Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Balanç de l'episodi de pluja més important de l'any a Catalunya

 • Entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre s’han acumulat més de 100 mm a molts sectors de la meitat nord del litoral i prelitoral
 • El dimecres a la tarda es van registrar els més de 200 mm a punts del Baix Maresme, dels quals més de 100 mm es van recollir en 1 hora

La depressió que ha afectat de ple Catalunya entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre de 2016 s’ha retirat després de deixar un episodi de precipitació abundant a la majoria de comarques. A banda de la pluja excepcionalment intensa que dimecres a la tarda va caure en alguns sectors del Maresme, al llarg de dijous va ser més general i moderada, acumulant més 20 mm a la majoria de comarques, especialment del nord i est del país.
 
Tarda de divendres amb tempestes fortes a punts del nord-est
 
Divendres la depressió en altura es va anar retirant cap al Mediterrani, de manera que al llarg de la matinada la precipitació es va anar afeblint fins a desaparèixer. De totes maneres, la inestabilitat va afavorir el creixement de nuvolades que a partir de migdia van descarregar ruixats i tempestes localment molt intenses a les comarques del nord-est, que en alguns casos van anar acompanyades de calamarsa i pedra. Cal destacar els 76,2 mm recollits a Albanyà – Lliurona (Alt Empordà) i els més de 50 mm caiguts al nord-est del Gironès, segons dades dels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).
 
De la jornada de divendres també cal destacar la notable alteració marítima, amb onades de més de 4 metres a l’Estartit.
 
Acumulacions de pluja superiors als 100 mm al llarg de l’episodi
 
Els mapes següents mostren l’estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre de 2016. S’han obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i els registres dels pluviòmetres de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA):

La taula següent mostra les estacions de la XEMA i de la XOM que entre el dimecres 12 i el divendres 14 d’octubre de 2016 han recollit més de 100 mm:

L’episodi de pluja més abundant de l’any a Catalunya
 
Malgrat que a diversos indrets de Ponent la precipitació ha estat inferior als 20 mm, o fins i tot als 10 mm a l’interior de les Terres de l’Ebre, al conjunt del país aquest ha estat fins ara l’episodi de pluja més abundant del 2016, superant el que es va produir del 3 al 6 d’abril.
 
A la comarca del Maresme, els més de 250 mm caiguts a localitats com Cabrils i Vilassar de Mar signifiquen més del 40% de la precipitació que cau al llarg de l’any de mitjana climàtica. I en el cas de Vilassar de Mar, els 290,4 mm d’aquest episodi són una quantitat comparable a la pluja recollida durant tot l’any 2015 (319,9 mm), que va ser molt sec a la zona.
 
Per trobar un episodi de pluja més abundant al conjunt del país cal retrocedir pràcticament un any, fins a principis de novembre del 2015, quan un temporal de pluja i vent va deixar més de 50 mm a la majoria de comarques.
 
Enfarinada a cotes altes del Pirineu
 
La precipitació ha estat en forma de neu a les cotes més altes del Pirineu, essent la nevada més destacada del que portem de tardor a la serralada. Si bé entre el dimecres 12 i el dijous 13 la neu va caure a partir d’uns 2.500 metres, la matinada del divendres 14 la cota de neu ha baixat fins a uns 2.000 - 2.200 metres al sector occidental del Pirineu català. Les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades entre els 2.000 i els 2.500 m, han registrat els següents gruixos de neu al llarg de l’episodi:Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Oriol Puig i Godes
 • Responsable comunicació
  Mariona Carreras