Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Montilla i Saura presideixen la graduació dels 1.145 Mossos i 510 policies locals de la 21a promoció a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya

  • Un 25,7% dels mossos graduats avui són dones; un 13,4%, en el cas de les policies locals. Saura destaca que la incorporació de la dona a la policia és una de les prioritats del Departament d’Interior.
 
  • La mitjana d’edat dels Mossos d’Esquadra graduats avui és de 26 anys i la dels policies locals volta els 30.
 
  • Un total de 145 municipis catalans han enviat enguany els seus agents de policia local a formar-se a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, que s’ha convertit en un referent europeu en l’ensenyament de cossos de seguretat i emergències
 
  • Onze dels nous mossos d’esquadra són d’origen estranger.
 
  • Saura dona la benvinguda als nous mossos a una professió que protegeix drets i llibertats i que ha d’estar “amarada, per damunt de tot, d’un comportament ètic impecable per aconseguir la necessària implicació de la societat en la millora de la seguretat”.
 

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presidit avui a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) l’acte de cloenda i lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica 2007-2008 de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a 1.145 nous Mossos d’Esquadra i 510 policies locals de 145 ajuntaments catalans.
 
 
 
Es tracta de la 21a promoció dels Mossos d’Esquadra, la primera que es gradua amb la nova denominació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i la que ajudarà a acabar el proper 1 de novembre el desplegament territorial de la policia de la Generalitat a tot el territori català.
 
El conseller Joan Saura ha destacat el simbolisme que té la graduació dels mossos d’avui: es compleixen 25 anys de la Llei de creació del cos autonòmic de policia, es celebra el desè aniversari del traspàs de les competències en matèria de trànsit i enguany s’acabarà el desplegament territorial.
 
Saura ha donat la benvinguda als nous policies “com a treballadors que us dedicareu a la protecció dels drets i de les llibertats” i els ha explicat que “la societat confia en vosaltres. Haureu de saber trobar l’equilibri entre la flexibilitat i la fermesa sempre tenint present que heu de donar suport als més febles, a les persones que es troben en situacions de major vulnerabilitat en temes de seguretat i a les víctimes de delictes”.
 
“Les vostres actuacions han d’estar amarades, per damunt de tot, d’un comportament ètic impecable. Només així aconseguireu la necessària implicació de la societat en la millora de la seguretat”, ha afegit el conseller.
 
Un any especial pels Mossos
 
Joan Saura, que ha recordat que una de les prioritats del seu Departament és aconseguir la igualtat d’oportunitats entre els homes i les dones i la incorporació d’aquestes a la policia perque sigui un reflex de la societat, ha assenyalat que “aquest és un any especial” .
 
Especial perquè finalitzarà el desplegament territorial dels Mossos d’Esquadra a tot Catalunya, perquè se celebren els 25 anys de la creació del cos i perquè també es commemoren 25 anys de la primera promoció i 10 anys de l’assumpció de les competències de trànsit.
 
Un cop finalitzi el desplegament el proper 1 de novembre a les comarques de Tarragona “encetarem una nova etapa que defineixi un model de policia basat en l’alta propfessionalització dels mossos d’esquadra, en una policia de proximitat com a eina bàsica de relació amb la comunitat i en el desenvolupament, juntament amb la resta dels cossos de policia que treballen a Catalunya, del sistema de seguretat del segle XXI”.
 
“La voluntat d’aquest Govern és aprofundir en la transversalitat de les polítiques públiques de seguretat, que ha començat amb la creació de l’ISPC i que coninutarà amb la Llei del sistema de policia, que desenvoluparà el model policial català i millorarà la col·laboració entre tots els cossos policials que treballen a
 
Catalunya, llei que el Govern de la Generalitat vol consensuar amb els alcaldes i les forces polítiques i socials”, ha dit el conseller.
 
 
El Curs de la 21a promoció va començar el mes de setembre passat, amb 1.293 aspirants a Mossos d’Esquadra, dels quals 76 han suspès, 66 hi van renunciar durant el Curs, 3 han estat exclosos o han causat baixa, 1 ha ajornat el Curs fins l’any vinent i 2 no han estat avaluats, amb la qual cosa avui han rebut el diploma un total de 1.145 nous agents de la policia de la Generalitat.
 
Pel que fa a policies locals, van començar el Curs 567 agents, dels quals 41 han suspès, 14 van renunciar durant el Curs, 1 ha ajornat els estudis fins l’any vinent i un altre no ha estat avaluat. Dels 510 policies municipals graduats, 106 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona, 35 a l’Hospitalet de Llobregat, 13 a Badalona, 12 a Cunit i 10 a Terrassa, entre d’altres municipis. 
 
Un 25,7% de dones i un 15% amb estudis universitaris als Mossos
 
Entre els aspirants a mosso d’esquadra que han finalitzat el Curs, hi ha 314 dones, és a dir, un 25,7%, un dels percentatges més alts de les policies del sud d’Europa. Entre els agents de policia local que han fet el Curs, hi ha un 13,4% de dones.
 
Pel que fa a l’edat, els Mossos d’Esquadra graduats avui tenen una mitjana del voltant dels 26 anys, mentre que els de la policia local volten els 30.
 
Del total d’alumnes d’aquest Curs, un 77% procedeix de les comarques de Barcelona, un 11% de les de Tarragona, un 8% de les de Girona i un 4% de les de Lleida. Onze dels graduats (3 dones i 8 homes) dels Mossos d’Esquadra han nascut a l’estranger.
 
Respecte al nivell d’estudis, un 23,5% dels mossos graduats tenen el batxillerat; un 22,2%, formació professional de segon grau; un 8,3 %, l'ESO; un 8,3% són diplomats universitaris i un 7% tenen alguna llicenciatura.
 
Títol de tècnic de grau mig
 
Cal destacar que tots els alumnes que superen el Curs bàsic policial tenen el títol de tècnic de grau mitjà, per acord signat aquest mateix any per l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i el Ministeri d’Educació, acord que s’ha fet extensiu a Catalunya amb el Departament d’Educació també per als policies locals que es formen a l’ISPC a Mollet del Vallès (Vallès Oriental).
 
Els Mossos d’Esquadra que s’han graduat avui a l’ISPC hauran de superar ara un any de pràctiques destinats a comissaries d’arreu del territori català.
 
Amb la incorporació dels 1.145 nous agents de la Policia de la Generalitat graduats avui, el cos dels Mossos d’Esquadra disposa de més de 14.100 efectius. Actualment s’estan fent les proves per seleccionar els 1.500 aspirants que en formaran la 22a promoció, que començarà la seva formació el proper mes de setembre i que servirà per reforçar, a partir de juny del 2009, les plantilles dels Mossos d’Esquadra a tot Catalunya.
 
Posteriorment, el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació anirà convocant promocions de 500 mossos d’esquadra cada any fins a arribar als 18.300 agents acordats en la Junta de Seguretat de Catalunya.
 
L’ISPC: una escola de drets i llibertats
 
L’Institut de Seguretat Pública de Catalunya és la nova denominació de l’antiga Escola de Policia de Catalunya, que també ha aplegat l’Escola de Bombers, i que s’ha convertit en l’única experiència i un referent europeu en l’ensenyament integral de tots els cossos que operen en la seguretat i les emergències, des de policies, bombers o agents rurals fins a tècnics penitenciaris o instructors de seguretat privada.
 
Aquest any ha impartit més de 110.000 hores d’activitats formatives i per les seves instal·lacions han passat més de 14.000 alumnes entre mossos, policies locals, bombers i altre personal de cossos de seguretat i emergències.
 
El Curs de formació bàsica de policia consta de 1.200 hores lectives impartides per gairebé 900 professors. Els alumnes han rebut assignatures com ara “drets humans i deontologia professional”“policia de proximitat, relacions amb la comunitat i resolució de conflictes”, “tècniques d’autocontrol i d’actuació interpersonal”, a més d’altres matèries sobre procediments policials. També han rebut assignatures de trànsit, investigació de delictes, de policia administrativa i de defensa personal i educació física, a més de moltes pràctiquessimulant escenaris reals, i, per primera vegada, hi ha hagut un seminari de seguiment obligatori sobre violència contra les dones.
 
A l’acte de graduació de la 21a promoció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, presidit pel President de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura,  hi han assistit també el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel; l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs; l’inspector general de l’Exèrcit, el tinent general Fernando Torres; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret; la fiscal en cap Teresa Compte; el secretari general del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada; el secretari de Seguretat, Joan Delort; el director de l’ISPC, Carlos González; el director general de la Policia, Rafael Olmos; el comissari general operatiu dels Mossos d’Esquadra, Josep Milán; el cap superior de Policia José I. López; el coronel de la Guàrdia Civil cap Manuel Ortíz; el cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent Xavier Vilaró; el president del Comitè d’Ètica de la Policia, Carlos Jiménez Villarejo, i d’altres autoritats.
 
 
 
(Adjuntem dossier amb dades estadístiques sobre els agents de la promoció que s’ha graduat avui)Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços