Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El conseller Saura ha inaugurat l'ampliació dels parcs de bombers de Prats de Lluçanès i Torelló (Osona)

oEl Departament ha invertit més de 8 milions d'euros a la Regió d'Emergències Centre per a la millora de les instalolacions del cos de Bombers de la Generalitat. oSaura s'ha solidaritzat amb les famílies i els companys dels bombers accidentats a Castellar del Vallès dissabte passat.

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha inaugurat avui l’ampliació i reforma dels parcs de bombers de Prats de Lluçanès i Torelló (Osona).
 
 
D’altra banda, i pel que fa a aquest estiu,“estem, a hores d’ara, moderadament optimistes quant als incendis. Les pluges de maig i juny han estat generoses, però no podem baixar la guàrdia perquè es preveuen un agost i un setembre calorosos” i, per tant, el risc d’incendi es desplaçarà a final de l’estiu. Saura ha afegit que “tenim un cos de bombers molt preparat” per donar una resposta immediata als incendis forestals, però igualment ha fet una crida a la prudència.
 
El conseller ha volgut expressar la solidaritat amb el cos de bombers, i especialment amb les famílies afectades “per l’accident de trànsit d’un vehicle del servei dissabte passat a Castellar del Vallès, en què va morir un bomber, un altre es troba en estat semicrític i quatre més s’estan recuperant de les ferides que van patir”.
Els alcaldes de Torelló, Lluís Bassas, i de Prats de Lluçanès, Lluís Vila, han agraït al conseller Saura l’esforç que el Govern ha dut a terme per millorar i ampliar els dos parcs de bombers. Bassas s’ha mostrat especialment agraït amb el Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació“per vetllar que es posin al dia unes instal·lacions que representen seguretat per als mateixos bombers i seguretat per a tot el territori”.
 
A més dels dos alcaldes, el conseller Saura també ha estat acompanyat pel secretari general d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada; la directora general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Olga Lanau; el director dels serveis territorials d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a la Catalunya Central, Carles Llussà; el subdirector general operatiu, Antoni Rifà, i el cap de la Regió d’Emergències Centre, Jordi Vila, entre altres autoritats.
 
Parc de Bombers de Torelló
 
El Parc de Torelló està situat en una parcel·la de més de 1.800 m2 al carrer Estudis 20-26, cantonada amb el carrer Diamants de Torelló.
 
L’edifici del parc, que data de l’any 1976 (s'hi van fer unes reformes aproximadament l’any 1991), tenia una sola planta amb dos cossos adossats, amb usos clarament diferenciats, que pertanyien a la zona de les cotxeres i a la zona de les dependències. L’edifici disposava d’una superfície de més de 500 m2, dels quals 319 corresponien a la cotxera i 187 m2 a les dependències.
 
Amb aquestes obres, el parc guanya 200 m2,tots ells a nivell de la planta pis. S’ha ampliat la zona de les dependències i també s’ha incrementat la superfície en alçada amb una planta pis.
 
Amb l’extensió de la coberta de les cotxeres a la zona de les dependències el projecte ha transformat el parc en un edifici unitari sense cossos adossats que es diferenciïn. Amb la reorganització de l’espai, ara a la planta baixa (164,92 m2 de superfície útil) hi ha tres vestidors, dos lavabos, la sala de control, el despatx del cap de parc i una aula de formació. Al costat de les cotxeres (de 220,95 m2) hi ha uns espais annexos (61,32 m2de superfície útil) en què s’ha ubicat un taller, un magatzem, un gimnàs i l’àrea de neteja dels EPI.
 
Finalment, en la planta pis (246,83 m2) hi ha la sala d’estar, el menjador, la cuina, el rebost i les zones de descans del personal.
 
En tractar-se d’un projecte de reforma i ampliació de l’actual parc, les obres han hagut de conviure tot aquest temps amb el seu funcionament. És per això que es van preveure dues fases en les obres:
 
-          Una primera fase d’ampliació i reforma integral de l’edifici. Es van fer les obres d’urbanització dels espais exteriors que envolten l’edificació. A més, es van posar dos mòduls prefabricats que contenien el programa de control, sala d’estar, dormitori, serveis-vestidors i magatzem dels EPI (equips de protecció individual).
 
-          Una segona fase en què es va procedir a desmuntar els mòduls prefabricats i urbanitzar els espais interiors d’illa.
 
El projecte de les obres de reforma i ampliació del parc ha estat redactat per Fargas-Rovira Arquitectes i Associats S.L., i el pressupost per a l’actuació ha estat d'1.302.095,67 euros.
 
Dotació i vehicles
Actualment, el Parc de Bombers de Torelló té una dotació de 25 bombers funcionaris i 8 auxiliars forestals. A més, compta amb 3 vehicles, dues autobombes rurals pesants (BRP), i 1 unitat de personal i càrrega (UPC).
 
Les obres van començar el mes d’abril de 2007 i van finalitzar a final del mes de juny de 2008.
                              
Parc de Bombers de Prats de Lluçanès
 
Les obres al Parc de Prats de Lluçanès, que està situat a la carretera de Sant Quirze s/n (BP-4653), han previst la reforma i l’ampliació de les instal·lacions, la qual cosa també ha suposat la redistribució dels espais.
 
Aquestes obres de reforma han permès ampliar la superfície del parc, que tenia 477,64 m2 en un solar de 2.521,93 m2, i constava de planta baixa, planta pis i golfes. Amb l’ampliació de les cotxeres per allotjar-hi dos vehicles més, les instal·lacions han passat a disposar de 594,18 m2 de superfície útil.
 
Amb l’ampliació, el parc de bombers ha guanyat un vestidor femení, un nou gimnàs, un lavabo, un magatzem per als equips EPI (equips de protecció individual) i un taller. A més, s’han ampliat la cuina, el dormitori i el vestidor comunitari i s’ha aprofitat per renovar tots els elements constructius malmesos. Les obres també han inclòs el tancament de la parcel·la, la pavimentació de la part davantera i l’habilitació d’una zona d’aparcament de vehicles.
 
Un cop acabats els treballs, aquesta és la distribució actual de les dependències del parc de bombers:
  • A la planta baixa (291,76 m2de superfície útil construïda) hi ha les cotxeres, la sala de control, els lavabos, un despatx, un taller mecànic i magatzem, i la zona per als equips EPI.
  • A la primera planta (274,69 m2de superfície útil construïda), hi ha els vestidors femenins, masculins i per als auxiliars forestals, els lavabos, 2 dormitoris dobles i un de comunitari que s’ha ampliat, i és nou. També hi ha la sala d’estar, el menjador i la cuina.
  • A l’altell (27,73 m2) s’ha reservat l’espai per als equips EPI (magatzem i cambra d’assecament d’equips).
El projecte de les obres, que han suposat una inversió d'1.039.824,65 euros, ha anat a càrrec de Pilar Calderon i Marc Folch de l’equip Calderon-Folch Arquitectes SL. S’ha encarregat d’executar les obres la unió temporal d’empreses Carrers i Obres SL & Excavacions Vilà Vilà, SA.
 
Dotació i vehicles
Actualment, el Parc de Bombers de Prats de Lluçanès té una dotació de 25 bombers funcionaris i 10 auxiliars forestals. A més, compta amb 3 vehicles, 1 autobomba forestal pesant (BFP), 1 autobomba rural pesant (BRP) i 1 unitat de personal i càrrega (UPC).
 
Les obres van començar el mes de juny de 2007 i van finalitzar a final de juny de 2008.
 
Inversions a la Regió d’Emergències Centre
 
A dia d’avui, a la Regió d’Emergències Centre s’estan invertint més de 8 milions d’euros en la millora de les instal·lacions del cos de Bombers de la Generalitat.
 
Amb les obres ja finalitzades a Prats de Lluçanès i Torelló, s’està treballant en la renovació total deParc de Vic (2.059.545,27 euros), coincidint amb el 150è aniversari del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya a la capital d’Osona, que es commemora enguany.
 
En aquests moments ja s’ha adjudicat l’ampliació i reforma de les obres del Parc de Berga a la constructora Cots i Claret per un pressupost d'1.817.064 euros, mentre que segueixen en fase de licitació la direcció d’execució i el control de qualitat, entre altres aspectes. 
 
Pel que fa a les obres de construcció d’un nou edifici per als bombers de Calaf (localitat que, tot i pertànyer a l’Anoia, depèn de la Regió Centre), ja s’ha finalitzat el projecte executiu i està en procés de licitació per 2.075.443 euros. A Guardiola de Berguedà, el projecte de reforma i ampliació està en aquests moments en fase de redacció.
 
Finalment, a Manresa, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments va formalitzar un acord amb l’Ajuntament de la ciutat per a la cessió d’un terreny en el qual s’ubicarà la seu de la Regió d’Emergències Centre i un nou parc de bombers. Actualment ja s’ha entregat el programa de necessitats a GISA per tal de posar en marxa, primer, la redacció del projecte i, posteriorment, el procés de licitació de les obres, amb una estimació de prop de 6 milions d’euros.
 
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços