Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'octubre ha estat càlid a Catalunya i molt plujós al sud del Maresme

 

 • El període s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya, especialment a la depressió Central i punts de les Terres de l’Ebre
 • El mes ha estat normal o sec al conjunt del país i molt sec a l’extrem sud. En canvi, al quadrant nord-est, Prepirineu, litoral Central i punts de la plana de Lleida es pot qualificar de plujós i, fins i tot, molt plujós al sud del Maresme

 
La situació meteorològica del mes d’octubre ha estat marcada per un progressiu desplaçament de l’anticicló atlàntic cap al nord de la seva posició habitual per acabar ubicant-se a final de mes al mar del Nord, provocant un final d’octubre amb una temperatura alta per l’època de l’any. Aquest bloqueig anticiclònic va propiciar que les pertorbacions atlàntiques tinguessin un moviment nord-sud amb flux humit i càlid del sud-est a Catalunya causant valors tèrmics elevats per l’època de l’any, abundant nuvolositat i precipitacions que van afectar fonamentalment el Prepirineu i zones costaneres del centre i nord del país.
 
Aquesta configuració va provocar episodis de precipitació extensos en el temps. En un inici va deixar quantitats febles o poc abundants, afectant punts de la costa i zones veïnes (en relació amb el flux humit i càlid del sud-est). Al final dels episodis, la precipitació va ser abundant, molt abundant i, fins i tot, de forma puntual, extremadament abundant, provocada pel pas de la baixa atlàntica. Fins a tres pertorbacions van afectar el país amb episodis de precipitació que van ser molt intensos i fins i tot torrencials al litoral Central.
 
 
Primer episodi de precipitació
 
Aquest primer episodi (de l’1 al 6) va ser conseqüència del pas d’un front amb aire fred en altura que durant el dia 6 es va reactivar al nostre territori. Els xàfecs van anar localment acompanyats de tempesta i les quantitats recollides van ser abundants.
 
·         Les quantitats més destacades registrades a les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, van ser 73,1 mm que es van enregistrar a Perafita (Osona), els 59,9 mm a Orís (Osona), els 59,1 mm que es van mesurar al Borgonyà-Canal de Borgonyà (Osona) i 52,0 mm a Planoles (Ripollès).
·         Durant el dia 6 els xàfecs van ser localment intensos, superant els 20 mm en 30 minuts a: Barcelona – el Raval (Barcelonès) amb 25,2 mm; Sant Pere de Ribes – PN del Garraf (Garraf) amb 20,4 mm; i Roses (Alt Empordà) amb 20,2 mm.
 
 
Precipitacions torrencials al sud del Maresme
 
Una depressió va afectar de ple al Principat entre el 12 i el 14 d’octubre de 2016, deixant un episodi de precipitació abundant a la majoria de comarques. A banda de la pluja excepcionalment intensa que durant la tarda del dia 12 va caure en alguns sectors del Maresme, al llarg del 13 va ser més general i moderada, acumulant més de 20 mm a la majoria de comarques, especialment als sectors nord i est del país. Malgrat que a diversos indrets de Ponent la precipitació va ser inferior als 20 mm, o fins i tot als 10 mm a l’interior de les terres de l’Ebre, al conjunt del país aquest episodi ha estat fins ara el més abundant del 2016, superant el que es va produir del 3 al 6 d’abril. Per trobar un episodi de pluja més abundant cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis de novembre del 2015, quan un temporal de pluja i vent va deixar més de 50 mm a la majoria de comarques.
 
·         Es van superar els 100 mm durant l’episodi a moltes de les estacions ubicades en el quadrant nord-est del país, destacant les següents quantitats registrades al sud del Maresme: 290,4 mm a Vilassar de Mar (XOM); 256,5 mm a Cabrils; i 200,3 mm a Teià (XOM).
·         Aquestes quantitats signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l’any de mitjana climàtica al Maresme, i, en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 mm d’aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l’any 2015 (319,9 mm), que va ser molt sec a la zona.
·         A la comarca del Maresme no hi ha precedents d’una precipitació diària superior. Al municipi de Cabrils hi ha constància d’observació meteorològica des de l’any 1971 i el màxim registre de precipitació diària seria els prop de 150 mm del 2 de setembre de 1996, si bé un exemple relativament recent de precipitació molt intensa en aquesta àrea del Baix Maresme va ser el 31 de juliol de 2002, quan l’estació del Masnou – Port Esportiu va registrar un total de 216,8 mm.
·         Es van superar els 20 mm en 30 minuts a 19 estacions de la XEMA destacant els 86,5 mm a Cabrils, però també els 38,0 mm a Torroella de Montgrí (el Baix Empordà), els 32,7 mm a Sant Pere Pescador (l’Alt Empordà), els 32,6 mm al Perelló (el Baix Ebre) o els 30,5 mm a la Bisbal d’Empordà (el Baix Empordà).
·         A l’històric de la XEMA no hi ha precedents d’un registre de pluja tan elevat en mitja hora. Concretament, els 84,8 mm de Cabrils superen els 73,9 mm registrats també en 30 minuts el 10 de juny de 2015 a Olot (Garrotxa).
·         La precipitació va ser en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, essent la nevada més destacada del que portem de tardor a la serralada. Si bé entre el dimecres 12 i el dijous 13 la neu va caure a partir d’uns 2.500 metres, la matinada del divendres 14 la cota de neu va baixar fins a uns 2.000 - 2.200 metres al sector occidental del Pirineu català. Els gruixos més destacats a les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades entre els 2.000 i els 2.500 m, van ser: 12 cm a Espot (2.519 m) i 8 cm a Salòria (2.451 m), Bonaigua (2.266 m) i Certascan (2.400 m), totes quatre estacions ubicades a la comarca del Pallars Sobirà.
 
 
Precipitacions localment abundants entre el 17 i el 26
 
Una depressió en altura ubicada al nord-oest de França va afectar la zona costanera entre els dies 17 i 21. La precipitació va ser més important a partir del dia 22 amb l’arribada d’una pertorbació atlàntica. Les quantitats diàries més destacades a les estacions gestionades per l’SMC van ser 35,5 mm a Espot (2.519 m); 33,9 mm a Campins (Vallès Oriental); 33,2 mm al Lac Redon (2.247 mm) a la Val d’Aran; i els 30,2 mm a Puig Sesolles (1.668 m) al Vallès Oriental.
 
 
Mes càlid a Catalunya
 
L’octubre s’ha de qualificar de termomètricament càlid a bona part de Catalunya, especialment a la depressió Central i punts de les Terres de l’Ebre (figura 1).
 
Aquestes anomalies tèrmiques estan relacionades amb la disposició dels centres d’acció, que han inhibit les masses fredes procedents d’altes latituds com a conseqüència dels fluxos del sud-est (càlids i humits) provocats per les pertorbacions que van afectar el país.
 
La taula següent mostra els valors d’anomalia positiva (diferències de la temperatura mitjana mensual d’octubre respecte de la mitjana climàtica mensual del mes d’octubre pel període de referència 1961-1990) que han estat iguals o superiors a +2 ºC a les estacions de la XEMA.
 
 
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Vic
Osona
+2,3
el Canós
Segarra
+2,2
Orís
Osona
+2,1
Aldover
Baix Ebre
+2,0
Cervera
Segarra
+2,0
 
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes d’octubre del 2016 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de temperatura d’una estació concreta si no es disposa del 80% de totes les dades d’aquesta estació.

Molt plujós al sud del Maresme
 
El mes ha estat sec al conjunt de Catalunya i molt sec a l’extrem sud. En canvi, al quadrant nord-est, Prepirineu, litoral Central i punts de la plana de Lleida es pot qualificar de normal o plujós, i fins i tot, molt plujós al sud del Maresme (figura 2).
 
 
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes d’octubre del 2016 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA, gestionada per l’SMC. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.

A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant l’octubre ha superat els 125 mm.
 
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Vilassar de Mar (XOM)
Maresme
307,0
Cabrils
Maresme
276,5
Teià (XOM)
Maresme
218,0
El Masnou - Port Esportiu (XOM)
Maresme
211,0
Mataró - Can Canyelles (XOM)
Maresme
203,0
Mataró - Vista Alegre (XOM)
Maresme
177,0
Monestir de Santa Maria de Solius (XOM)
Baix Empordà
168,0
Albanyà – Lliurona (XOM)
Alt Empordà
163,0
Fogars de la Selva
Selva
156,9
Sant Andreu de Llavaneres (XOM)
Maresme
154,0
Canet de Mar - Vil·la Flora (XOM)
Maresme
151,0
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
150,2
Arenys de Mar - el Xifré (XOM)
Maresme
148,0
Girona
Gironès
147,3
Portbou
Alt Empordà
147,1
Sils (XOM)
Selva
146,0
Castelló d'Empúries
Alt Empordà
145,3
Torroella de Montgrí (XOM)
Baix Empordà
145,0
La Bisbal d'Empordà (XOM)
Baix Empordà
145,0
 
 
 
Irradiació solar especialment baixa al litoral
 
L’abundant nuvolositat que ha afectat Catalunya durant el mes d’octubre s’ha vist reflectida en la irradiació solar, amb una clara distribució sud-est (valors mínims) a nord-oest (valors màxims) com a conseqüència del flux del sud-est que va afectar el país (figura 3).
 
Les dades de l‘Observatori Fabra (Barcelonès), amb registres d’insolació (hores de sol) des de l’any 1968, ens mostren que aquest octubre ha sumat un total de 119 hores, quan la mitjana d’octubre és de 181 hores mentre que el mínim d’insolació d’octubre de la sèrie fins a enguany es va registrar l’any 1992 amb 125,8 hores.
 
 
 
Figura 3:
 
Mapa d’anomalia d’irradiació solar global del mes d’octubre del 2016 respecte de la mitjana dels últims 10 anys
 
Mapes d’anomalia d’irradiació global elaborats amb les dades de les estacions integrades a la XEMA. Les mitjanes contra les quals es comparen les dades del mes en curs s’han elaborat a partir de les dades de les estacions de la XEMA dels últims 10 anys (2006-2015).

Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat

 
2 de novembre de 2016Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras