Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enlazar | Imprimir

El delegat del Govern a Madrid inaugura l'exposició fotogràfica "Paisatge Surer. Mediterrani. Divers"

Emmarcada dins del projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural)

Dimarts 20 de setembre, Madrid.- El Delegat del Govern a Madrid, Jordi Casas, ha inaugurat aquesta tarda, al Centre Cultural Blanquerna (c/Alcalá, 44 / www.ccblanquerna.cat), seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers. Aquesta mostra està organitzada per RETECORK (Xarxa Europea de Territoris Surers) i emmarcada en el projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER.
A l’acte han intervingut: Lluís Medir, President de la Comissió Executiva de RETECORK; Juli Fernández, Alcalde de Palafrugell, municipi que ostenta la Presidència Executiva de la Xarxa; Ana Leiva, Directora de la Fundación Biodiversidad; Jesús Casas, Director General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural.
En el decurs de la inauguració ha tingut lloc la signatura de l’acord de col·laboració per a la promoció del tap de suro com aliat natural del vi entre RETECORK, l’Asociación madrileña de Sumilleres,  Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal, i l’Institut Català del Suro.
L’exposició Paisatge Surer. Mediterrani. Divers ofereix un recorregut per la diversitat i riquesa paisatgística dels diferents territoris surers d’Espanya. A través de les fotografies de Lluís Català i els textos que les acompanyen es descobreix un paisatge únic de la conca mediterrània, des de la devesa extremenya o andalusa fins els boscos abruptes de Catalunya.
El suro, les seves aplicacions i el desenvolupament sostenible
Paisatge Surer. Mediterrani. Divers mostra que el suro és més que un tap pel vi. Els paisatges surers són un bé per tots i engloben un conjunt de valors que els fan molt importants: paisatgístics, ecològics, econòmics, socials, històrics, culturals i científics.
 
Cal considerar els serveis ambientals que proporciona la sureda: l’absorció de CO2 (segons dades d’IPROCOR, una sureda ben gestionada reté 6.200kg de CO2 por hectàrea i any, enfront els 3.600kg d’una sureda en la que no es realitza cap tipus de tasca), fre a la desertificació, reducció del risc d’incendi i reserva de biodiversitat, doncs espècies com l’àguila imperial ibèrica, el linx ibèric o el llop habiten a la sureda. És important el llegat cultural i social que aporta, sobretot pel fet de que els paisatges surers van íntimament lligats al medi rural i poden ser un element clau en el seu desenvolupament sostenible.
Projecte pilot Territoris Surer
Aquesta exposició s’emmarca dins del projecte pilot Territoris Surers. El suro i els paisatges surers base del desenvolupament sostenible en zones rurals, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural), que té per objectiu ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer d’això un nou element de desenvolupament rural.
A través d’aquest projecte es pretén buscar noves oportunitats pel sector surer, recolzar l’estructura productiva, millorar la capacitació dels seus treballadors, crear noves fonts d’ocupació mitjançant una gestió sostenible de les suredes i conscienciar a la ciutadania de la importància del consum de productes de suro. El projecte, que es va iniciar el 2010 i finalitzarà el 2013, es desenvolupa en els territoris surers espanyols de les Comunitats Autònomes d’Andalusia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Extremadura, en un total de 18 municipis.
Breus dades econòmics sobre el suro
Segons dades d’IPROCOR i la Confederació Europea del Suro, C.E.Liège, la producció estimada del suro a Espanya és de 88.000 tm anuals, sobre les 340.000 mundials. Els treballs silvícoles (permanents) i de saca (anuals) signifiquen uns 2 milions de jornals a l’any al bosc. La industria de preparació, la d’acabats i el comerç signifiquen a Europa, entre 90.000 i 100.000 llocs de treball directes, dels que s’estima aproximadament 20.000 a Espanya, i una facturació global (mercat exterior i interior) de 1,7 billones de euros a l’any.
 
 
 
ACTIVITATS PARAL·LELES A L’EXPOSICIÓ
L’exposició Paisatge Surer. Mediterrani. Divers s’inscriu dins de les activitats programades amb la finalitat de difondre la cultura i etnografia del suro. Per això s’han organitzat dos esdeveniments que tindran lloc, a les 19:30 hores al Centre Cultural Blanquerna (c/ Alcalá, 44):
4 d’octubre: Taula rodona: La sureda, bosc mediterrani: singularitat i potencialitats.
- Mª Teresa Cobaleda, Senadora per Salamanca
- José Alberto Cabañes, Diputat per Badajoz   
- Miquel Bofill, Senador per Girona
- Marissa Molinas, Catedràtica en Biologia Cel·lular de la Universitat de Girona
- Félix Romero, Responsable del programa de Boscos de WWF
- Luis Romero, President del GDR – Grup de Desenvolupament Rural-Los Alcornocales
 
Lourdes Sánchez-Arjona, Coordinadora General de 19 Líneas i Moderadora de la taula.
 
19 d’octubre. Conferència: La contribució de la indústria surera en el desenvolupament industrial d’Espanya  a càrrec de JordiNadal i Oller, Doctor en Història, catedràtic emèrit a la Universitat de Barcelona i expert econòmic en la indústria surera espanyola.
 
 
 
L’exposició “Paisatge Surer. Mediterrani. Divers” es pot visitar al
Centre Cultural Blanquerna (c/ Alcalá, 44) www.ccblanquerna.cat
fins el 28 de octubre.
Horaris:
de dilluns a divendres (de 10:30h a 21:30 h) i els dissabtes (10:30h a 20:30h).
Telèfon Premsa: 91524 10 00 / 02
 
 


Buscador

Cercador

Destacamos

 • El 130è president

  La web del president de la Generalitat, Carles Puigdemont

 • Govern.cat

  Tota l'actualitat de l'Executiu, al nou web Govern.cat.

 • Twitter del Govern

  Seguiu @govern per conèixer el dia a dia i els posicionaments polítics de l'executiu

 • Govern transparent

  Web Transparència: Govern, acció pública i gestió dels recursos

 • Rodes de premsa

  Les rodes de premsa del Govern des de 1998

Departament

 • Titular
  Ferran Mascarell i Canalda
 • Responsable prensa
  Montserrat Llor