• Inici >
  • Interior  >
  • Interior posa en marxa un protocol d'intervenció...
Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Interior posa en marxa un protocol d'intervenció policial per prevenir, evitar i perseguir les mutilacions genitals femenines

 
  • Els Mossos d’Esquadra han evitat entre l’1 de gener i el 30 de juny 18 casos de mutilacions genitals femenines (MGF).
 
  • El nou protocol, que està basat en la feina pionera que han fet els Mossos a la Regió Policial Girona, dóna valor a la tasca preventiva, obliga a posar en coneixement de la Fiscalia de Menors el casos de risc i n'accelera la detecció.
 
  • El protocol, que és una de les actuacions del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista del DIRIP, inclou un nou model únic de recollida d’informació policial.
 
  • 300 agents dels Mossos d’Esquadra han rebut formació sobre la MFG per tal de treballar conjuntament amb altres organismes i associacions.
 
  • El Programa de Seguretat contra la Violència Masclista estrena un web amb informació per a professionals d’atenció a les víctimes i per a les dones que pateixen algun tipus de violència.
 
 
El Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació ha presentat avui el nou protocol d’intervenció policial per prevenir, evitar i perseguir les mutilacions genitals femenines (MFG), elaborat dins del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista amb l’objectiu de definir l’àmbit d’actuació, els grups i la metodologia que han d’emprar els Mossos d’Esquadra a tot Catalunya davant d’aquest fet il·lícit.
El secretari de Seguretat, Joan Delort, ha explicat que el protocol, que recull l’experiència pionera i les bones pràctiques desenvolupades a la Regió Policial Girona al llarg dels últims anys, unifica els criteris d’atenció a aquestes víctimes, avalua cadascuna de les situacions que es puguin detectar per donar una resposta adequada en cada cas i en fa un seguiment i fa un treball “transversal” i de “col·laboració” amb altres institucions que treballen també per a la eradicació de la MGF.
 
Delort ha explicat que el protocol s’emmarca en la voluntat del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de desenvolupar polítiques de seguretat que vetllin pels sectors de la societat més vulnerables i ha dit que amb aquest protocol “encetem un camí que esperem que en un futur no gaire llunyà eradiqui aquesta pràctica i si pot ser, encara que és més difícil, que remeti tot el fenomen de la violència masclista”.
 
La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba García, ha destacat que el protocol planteja un seguit d’actuacions en col·laboració amb altres operadors “amb l’objectiu de eradicar o al menys minvar la pràctica de les mutilacions genitals femenines, amb un abordatge de manera transversal i amb tasques de prevenció”.
 
Es tracta d’un protocol pioner a les policies de l’Estat espanyol que obliga a partir d’ara a comunicar de forma immediata qualsevol cas de risc a la Fiscalia de Menors i que posa l’èmfasi en la tasca preventiva.
 
Per això el protocol inclou la definició de mutilació genital femenina com totes aquelles pràctiques que impliquen l’extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o altres agressions als òrgans genitals de les dones per raons culturals, religioses o d’altres amb finalitat no terapèutica.
 
El protocol també defineix una situació de risc com aquella que viu una menor que es troba en el nucli d’una família practicant, que no ha deixat enrere la tradició i que té programat un viatge al país d’origen dels pares, mentre que qualifica de “risc urgent” aquell que requereix una intervenció ràpida perquè el viatge està previst que es realitzi en menys d’un mes.
 
Alba García ha aclarit que la MGF, que “no respon a cap precepte religiós i té un origen molt anterior a la majoria de les religions conegudes, es practica actualment a 26 països de l’Àfrica i alguns de l’Àsia”. A Catalunya, on viuen 13.362 dones procedents d’aquests països, 4.846 de les quals menors de 19 anys, hi ha moltes famílies que van arribar com a practicants i defensores de la tradició i que actualment l’han abandonada.
 
Tot i això, els Mossos d’Esquadra encara en detecten casos, especialment quan arriben les èpoques de vacances. Entre l’1 de gener i el 30 de juny, els Mossos d’Esquadra han evitat 18 casos d’ablació de clítoris (10 a la Regió Policial Girona, 5 a la Regió Policial Metropolitana Nord, 2 a la Regió Policial Ponent i 1 a la Regió Policial Metropolitana de Barcelona).
 
Treball conjunt i sensibilització
 
Un total de 300 agents dels Mossos d’Esquadra han assistit durant el mes d’abril a un curs d’especialització en MGF per treballar conjuntament amb altres organismes i associacions en la prevenció d’aquestes agressions a les dones.
La majoria d’aquests agents treballen a les oficines de Relacions amb la Comunitat (ORC) i els grups d’Atenció a la Víctima (GAV), que són els encarregats d’aconseguir la màxima informació en aquest àmbit, d'informar les comunitats que mantenen la tradició de la MGF sobre la il·legalitat d’aquesta pràctica al nostre país i també de detectar entre les comunitats amb risc les persones practicants de la MGF per tal que l’abandonin per propi convenciment i no només per imposició legal.
D’aquesta forma, el protocol policial estableix que el treball d’informació i formació farà especial èmfasi al context legal i tindrà com a objectiu obrir portes a la reflexió de les persones que encara defensen la MGF. 
Un segon àmbit de desenvolupament d’accions preventives genèriques és el que porten a terme les ORC. Aquestes unitats han de tractar aquesta qüestió amb les famílies, els líders socials i els mediadors comunitaris del seu territori quan tinguin planificat desenvolupar un pla de prevenció i d’actuació en aquesta matèria. Aquestes relacions han de permetre fer un diagnòstic de quina és la situació respecte de la MGF. 
L’objectiu de les accions preventives genèriques és que totes les famílies que han arribat a Catalunya essent practicants, siguin subjectes destinatàries d’abordatges preventius i sensibilitzadors abans no es plantegi un viatge de retorn definitiu o de vacances al país d’origen, atès que en la majoria dels casos la MGF es produeix fora del nostre territori.
 
Actuacions
 
La sotsinspectora Alicia Moriana, cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana, ha estat l’encarregada d’explicar que el protocol estableix que quan els Mossos d’Esquadra detectin un cas de risc ho han de comunicar immediatament a les institucions i entitats implicades (serveis de salut, serveis d’educació, serveis socials, associacions que treballen contra la MGF) i recollir la informació rellevant sobre la família.
 
Si es detecta que es tracta d'una situació de risc urgent, el protocol obliga a una intervenció conjunta amb la resta d’operadors, començant per evitar el viatge de la menor. Si hi ha indicis que la menor pot ser víctima potencial de MGF, s'ha de comunicar al jutjat de guàrdia i a la Fiscalia de Protecció de Menors, i la dotació policial ha d'acompanyar la menor fins que arribi la resolució judicial.
 
En els casos que malgrat una intervenció preventiva es confirmi que la menor ha tornat mutilada caldrà instruir l’atestat policial recollint informació del treball preventiu i adjuntant-hi, si es disposa, l’informe lliurat pel Departament de Salut o les dades que identifiquen el professional de salut de referència. Aquestes diligències s'instruiran per un presumpte delicte de lesions de l’art. 149.2 del Codi penal.
 
Si en el moment del retorn es tenen sospites fonamentades, però no és possible confirmar que la menor ha estat mutilada, s'haurà de comunicar al jutjat competent mitjançant diligències informatives, traslladant-li tota la informació relativa al cas.
 
Web del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista
 
Alba García també ha presentat avui el web del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, que inclou, entre altres coses, informació sobre les actuacions del programa i sobre la legislació en matèria de seguretat i violència masclista.
 
Aquest web, que té l’adreça electrònica http://www.gencat.cat/interior/policia/violenciamasclista/index.htm, pretén ser una eina tant per a professionals que es dediquen a l’atenció integral de la violència com per a les dones que vulguin tenir informació sobre les diferents violències i dades sobre les actuacions policials que es porten a terme.
 
“A la nova web hi ha informació i telèfons als quals poden recórrer les dones víctimes de violència, així com les dades de totes les comissaries de Catalunya, on seran ateses per mossos i mosses que les ajudaran”, ha dit García.  
 
A l’acte també ha participat la sergenta Rosa Negre, cap de la Unitat de Proximitat i Atenció Ciutadana de la Regió Policial de Girona.
 
Accés al vídeo íntegre de l'acte.Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Joana Vallès

Enllaços