Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Saura destaca la importància de conèixer les causes que generen els delictes a l'hora de dissenyar polítiques de seguretat

El conseller Saura inaugura a Barcelona el XVè Congrés Mundial de Criminologia, que se celebra fins el pròxim 25 de juliol

El conseller ha avalat l’Enquesta de Seguretat pública com un dels instruments per conèixer la percepció ciutadana i adequar les polítiques públiques a les necessitats existents
 
Joan Saura ha destacat avui, durant el discurs d’inauguració del XVè Congrés Mundial de Criminologia, la importància de conèixer les causes que generen els delictes i les conductes delictives ja que “només així es pot fer front a la criminalitat amb èxit”. En aquest sentit ha dit que la diversa procedència tan geogràfica com disciplinar dels experts que participaran al Congrés “enriquiran el debat sobre la recerca criminològica i ens ajudaran a entendre millor com enfocar el fenomen de la delinqüència”.
 
El conseller ha explicat que la creació, ara fa un any, de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya és una mostra de la importància que es dóna des del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació a la recerca en termes de seguretat i l’estudi de nous fenòmens relacionats amb la delinqüència i la inseguretat.
 
Alhora el conseller ha avalat l’Enquesta de Seguretat Pública que quantifica els il·lícits a partir de les experiències dels ciutadans i enregistra les seves opinions en matèria de seguretat. A més, serveix per a mesurar el grau de satisfacció de la població amb els serveis policials. Segons Saura “l’enquesta mesura com evoluciona la victimització i la percepció ciutadana en matèria de seguretat i policia, i això permet adequar les polítiques públiques a les necessitats existents”.
 
El conseller ha recordat que “tot i viure en un món cada cop més globalitzat, la delinqüència local continua essent el tipus d’il·lícits que preocupen més a la ciutadania. I a aquesta delinqüència, bàsicament urbana, li hem de dedicar temps i esforços en l’estudi de les seves etiologies, de la seva evolució i del tractament a adoptar per fer-hi front”.
 
Saura ha afegit que “darrera les causes que generen les conductes asocials o il·lícites, es troben, en molts casos, disfuncions i desatencions, conductes d’exclusió laboral o de marginació social, les quals han de ser identificades i corregides, primer, amb els adequats mecanismes públics de foment de la inclusió i de la igualtat social”.  Segons el conseller, “només des de la igualtat d’oportunitats, la cohesió social i de la interacció i el diàleg entre les administracions públiques, les entitats socials i associatives i els policies, aconseguirem el camí de la pau i el benestar social i, per descomptat, una major seguretat”.
 
El Congrés està organitzat per la Societat Internacional de Criminologia amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, la Universitat Ramon Llull, l’Ajuntament de Barcelona, el Centre d’Estudis Jurídics i Informació Especialitzada, l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, el Govern Basc i el ministeri de l’Interior entre d’altres.
 
Al llarg de cinc dies un gran nombre d’experts de diverses disciplines i provinents de diversos països presentaran i debatran les noves tendències en la prevenció de la criminalitat, que serviran de base de futures polítiques relacionades amb la justícia criminal. Enguany els congrés es tractarà al voltant de tres temes principals: criminalitat transnacional, criminalitat urbana i víctimes i justícia restauradora.
 
La Societat Internacional de Criminologia és una ONG dedicada a la promoció d’activitats i la investigació per aconseguir una millor comprensió del fenomen criminal a escala internacional, i organitza un congrés internacional cada 5 anys.
 
A l’acte d’inauguració també hi han assistit el secretari d’Estat de Seguretat del Ministeri d’Interior, Antoni Camacho, el director general de la Policia, RafaelOlmos, el director d’Ertzaintza, Jon Uriarte, el president de la Societat Internacional de Criminologia, Tony Peters, el director de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Carlos González, el director del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Joan Xirau, i els rectors de les Universitats Ramon Llull i la Universitat de Barcelona, Esther Giménez-Salinas i Josep Samitier, respectivament.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços