Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'IRTA millora la seguretat en el consum de bivalves

El nou mecanisme "ALARMTOX" és més sensible i ràpid en la detecció de biotoxines en els cultius

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), organisme adscrit al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), ha desenvolupat un mecanisme que millora la detecció de biotoxines en l’aqüicultura de bivalves. Aquest sensor ha optimitzat tant la sensibilitat com la rapidesa de detecció, i és clau per a poder garantir, entre altres coses, una major seguretat per al consumidor.
 
El nom d’aquest projecte és “ALARMTOX”, ité com a objectiu desenvolupar assaigs i biosensors per a la detecció de biotoxines de medis aquàtics per tal de garantir la qualitat de l’aigua i proporcionar bivalves segurs per al consum humà. Aquest projecte s’ha iniciat enguany, amb una durada inicial de dos anys, està finançat per la Unió Europea (fons FEDER) i englobat dins de l’eix d’innovació del SUDOE (Sudoest Europeu).
 
L’aqüicultura de bivalves representa una activitat econòmica important en nombroses zones del litoral estatal, tant en xifres absolutes de producció, o com a element d’atracció turística. La presència de microalgues productores de toxines (ficotoxines) en les aigües pot deteriorar la qualitat del marisc destinat a l’alimentació humana, produint diverses patologies gastrointestinals o dermatològiques en els consumidors. D’altre banda, les microalgues també poden causar greus alteracions en la biodiversitat dels ecosistemes fluvials i litorals, amb conseqüències mediambientals i agrícoles importants (desequilibri de l’ecosistema i intoxicació del bestiar). A més, la detecció d’aquestes en les zones productores de marisc comporta el seu tancament i els conseqüents perjudicis econòmics per als productors.
 
El projecte compta amb 4 socis principals: el BIOMEM-UP de la Universitat de Perpinyà (França), el CRITT-INSA, Bio-Industries dels Instituts Nacionals de les Ciències Aplicades (França), de l’Institut d’Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IIQAB-CSIC) i el propi IRTA. A més, compta amb la participació de 7 socis més per a la tramesa de mostres per a analitzar.
 
 
17 de juliol de 2009


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Titular
    Xavier Pallarés i Povill
  • Responsable premsa
    Àngels Caparrós