de Ponent, com al sud del Segrià, i meitat nord de la Ribera d’Ebre i de la Terra Alta.
 
 
Un any nivós al Pirineu Oriental
 
Pel que fa a la neu, l’any pluviomètric 2016-2017 s’ha de considerar dels més nivosos al sector central i oriental del Pirineu, mentre que al sector occidental ha estat o pròxim a les mitjanes o només lleugerament superior.
 
La temporada de neu no va començar fins a finals de novembre amb les primeres  nevades rellevants. L’hivern 2016-2017 va ser força nivós especialment als mesos de gener i febrer i sobretot al Pirineu oriental, on per exemple el gruix mitjà a l’EMA de Núria (1.971 m) va ser el rècord dels 13 hiverns que disposa la sèrie. També la primavera va resultar ser de les més nivoses al sector oriental i les acumulacions en aquest sector es van mantenir, en general, per sobre de la mitjana, fins que es van anar fonent al llarg del mes d’abril, com és habitual.
 
 
Els valors acumulats
 
A continuació es mostren les estacions meteorològiques gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant l’any pluviomètric 2016-2017 ha estat superior als 1.200 mm, ubicades totes al Pirineu i Prepirineu.
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
1577,7
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
1328,0
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
1327,6
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
1308,0
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
1276,8
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
1275,5
Ulldeter (1.999 m)
Ripollès
1272,5
Cadí Nord (2.143 m) - Prat d'Aguiló
Cerdanya
1250,8
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
1218,1
 
Fora de l’alta muntanya, els valors més alts de precipitació, superiors als 950 mm, recollits a les estacions de la XEMA i de la XOM, han estat els següents:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Sant Joan de Toran (XOM)
Val d'Aran
1289,1
Gisclareny
Berguedà
1185,4
Molló - Fabert
Ripollès
1081,4
Lliurona (XOM)
Alt Empordà
1066,1
Beget (XOM)
Ripollès
1058,0
Sant Pau de Segúries (XOM)
Ripollès
1019,7
Sant Joan de l'Erm  (XOM)
Alt Urgell
990,6
 
Pel que fa als valors més baixos, inferiors als 320 mm, les quantitats mesurades a les estacions gestionades per l’SMC són les que es presenten a la taula següent:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Lleida - Torre Ribera (XOM)
Segrià
277,2
els Alamús
Segrià
281,0
Les Borges Blanques - Mas Boter (XOM)
Garrigues
281,6
Juneda (XOM)
Garrigues
289,4
Torres de Segre
Segrià
291,1
el Canós
Segarra
294,3
Sunyer (XOM)
Segrià
296,2
Vinebre
Ribera d'Ebre
305,1
Benissanet
Ribera d'Ebre
310,5
Lleida - la Bordeta
Segrià
313,5
Miravet (XOM)
Ribera d'Ebre
313,6
 
 
Mapes de la precipitació acumulada al llarg de l’any pluviomètric 2016-2017 i del percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

L’SMC considera que un període ha estat molt sec quan les quantitats enregistrades han estat per sota del 30% respecte a la mitjana climàtica; sec, si ha plogut entre un 30% i un 90%; normal, si els totals enregistrats se situen entre un 90% i un 110%; plujós, entre un 110% i un 190%; i molt plujós si la precipitació acumulada està per damunt del 190%.
 
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació definitiva del Butlletí de l’any pluviomètric 2016-2017 durant el mes d’octubre. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat.
 
 
Barcelona, 12 de setembre de 2017
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras