Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Un centenar d'empresaris del sector del joc participen al primer Seminari de joc responsable

Catalunya és la primera comunitat que aplica mesures de Joc Responsable

  • El Seminari de joc responsable amb personal directiu de la indústria del joc a Catalunya ha estat impartit pel catedràtic de Psicologia Clínica de la Universitat del País Basc Enrique Echeburúa.
 
  • La directora general del Joc i d’Espectacles, Mercè Claramunt, ha posat de manifest la importància de l’interès de l’empresariat per fomentar la pràctica  responsable dels jocs d’atzar.
 
  • La Comissió per al Foment del Joc Responsable està elaborant un codi de bones pràctiques per al sector i també oferirà formació a tots els treballadors i treballadores de les activitats del joc.
 
 
Un centenar de directius i directives d’empreses del sector del joc de tot Catalunya han participat avui en el primer Seminari de Joc Responsable, organitzat per la Comissió per al Foment del Joc Responsable, integrada per la Direcció General del Joc i d’Espectacles (DGJE) del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA) i l’empresariat del sector.
 
El seminari ha estat impartit pel catedràtic de Psicologia Clínica de la Universitat del País Basc Enrique Echeburúa, especialista en les patologies derivades de l’addicció al joc.
 
Durant la presentació del seminari, la directora general del Joc i d’Espectacles, Mercè Claramunt, ha agraït l’interès de l’empresariat del sector per fomentar la pràctica responsable dels jocs d’atzar i ha ressaltat la importància que el joc sigui sempre una activitat lúdica i d’esbarjo i es practiqui de manera que eviti l'aparició de conductes addictives.
 
La directora general ha explicat que l’administració catalana és la primera de l’Estat en endegar un programa de Joc Responsable per “treballar conjuntament amb l’empresariat del sector en els àmbits divulgatius i de formació per assolir l’objectiu de que jugar sigui una diversió i no una addicció”
 
Per la seva part, el catedràtic Echeburúa, que ha ressaltat que Catalunya és pionera en aquesta matèria a Espanya, ha explicat que “el joc és una activitat lúdica per a divertir-se i s’ha de gaudir de les possibilitat que té el joc, però tenint en compte els riscos que pot comportar el fet d’abusar-ne, i per això cal prendre mesures perquè això no passi”.
 
En aquest sentit, ha destacat la importància del treball conjunt entre els especialistes mèdics, l’administració pública i els empresaris del sector “que el que volen és tenir als seus locals a jugadors, no a ludòpates”.
 
El secretari general de l’Associació d’Empresaris de Màquines Recreatives, Javier Miró, ha mostrat la seva satisfacció en col·laborar amb l’administració “en tot allò que sigui transmetre a la societat una idea que no és la de no jugar sinó fer-ho de manera responsable”.
 
Joc Responsable
 
Una de les principals línies d’actuació del Programa de Joc Responsable, impulsat per la Direcció General del Joc i d’Espectacles, és treballar conjuntament amb l’empresariat del joc per realitzar accions que fomentin la pràctica del joc responsable en les modalitats de joc regulades a Catalunya.
 
Per aquesta raó, s’ha creat la Comissió per al Foment del Joc Responsable, que té les funcions següents:
 
-        Dissenyar el programa d’actuacions conjunt
 
-        Establir les condicions de col·laboració entre l’empresariat i la Generalitat de Catalunya de les mesures a desenvolupar
 
-        Elaborar un “Codi de bones pràctiques per al foment del joc responsable a Catalunya”
 
Pel que fa a la seva composició, per part de la Generalitat en formen part representants de la Direcció General del Joc i d’Espectacles i de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA) i, per part de l’empresariat, en formen part les persones designades per la Patronal del Joc Privat de Catalunya (PATROJOC), els representants de l’Asociación Española de Empresarios de Máquinas Recreativas (FACOMARE), i els representants de l’empresa que gestiona els casinos en funcionament a Catalunya.
 
La Comissió ha aprovat un programa de treball basat en tres eixos:
 
  1. Codi de bones pràctiques per al foment del joc responsable a Catalunya.És un document que inclou una relació de compromisos que les empreses de joc, voluntàriament, es comprometen a seguir en la seva activitat de negoci amb l’objectiu de promoure la pràctica del joc de forma responsable. La Comissió està elaborant actualment aquest document.
 
  1. Materials divulgatius i de comunicació. S’estan elaborant materials per a la comunicació de conceptes i missatges sobre el joc responsable a través de diferents suports.
 
  1. Formació professional en joc responsable. S’ha aprovat un pla que preveu la realització de les accions formatives següents:
 
-          Impartir el seminari d’avui adreçat al personal de la indústria del joc amb responsabilitats directives.
 
-          Per a la resta de personal, es treballarà perquè assisteixin a dos tipus de cursos de formació:
 
§         El primer consistiria en un curs bàsic de joc responsable i s’adreçaria a tots els treballadors i treballadores de la indústria del joc.
 
§         El segon seria un curs dirigit només a les persones que tenen contacte directe amb les persones jugadores.
 
Primer Seminari de joc responsable
 
Dins aquest programa, avui s’ha celebrat a la seu del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació el primer Seminari de joc responsable adreçat al personal amb responsabilitats directives estratègiques de la indústria del joc que opera a Catalunya, al qual hi assistiran un centenar de directius i directives. 
 
El seminari ha anat a càrrec del catedràtic de psicologia clínica Enrique Echeburúa, que ha parlat sobre:
 
1. Joc problemàtic i joc responsable
 
El joc responsable
-        Motivacions de les persones per apostar diners
-        Conductes de joc responsable
 
El joc problemàtic
-        Característiques
-        Senyals d’identificació
-        Joc i alcohol
 
2. Gestió responsable del joc
-        Creació d’un entorn de joc no addictiu
-        Protecció dels menors i de les persones vulnerables en funció de les seves característiques personals i socials
-        Formació especialitzada als empleats dels establiments de joc 
-        Estratègies comercials adequades
 
3. Derivació als serveis de tractament
 
-        Centres de Salut Mental
-        Associacions
-        Grups d’ autoajuda (Jugadors Anònims)
 
 
El doctor Echeburúa ha impartit el mateix seminari aquest matí al personal de la Direcció General del Joc i d’Espectacles, dels serveis territorials del Joc i d’Espectacles del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, i de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat (EAJA).
 
Biografia del catedràtic Enrique Echeburúa
 
El Dr. Enrique Echeburúa és catedràtic de psicologia clínica de la Universitat del País Basc i llicenciat i doctor en psicologia per la Universitat Complutense de Madrid. És membre de consells editorials de nombroses revistes estatals i internacionals i membre d’honor de la Societat Espanyola de Psiquiatria Forense, i ha rebut els premis d’investigació CINTECO i Rafael de Burgaleta.
 
Les seves línies actuals d’investigació se centren, entre altres àmbits, en el joc patològic, així com en els trastorns de la personalitat.
 
És autor de més de 300 articles en revistes científiques i, de forma individual o col·lectiva, de 33 llibres, entre els quals destaquen Manual práctico del juego patológico (Ediciones Pirámide), El Juego Patológico(Plaza y Janés) i Abuso de alcohol (Editorial Síntesis).
 
 
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços