Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Carnet Jove obre un debat participatiu perquè els joves decideixin com volen que sigui el futur del carnet

La directora general de Joventut presenta la nova imatge del carnet i els actes de celebració dels 30 anys d'història, que reconeixeran els titulars i els col·laboradors

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, el director de l’Agència Catalana de la Joventut, i el director territorial de CaixaBank a Barcelona, Jordi Nicolau, han presentat aquest matí una acció de participació entre la joventut catalana per definir el futur del Carnet Jove. El carnet arriba enguany als seus 30 anys d’història i acabarà aquest 2016 amb més de 550.000 titulars, una xifra que supera el rècord històric de l’any anterior i que el situa en el 10% de tots els carnets joves expedits a Europa.
 
L’objectiu de la campanya és conèixer de primera mà les necessitats i les preferències dels joves per, d’aquesta manera, adaptar-les a les prestacions del Carnet Jove en el futur. Així mateix, es pretén que els avantatges i serveis del carnet responguin amb més precisió als diferents perfils de joves segons la seva edat, territori, interessos o estil de vida.
 
Aquest procés, començarà a mitjan novembre i vol aconseguir la participació de milers de joves a través dels diferents canals de difusió i xarxes socials del Carnet Jove. Amb les múltiples propostes i respostes obtingudes es crearan grups temàtics a través de la plataforma de Facebook on els joves hi podran debatre segons els seus interessos, un procés que comptarà amb l’acompanyament d’un dinamitzador. També es faran tallers presencials a cadascuna de les cinc demarcacions catalanes, organitzats en quatre taules per grups d’edat (12-16, 17-21, 22-25 i 26–30). Finalment, les conclusions s’incorporaran en el procés d’impuls del nou carnet.
 
Segons ha explicat la directora general de Joventut, Marta Vilalta, després de 30 anys d’expansió, ara volem fer del Carnet Jove una “eina al servei de les polítiques de Joventut i adaptar-lo a les necessitats actuals del jovent.” “El procés participatiu volem que sigui el reflex d’un carnet més inclusiu i integrador, en línia amb l’orientació i impuls social amb què estem dotant el nou Carnet Jove coincidint amb el seu trentè aniversari”, ha afegit Vilalta.
 
En aquest mateix sentit, la directora ha explicat que la voluntat de Joventut és convertir el carnet en una porta d’entrada dels joves als diferents serveis de la Generalitat com són els programes Garantia Juvenil i Erasmus +, els recursos i vies d’accés per a l’orientació de la carrera laboral i acadèmica, la informació sobre beques, habitatge, cohesió social, gènere o salut. Els titulars del carnet ja poden accedir a aquestes informacions i recursos de les polítiques de joventut mitjançant la recepció d’un butlletí electrònic en línia i a través de l’espai #somjoves que s’ha habilitat tant al web com a l’APP del Carnet Jove.
 
D’altra banda, la titular de Joventut també ha avançat que, a més de continuar oferint anualment deu Beques Carnet Jove per a promoure la inserció professional de joves a empreses de referència en el món de la comunicació i la cultura, s’està treballant en la creació d’una nova beca en l’àmbit de l’acció social, amb l’Obra Social de la Caixa.
 
Segons ha destacat Jordi Nicolau, director territorial de CaixaBank a Barcelona, “estem orgullosos que CaixaBank des de fa 18 anys sigui l’entitat que distribueix el Carnet Jove i segueixi emetent el Carnet Jove almenys fins el desembre del 2026”. “CaixaBank plasma el seu compromís social a través de la seva activitat financera, que queda patent en l’impuls social que s’està donant al Carnet Jove”. I finalment, ha afegit “CaixaBank també adapta les propostes de valor pel públic del carnet jove”.
 
Nova imatge adaptada als nous temps  
 
La presentació d’aquest matí també ha servit per desvetllar la nova imatge del Carnet Jove, que comença a ser vigent des d’avui. L’encarregat de descobrir la nova imatge ha estat l’humorista Peyu, que també és el protagonista del vídeo en què es mostra la nova imatge del Carnet Jove, que també des d’avui es difondrà a través de diferents canals.
 
La nova estètica del carnet inclou un fons negre amb les paraules “carnet” i “jove” de color blanc i groc respectivament, i el motiu d’EYCA representatiu de la comunitat European Youth Card, en magenta. D’aquesta manera s’alinea amb la imatge del carnet jove europeu i s’intensifica la vinculació amb el projecte europeu, un àmbit en el qual el Carnet Jove català ha destacat pels diferents reconeixements que ha rebut per part de l’EYCA, com són el guardons Excellence Awards de les edicions 2015 i 2016.
 
Celebració dels 30 anys
 
Per tal de celebrar el 30è aniversari del Carnet s’organitzarà un acte de reconeixement als titulars del carnet el proper 11 de novembre a la sala Razzmatazz de Barcelona, on es farà un concert amb les bandes musicals Bonobos, Doctor Prats i Itaca Band. Prèviament a les actuacions, hi haurà un acte de reconeixement a un grup representatiu de joves que per la seva participació o compromís representen la joventut del nostre país i el valors que el Carnet jove potencia. Les entrades es podran adquirir a partir d’aquest moment per internet a un preu simbòlic de 3€.
 
Finalment, al mes de desembre es farà també un acte de reconeixement als 3.553 autònoms, empreses i institucions que col·laboren amb el Carnet Jove, gràcies als quals els joves poden gaudir dels més de 8.000 avantatges esmentats.
 
Cal destacar que el percentatge de penetració del carnet entre la joventut catalana és d’un 41%, un percentatge que ha augmentat quatre punts respecte de l’any passat. D’entre els joves de 18 a 25 anys, a més, més de la meitat de joves el tenen (51%). L’Alt Pirineu i Aran i les Terres de l’Ebre són els territoris amb més predomini del Carnet Jove, amb un 48,4% de penetració cadascun. Altres dades estadístiques indiquen que les noies superen els nois en 7 punts entre els titulars del Carnet Jove, i que la meitat són carnets financers.
 
Més informació
 Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

  • Titular
    Marta Vilalta Torres