Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'Institut Català de les Dones promou la incorporació de la perspectiva de gènere a 50 equipaments culturals públics

 • Es tracta d’un projecte d’intervenció que l’Observatori Cultural de Gènere desenvoluparà en els propers mesos
 • Avui s’ha presentat la iniciativa amb un debat entre persones expertes en la introducció de la dimensió del gènere en la gestió cultural

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, i la directora de l’Observatori Cultural de Gènere (OCG), Mª Àngels Cabré, han presentat aquesta tarda el primer Projecte d’intervenció en els equipaments públics culturals per a la integració de la perspectiva de gènere que es desenvolupa a Catalunya.
 
Balada ha subratllat que “el projecte té l’objectiu de ser un suport per als equipaments culturals per avançar en el compliment de Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes que determina que cal fer visible l’experiència de les dones i promoure la igualtat en tots els àmbits i nivells de la creació i gestió cultural”. La presidenta de l’ICD ha afirmat que “cal fer justícia al talent femení i acabar amb la seva infrarepresentació”.
 
Per altra banda, Cabré ha ressaltat que “es tracta d’una intervenció amable que servirà a cada centre cultural de diagnòstic, però també de definició dels reptes i les actuacions a emprendre pel que fa a normalitzar la participació i aportacions de les dones a tots els nivells. Aquesta mirada s’ha de posar tant sobre la programació, com en l’anàlisi dels públics, l’equip de treball, la comunicació, etc.”
 
El projecte d’intervenció es desenvoluparà en els propers mesos en prop de 50 equipaments culturals públics de Catalunya, participats per la Generalitat de Catalunya i escollits per la seva representativitat en una àrea de la cultura i també amb criteris d’equilibri territorial.
 
La intervenció s’inicia amb l’anàlisi de les respostes de les persones responsables de cada centre a un qüestionari sobre el desenvolupament dels assumptes que determina l’article 24 de la llei catalana d’igualtat i continua amb sessions de treball presencials.

Les conclusions del projecte es presentaran a finals d’any o inicis del 2019 i serviran de diagnòstic de la implementació de la Llei d’igualtat en el sector de la cultura i per a la presa de decisió sobre les mesures a emprendre. En els darrers cinc anys l’OCG ha col·laborat amb diversos sectors per divulgar informes que denuncien la manca de dones en la programació cultural.
 
Han participat en la primera taula de treball i debat del projecte un grup de persones expertes pel que fa a la introducció del gènere en un ampli ventall d’àmbits del món de la cultura. L’objectiu de la sessió ha estat aportar i sumar les seves visions sobre aquesta temàtica al projecte.
 
-Nora Ancarol, artista visual, gestora cultural i presidenta de la Plataforma Assembleària d’artistes de Catalunya.
-Anna Caballé, professora de la UB i presidenta de l’entitat Clàsicas y Modernas, Assocació per a la Igualtat de Gènere en la Cultura.
-Judith Colell, directora de cinema i directora del grau de Comunicació Audiovisual (Blanquerna)
-Ione Hermosa, gerent de la Central del Circ
-Adriana Partal, invetigadora sobre polítiques culturals i gestora cultural. ICUB.
-Jaume Reus, ex director del Centre d'Art Santa Mònica
-Valentí Roma, director de La Virreina Centre de la Imatge i prof. de la UAB
-Anna Villarroya, prof. d'economia (UB) e investigadora en polítiques de gènere
-Carmen Zapata, programadora musical i presidenta de MIM, Asociación de Mujeres en la Industria de la Música
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

 • Titular
  Núria Balada