Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Protecció Civil activa la fase d'alerta del pla Neucat i el Procicat per l'estat de la mar i del vent

 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per nevades (NEUCAT) i la fase d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat), per l’estat de la mar i del vent. L’activació de l’alerta s’ha fet arran de l’avís de situació meteorològica emès pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de risc per neu de nivell 1 a partir d’aquests migdia i fins les 01.00 de la matinada, i per risc de vent i estat de la mar, a partir de demà 8 de març a les 13.00 hores.
 
Segons el SMC, entre les 13.00 hores  i les 19.00 hores d’avui, el gruix de neu serà superior a 2 cm a cotes superiors a 500 metres amb grau possible a Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Garrotxa, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d'Aran.
 
Entre les 19.00 hores d’avui  i les 01.00 hores de demà és
probable que hi hagin nevades amb les mateixes característiques a:  Alt Empordà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès; i serà
possible a: Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Garrotxa, Montsià, Noguera, Osona, Pla d'Urgell, Priorat, Ribera d'Ebre, Segarra, Segrià, Terra Alta, Urgell i Vall d’Aran.

La cota de neu s'iniciarà al migdia al voltant dels 700 metres i durant la tarda baixarà progressivament fins a situar-se al final del dia a l'entorn dels 300 metres al nord-est del país i als 400 metres a la resta. A més, és possible que es puguin acumular fins a 5 cm per sobre de 600 metres al Pirineu i al Prepirineu.
   
Segons l’avís de nivell 2 del SMC, entre les 01.00 hores d’avui a les 01.00 hores de demà dilluns, el gruix de neu serà superior a 15 cm a cotes superiors a 400 metres amb grau probable a:  Alt Camp, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Conca de Barberà, Garrotxa, Osona, Priorat, Ripollès, Vallès Occidental, Vallès Oriental;
i amb grau possible a: Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Llobregat, Baix Penedès, Cerdanya, Garrigues, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta i Urgell.
 
A més és possible que a les comarques de l'interior del nord-est del país es pugui superar el llindar de nivell 2 de 30 cm per sobre de 800 metres i de 50 cm per sobre de 1000 metres.
 
A partir d’aquesta matinada a les 01.00 hores fins les 07.00 hores segons l’avis del SMC de nivell, el gruix de neu serà superior o igual a 0 cm a cotes superiors a 200 metres amb probabilitat a Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Baix Llobregat, Baix Penedès, Barcelonès, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garraf, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Priorat, Ribera d'Ebre, Ripollès, Segarra, Segrià, Selva, Solsonès, Tarragonès, Terra Alta, Urgell, Vall d'Aran, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
 
Entre les 07.00 hores i les 13.00 hores de demà dilluns serà molt probable a: Alt Camp, Alt Empordà, Alt Penedès, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Camp, Berguedà, Cerdanya, Conca de Barberà, Garrotxa, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Priorat, Ripollès, Segarra, Solsonès, Urgell, Vall d'Aran; i serà probable a: Baix Llobregat, Baix Penedès, Garraf, Garrigues, Gironès, Pla d'Urgell, Pla de l'Estany, Ribera d'Ebre, Selva, Tarragonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental; i possible a: Baix Ebre, Baix Empordà, Barcelonès, Maresme, Montsià, Segrià.
  
D’altra banda, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) també ha activat la fase d’alerta del Procicat per l’estat del vent a partir de les 13.00 hores de demà i fins les 19.00 hores, d’acord amb l’avís del SMC de risc de vent amb ratxa màxima superior a 90km/h.
Les comarques afectades amb diferents graus de probabilitat són les següents:
Molt Probable: Gironès, Maresme, Pla de l'Estany, Selva, Vallès Oriental
Probable: Alt Empordà, Alt Penedès, Baix Empordà, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Garrotxa, Osona, Ripollès, Vallès Occidental
Possible: Alt Camp, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Anoia, Bages, Baix Penedès, Berguedà, Cerdanya, Pallars Sobirà, Tarragonès, Vall d'Aran
 
També, la DGPC ha activat l’alerta del Procicat per l’estat de la mar i d’acord amb l’avís del SMC que pronostica onades a la mar superiors a 4 metres amb les següents probabilitats, a les comarques que s’indiquen a continuació i a partir de demà entre les 13.00 i les 19.00 hores.
Molt Probable: Alt Empordà, Baix Empordà
Probable: Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva
Possible: Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Garraf, Montsià, Tarragonès
 
Davant d’aquesta situació de risc de nevades, vent i estat de la mar generalitzat a Catalunya, la DGPC de la Generalitat ha avisat a tots els municipis afectats perquè prenguin les mesures preventives oportunes (activin els Plans d’emergència municipals si en disposen), bàsicament referides a les condicions de les vies de comunicació, a l’alerta als serveis municipals que calgui i a les mesures generals de prevenció en aquestes situacions.
 
CONSELLS PER NEVADES ALS CIUTADANS
 
La Direcció General de protecció Civil de la Generalitat també recomana a la ciutadania:
 
 • cal fer seguiment de les condicions meteorològiques a través dels mitjans de comunicació
 • cal extremar les precaucions en cas d’haver d’agafar el cotxe. Si us hi heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de:
            - telèfon d’informació ciutadana, 012
            - web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.cat/transit
                        - portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
 • Trucar al telèfon 112 per a qualsevol tipus d’emergència.
- En cas de trobar neu i gel a la calçada, cal extremar les mesures de seguretat en la conducció. Reduïu la velocitat i eviteu frenar bruscament i seguiu les marques deixades pels altres vehicles, per tal d’evitar lliscades. També és molt important que augmenteu la distància de seguretat, ja que es necessita més espai per aturar totalment el cotxe un cop es frena, i no avanceu a la resta de vehicles.
 
- D’altra banda, per tal de fer front a eventuals condicions meteorològiques adverses, és convenient:
 • disposar de cadenes, llanterna, manta de viatge i aigua al vehicle,
 • comprovar l’estat dels frens, els pneumàtics i els llums del vehicle,
 • Portar el dipòsit de benzina ple i reposar el líquid anticongelant.
 - A més, davant la formació de plaques de gel a la via pública, no només els conductors sinó també els vianants cal que extremin les precaucions.
   
CONSELLS GENERALS DAVANT LES VENTADES O VENTS FORTS
 
-Si us trobeu a casa
          ·Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals.
 • Eviteu deixar objectes no estàtics a les façanes i terrasses, com testos o altres objectes, per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.
-Si sou a l’exterior no pugeu a llocs alts exposats al vent, com bastides i altres construccions externes.
-Si sou a zones de muntanya extremeu les precaucions i eviteu totes les activitats amb foc.

-Si heu de viatjar  
 • Abans de desplaçar-vos consulteu les prediccions meteorològiques i l’estat de les carreteres. Si hi ha predicció de vents forts eviteu els desplaçaments per carretera.
 • Si és imprescindible desplaçar-vos: tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via, cal alentir la marxa i ser prudent en els avançaments.
 • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
Preneu consciència del risc i extremeu les mesures d’autoprotecció. Escolteu la ràdio i la televisió i consulteu els webs d’informació meteorològica i viària:
 
  
 
Pel que fa a L’ESTAT DE LA MAR, recordem a ports i clubs nàutics i cofradies de pescadors, que es prenguin les mesures convenients en quant als amarratges d’embarcacions, i en quant a la navegació.
 
Avisem també  la ciutadania que és molt perillós apropar-se als trencalls, esculleres i molls, ja que un cop de mar pot endur-se persones i béns dins l’aigua.
 
En cas d’emergència, si necessiteu ajut truqueu al 112 i seguiu sempre les indicacions de les autoritats.
 
 
 
 
 
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

 • Responsable comunicació
  Joana Vallès

Enllaços