Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Una exposició al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna homenatja les grans actrius catalanes del segle XX


L’exposició “Actrius catalanes del segle XX” posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu a l’escena catalana durant el segle XX. Imatges, vídeos i un relat expositiu reflecteixen un fenomen contemporani vinculat amb la modernitat i una manifestació cultural bàsicament occidental.

 
La mostra està organitzada per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, i en són els comissaris Joan Casas i Joaquim Noguero.

El protagonisme assolit per les dones al segle XX, tant en el teatre com en altres àmbits, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de les profundes transformacions culturals que van tenir lloc al món occidental. A Catalunya, coincideix també amb un moment esplendorós per a la dramatúrgia i el teatre del país.
 
Com bé assenyalen els comissaris de l’exposició, s’ha recorregut un llarg camí: de la condició gairebé de maniquí o d’atractiu de cartell, les actrius catalanes han acabat per representar tots els papers de l’auca (empresàries, directores, estrelles, etc.). El teatre català actual no seria el mateix sense un segle XX protagonitzat per dones amb veu pròpia.
 
El relat expositiu ens mostra aquest protagonisme i ens acosta a les actrius des de diferents òptiques: a través de les idees, els personatges, les imatges i les paraules que han bastit durant el convuls i vibrant segle XX. Una visió calidoscòpica que exemplifica, sobretot, que no hi una manera millor que una altra de ser actriu, més enllà de la passió per l’ofici. “Actrius catalanes del segle XX” ens apropa a grans noms com ara Margarida Xirgu, Elena Jordi, Mary Santpere, Montserrat Carulla, Carlota Soldevila, Paquita Ferràndiz, Núria Espert, Julieta Serrano, Anna Lizaran, Rosa Maria Sardà, Vicky Peña, Carme Sansa, Carme Elias o Emma Vilarasau, entre moltes altres.
 
La mostra que es presenta al Centre Cultural-Llibreria Blanquerna és, per raons d’espai, una versió adaptada de l’exposició que es va presentar al Palau Robert de Barcelona de l’octubre de 2015 al març de 2016. L’adaptació conserva el nucli essencial del relat expositiu, com també l’exhibició íntegra dels audiovisuals realitzats per a l’exposició original.
 
Àmbits d’ “Actrius catalanes del segle XX”
 
Amb veu d’actriu  ens ofereix el testimoni directe de les actrius reflexionant sobre el seu ofici. En aquest àmbit, les actrius ens parlen en primera persona del que representa ser actiu a través de frases extretes de declaracions d’entrevistes històriques, i, molt especialment, en la gravació audiovisual, realitzada expressament per a l’exposició, en què dotze actrius responen què és per a elles ser actriu i ens regalen la lectura dramatitzada de fragments escollits per elles i amb què se senten identificades.
 
Personatges, el valor de la màscara detalla els rols que parlen de la dona i han esdevingut grans icones del teatre de tots els temps en diversos registres. S’hi mostren alguns dels grans papers interpretats per les dames catalanes del teatre: personatges tràgics grecollatins, grans rols  shakespearians, personatges de la dramatúrgia catalana del segle XX –de Víctor Català i Josep Maria de Sagarra a Joan Brossa–, la tensió sexual de les grans protagonistes d’Àngel Guimerà, el crit de les grans protagonistes de Lorca, la ironia que evidencien les Doña Inés de Mary Santpere o de Lloll Bertran, i les sentides dramatúrgies de la mare coratge de Brecht, de les criades de Genet o de la Winnie de Beckett.
 
Un segle en deu imatges. Un resum del segle XX en deu imatges representatives de deu estadis teatrals. Les imatges de fotògrafs com Amadeu Mariné, Antoni Esplugas, Pérez de Rozas, Andreu Basté, Colita, Pilar Aymerich, Pau Ros i fotos del fons del MAE (Museu Arts Escèniques)  reflecteixen el poder de la foto, l’expressivitat en escena de grans moments del segle xx.
 
Flash back. L’exposició es tanca amb el muntatge audiovisual Final de Festa que, a mode de ball antològic d’imatges d’arxiu cedides per Televisió de Catalunya i Radio Televisión Española, ens mostra un compendi accelerat del segle XX.
 
Producció i coordinació: Generalitat de Catalunya i Institut del Teatre
Comissaris: Joan Casas i Joaquim Noguero
Museografia: Isabel López Vilalta
Grafisme: Design by Atlas
Guió expositiu i textos: Joaquim Noguero
Realització audiovisual: Eva Vilamala
Documentació: Centre de Documentació – Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Institut del Teatre
Imatges d’arxiu: Televisió de Catalunya, Radiotelevisión Española i Teatre Lliure
 
@ccblanquerna   Premsa: 91524 10 00/ 02Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable premsa
    Montserrat Llor