Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç del segon episodi important de precipitació d'aquesta tardor

 

 • La precipitació ha afectat a tot el país i ha deixat acumulacions importants, sobretot al Pirineu. En quatre dies s’han acumulat més de 200 mm a cotes altes del Pirineu
   
 • L’episodi ha anat acompanyat d’altres fenòmens meteorològics destacables, com fort vent, nevades a cotes altes i una línia de torbonada que va provocar gran quantitat d’aparat elèctric, pedra i calamarsa

Des del passat diumenge a la tarda fins a la matinada de dijous la pluja ha fet acte de presència a tot el territori en quantitats abundants. Dilluns es van recollir 119,2 mm al Port del Comte (2.316 m, el Solsonès) i 104,9 mm a Espot (2.519 m, el Pallars Sobirà).
 
El vent també ha estat protagonista, sobretot a alta muntanya on dimecres es van assolir els 150,1 km/h a Boí (2.535 m, l’Alta Ribagorça) i fins a 146,5 km/h a Lac Redon (2.247 m, la Val d’Aran).
 
La línia de torbonada que dimecres va pentinar el Principat de sud a nord va provocar intensitats de precipitació prominents com els 3,4 mm en un minut a la Granada (l’Alt Penedès) o els 3,3 mm en un minut a Canyelles (el Garraf).
 
 
Una extensa depressió sobre la península Ibèrica
 
L’episodi ha estat provocat per la presència d’una massa d’aire fred a les capes mitjanes i altes de la troposfera que es va anar despenjant del corrent general, juntament amb la formació d’una extensa depressió en superfície ubicada sobre la península Ibèrica.
 
Entre diumenge al vespre i dimarts la baixa impulsava vent del sud i posteriorment del sud-est càlid i relativament humit a les capes baixes de l’atmosfera. Aquesta configuració afavorí que els màxims de precipitació és donessin als punts més elevats de la cara sud del Prepirineu i Pirineu.
 
En canvi, dimecres el pas d’una línia frontal fruit de la irrupció d’aire fred provinent de les capes mitjanes de la troposfera va generar una línia de torbonada amb direcció sud-nord que va originar tempestes amb forta intensitat i un potent aparat elèctric. Així, es van superar en diverses ocasions alertes per superació de Situació Meteorològica de Perill (SMP) com per exemple els 24,9 mm en 30 minuts a Canaletes (l’Alt Penedès) o els 23,7 mm en 30 minuts a Vilanova de Meià (la Noguera).
 
A continuació es mostren les anàlisis en superfície i a 500 hPa (uns 5.500 m d’altitud) del dia 23 on s’observa perfectament la depressió en superfície i l’embussament d’aire fred en altura.

Aparat elèctric
 
El front que va creuar Catalunya dimecres va provocar un gran nombre de llamps. Així, la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE) va detectar entre  dimecres i dijous al matí fins a 9776 llamps núvol-terra, dels quals 2523 van descarregar sobre Catalunya. A continuació es mostra el mapa amb la distribució dels llamps enregistrats.

Quantitats de precipitació
 
La precipitació es va iniciar diumenge al vespre a l’extrem sud del Principat i meitat nord-occidental, amb alguns xàfecs de poca intensitat. La pluja va anar estenent-se per tot el territori durant dilluns i matí de dimarts, assolint-se les quantitats diàries més altes de tot l’episodi, així dilluns es van enregistrar fins a 119,2 mm al Port del Comte (2.316 m, el Solsonès) i 104,9 mm a Espot (2.519 m, el Pallars Sobirà). A partir de dimarts a la tarda la precipitació es va concentrar a la meitat occidental de Catalunya. Finalment, dimecres la pluja va tornar a afectar tot el Principat, començant pels extrems nord i sud-occidental i cobrint tot el país en direcció sud-est nord-oest.
 
A continuació es presenta el mapa amb la precipitació acumulada entre el 20 i el 24 de novembre fins a les 9 h.

 
Seguidament es mostra el llistat de precipitacions acumulades de més de 90 mm entre el 20 i el 24 de novembre fins a les 9 h.

 
Per altra banda, la neu només va fer acte de presència a cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu, deixant els següents gruixos màxims de neu nova entre els dies 20 i 24 de novembre:

Ratxes de vent
 
Durant aquest episodi també cal destacar el fort vent enregistrat majoritàriament dimecres a les parts més elevades del Pirineu i a alguns punts de la serra del Montsec i del Montseny. A continuació es presenta una taula amb les ratxes màximes de vent superiors als 100 km/h entre els dies 20 i 24 de novembre.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

24 de novembre de 2016Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras