Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Govern commemora l'Any Amparo Poch

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, i la historiadora i escriptora Antonina Rodrigo han presentat aquest matí les principals actuacions que el Govern de la Generalitat impulsa per commemorar els cinquanta anys de la mort d’Amparo Poch y Gascón (1902-1968).
 
L’ICD, òrgan de referència del Govern per a les polítiques públiques en favor de la igualtat efectiva de dones i homes, realitza i coordina els actes d’homenatge i divulgació de la trajectòria d’aquesta metgessa, periodista i anarcofeminista, que va dedicar la seva vida a millorar la salut i els drets humans de les dones treballadores i els infants.
 
Per part de l’ICD, al llarg de l’any està previst celebrar una Jornada commemorativa, una exposició i un vídeo divulgatius per donar a conèixer la vida i trajectòria de la metgessa i activista. També biblioteques i sindicats organitzaran accions d’homenatge i record per tot el territori i es farà una campanya a través de les xarxes socials per donar a conèixer el seu pensament amb el hashtag #AnyAmparoPoch.
 
L’objectiu és recuperar la figura d’Amparo Poch per a reivindicar-la com a antecessora en la lluita pels drets de les dones, especialment considerant els eixos principals de la seva trajectòria política, professional i personal i donar-la a conèixer a les noves generacions.
 
En concret, les activitats giraran entorn l’activisme social, el feminisme, la fundació de l’entitat Mujeres Libres, i la seva intensa activitat periodística; la participació política com a directora general  durant la II República i la seva actuació en l'àmbit de la sanitat infantil i femenina; així com el vessant com a professional de la  medicina social.
 
Estan implicades activament en la commemoració de l’Any Poch les següents entitats:
·         Amical de Ravensbrück
·         Associació Grup d'Història de les Dones de Fent Història
·         Asociación Amparo Poch
·         Biblioteques de Catalunya
·         Biblioteques de Barcelona
·         Centre d' Estudis i de Recerca "Dones i Drets". Facultat de Dret de la UAB
·         Col·legi Oficial de Metges de Catalunya
·         Confederació General del Treball (CGT)
·         Confederació Nacional del Treball (CNT)
·         CRAI Pavelló de la República
·         Intersindical-Confederació Sindical de Catalunya (CSC)
·         Fundació Salvador Seguí
·         Fundación Anselmo Lorenzo
·         Memorial Democràtic
·         Museu d’Història de Catalunya
·         Sindicat de Metges de Catalunya
 
 
Biografia d’Amparo Poch
 
Amparo Poch es llicencià en medicina l’any 1929 i va obtenir el premi extraordinari de llicenciatura en una promoció formada per 2 dones i 97 homes. Especialitzada en puericultura, es va centrar en l'educació sanitària de les dones i va obrir un consultori per a treballadores. Com a divulgadora, va impartir conferències en ateneus obrers i societats culturals i va escriure sobre sexualitat per a dones i també defensant la igualtat de dones i homes, les unions lliures i el divorci. Va fundar l’organització anarcosindicalista Mujeres Libres. Durant la II República, va ser nomenada Directora d'Assistència Social del Ministeri de Sanitat, encapçalat per Frederica Montseny, on es va centrar en millorar la salut infantil i femenina. 
 
Durant la Guerra Civil espanyola, va dirigir un programa de formació de les brigades de salvament i participà en l’organització d’hospitals de campanya. Es preocupà especialment per allunyar els infants del conflicte bèl·lic i va organitzar diverses expedicions a l’estranger d’infants refugiats. L’evolució de la guerra la portà a instal·lar-se a Barcelona el novembre de 1937, on va organitzar l'acolliment d’infants refugiats en granges escola, per a les quals va dissenyar un pla pedagògic específic.
 
Dirigí el Casal de la Dona Treballadora, on desenvoluparà un ampli programa gratuït de formació i capacitació per a treballadores que facilitava la conciliació amb la creació de guarderies i sales de lactància. L’any 1939, es va veure obligada a marxar a l’exili, primer a Prats de Molló, i, finalment, a Tolosa de Llenguadoc (França). Allí treballà a l'Hospital de Varsòvia, on continuà la seva tasca humanitària a favor dels més desfavorits fins a la seva mort, el 15 d’abril de 1968.
 
Antonina Rodrigo

La comissària de l’Any Amparo Poch, Antonina Rodrigo, és historiadora i escriptora feminista. Periodista autodidacta, ha dedicat la seva vida a escriure sobre aquelles persones oblidades per la història, especialment les dones.
 
Per a més informació sobre Amparo Poch, el Centre de Documentació Joaquima Alemany i Roca de l’ICD ha elaborat la Guia bibliogràfica sobre Amparo Poch.
 Cercador

Cercador

Destaquem

  • Twitter del Govern

    Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

  • Govern transparent

    Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

Departament

  • Titular
    Núria Balada