Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els Mossos d'Esquadra tramiten cada dia quinze expedients d'intercanvi d'informació al Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús

Saura ha presidit avui l'acte oficial d'incorporació dels Mossos d'Esquadra al Centre de Cooperació Policial hispanofrancesa

 
 
  • Saura anuncia que el proper mes de juliol els Mossos d’Esquadra s’incorporaran al Centre de Cooperació Policial i Duanera de Lès (Vall d'Aran).
 
  • Els Mossos d’Esquadra, que finalitzaran aquest any el seu desplegament territorial, assoleixen un nou reconeixement, el de formar part d’un organisme de cooperació internacional, per les seves competències com a policia integral de Catalunya.
 
  • L’acord perquè els Mossos d’Esquadra s’incorporessin al CCPD es va firmar a la Junta de Seguretat de Catalunya del 5 de març del 2007 i es va fer efectiu el 7 de gener.
 
·        Els Mossos han tramitat 1.673 expedients d’intercanvi d’informació transfronterera i han difós 203 comunicacions del CCPD per prevenir delictes i amenaces contra l’ordre i la seguretat.
 
  • Al CCPD, hi treballen plegats la Policia Nacional Francesa, la Gendarmeria, el cos de Duana francesa, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil, el Servei de Vigilància Duanera i els Mossos d’Esquadra.
 
 
El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; el prefecte dels Pirineus Orientals, Hugues Bousiges; el subdelegat del Govern central a Girona, Francesc Francisco, i el cònsul de França a Barcelona, Pascal Brice, han presidit avui l’acte oficial de la incorporació dels Mossos d’Esquadra al Centre de Cooperació Policial i Duanera (CCPD) del Pertús, un edifici operatiu on treballen plegats amb unitats de la Gendarmeria, la Policia Nacional Francesa, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els serveis de vigilància duanera de França i Espanya.
 
Amb aquesta incorporació, els Mossos d’Esquadra, que finalitzaran aquest any el seu desplegament territorial, assoleixen un nou reconeixement, el de formar part d’un organisme de cooperació internacional, per les seves competències com a policia integral de Catalunya. Saura ha anunciat però que el proper mes de juliol els Mossos d’Esquadra s’incorporaran al Centre de Cooperació Policial i Duanera de Lès (Vall d'Aran).
 
El conseller Saura ha destacat que “la cooperació internacional és imprescindible per la lluita contra la delinqüència moderna” i ha assenyalat que“l’intercanvi d’informació i intel·ligència incrementa l’eficàcia policial”.
 
Saura també ha dit que“és impossible lluitar contra la delinqüència des de un sol país, es necessita superar les fronteres per millorar la seguretat. En aquest sentit, ha destacat que el centre de coordinació policial i duanera d’El Pèrthus ha estretat la col·laboració dels serveis policials francesos i d’Espanya amb els Mossos d’Esquadra”.
 
En la mateixa línia el subdelegat del govern central a Girona, Francesc Francisco, ha dit que “la col·laboració i la confiança mútua entre els diferents cossos policials significa una millora en el servei al ciutadà. Treballar junts és profitós pels nostres ciutadans.”
 
Tot i que avui s’ha fet l’acte oficial d’incorporació de la unitat dels Mossos d’Esquadra al CCPD, els agents de la Unitat de Cooperació Transfronterera de la Policia de la Generalitat, comandants per un inspector, estan treballant al Centre des del 7 de gener.
Des de llavors i fins al 30 d’abril, els Mossos d’Esquadra ja havien tramitat un total de 1.673 expedients d’intercanvi d’informació en l’àmbit de la cooperació transfronterera i havien donat difusió de 203 comunicacions del CCPD per la prevenció d’infraccions, amenaces contra l’ordre i seguretat públiques i investigació de fets punibles.
Aquestes xifres representen una quinzena d’expedients d‘intercanvi d’informació diaris i gairebé dues comunicacions al dia, per facilitar les tasques operatives de tots els cossos que hi són presents. A tall d’exemple, l'11 de març els Mossos d’Esquadra van poder detenir a Roses (Alt Empordà) dos joves francesos com a presumptes autors de dos robatoris amb violència comesos a Catalunya i de dos més de perpetrats el mateix dia a territori francès, que havien estat denunciats davant la Gendarmeria, a França.
Saura que ha dit que aquest acte era especialment simbòlic, ha ressaltat “la voluntat de col·laboració del Govern català amb els governs d’Espanya i França que s’ha traduït en aquesta feina en comú amb que tenim l’eficàcia assegurada”.
 
A l’acte han assistit un centenar de persones entre elles els màxims comandaments de les policies francesa, el Cos Nacional de Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra.
 
 
Centre de Cooperació Policial i Duanera del Pertús
 
El CCPD està situat als afores de la vila del Pertús, municipi limítrof amb el veïnat empordanès dels Límits, a la Jonquera (RD 900, a l'adreça postal “Les Perdiguères” 66480 Le Perthus).
 
Es va implantar en aquest lloc atesa la seva posició, ja que la collada del Pertús és un espai d’intensa circulació transfronterera, amb els riscos derivats en matèria de seguretat, ordre públic, immigració irregular, i de detecció de diversos tràfics il·lícits i de trànsit de responsables de grups dedicats a la petita, mitjana i gran delinqüència.
 
El prefecte dels Pirineus Orientals, Hugues Bousiges, ha explicat que “al centre hi treballen agents dels diferents cossos policials d’Espanya, França i els Mossos d’Esquadra” i ha destacat “la importància de la incorporació de la policia catalana a aquest centre
 
Els centres de Cooperació Policial i Duanera (CCPD) es van crear l’any 1998 a partir del Conveni de cooperació transfronterera en matèria policial i duanera signat entre el Regne d’Espanya i la República Francesa (Blois, 7 de juliol de 1998).
 
L’entrada en vigor del Conveni d’aplicació de l’Acord de Schengen, que instaura la lliure circulació de les persones a les fronteres comunes, estableix mecanismes de reforç en cooperació policial i duanera. De forma particular, disposa que a les regions frontereres la cooperació podrà regular-se mitjançant acords entre els ministeris competents i que es podran firmar acords bilaterals més complets entre les que tinguin frontera comuna.
 
Aquests acords s’apliquen en els àmbits de l’assistència, amb la finalitat de prevenció i investigació de fets punibles i de la comunicació, respectant la legislació nacional, i en l’àmbit de la informació rellevant, per contribuir a la repressió de futures infraccions, de prevenció d’infraccions o de prevenció d’amenaces contra l’ordre i la seguretat públiques. El Conveni de cooperació transfronterera en matèria policial i duanera entre el Regne d’Espanya i la República Francesa (Blois, 7 de juliol de 1998) es va firmar sobre aquestes bases. Aquest acord estableix la ubicació de centres de Cooperació Policial i Duanera propers a la frontera hispanofrancesa.
 
El CCPD del Pertús es va inaugurar el 25 de novembre de 2002, si bé l’entrada en vigor oficial, per a França i Espanya, va ser l’1 de setembre de 2003.
 
La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra hi és present a partir de la Resolució de 27 de setembre de 2007, que recull la declaració elaborada pel Ministeri de l’Interior en compliment de l’article 1 del Conveni de Blois, segons la qual el cos dels Mossos d’Esquadra constitueix, en l’àmbit de les seves competències, un servei competent per la part espanyola per a l’execució i aplicació del Conveni.
 
Els CCPD tenen per missió afavorir el bon desenvolupament de la cooperació transfronterera en matèria policial i duanera i, en particular, lluitar contra la immigració irregular, la delinqüència fronterera, la prevenció de les amenaces contra l’ordre públic i els tràfics il·lícits.
Aquesta cooperació transfronterera es basa principalment en:
 
 
a) L'obtenció i intercanvi d’informació. Serveix d’enllaç entre els serveis afectats, segons les competències de cada cos policial, de la zona fronterera dels dos estats (França-Espanya). Recull i difon la informació respectant les disposicions relatives a la protecció de dades a nivell nacional, comunitari i internacional. Les informacions amb què treballen principalment al CCPD tracten de:
 
-         Criminalitat transfronterera
-         Tràfics irregulars (mercaderies, animals, productes, substàncies o béns il·lícits a través de les fronteres)
-         Lluita contra la immigració irregular i infraccions associades
-         Fets relacionats amb la seguretat i ordre públic: trànsit, grans desplaçaments de seguidors de futbol, manifestacions que puguin afectar els dos estats.
 
 
b) La coordinació. Reforça la cooperació entre les autoritats i serveis de policia i duanes, incloent-hi l’eventual restabliment de controls fronterers quan es produeixen esdeveniments especials, com, per exemple, la cimera Euromed 2005, tal com estableix l’article 2.2 del Conveni d’aplicació de Schengen.
La importància de la coordinació s'explica perquè, al CCPD del Pertús, hi són representades 7 administracions amb un coordinador dels serveis de cada estat, que actualment correspon a la Policia Nacional Francesa i al Cos Nacional de Policia.
 
 
Hi treballen:
 
Per la banda espanyola:
 
-           Cos Nacional de Policia
-                     Guàrdia Civil
-                     Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra
-                     Servei de Vigilància Duanera
 
Per la banda francesa:
 
-          Policia Nacional Francesa
-           Gendarmeria Nacional
-          Duanes franceses
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços