Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'INCASÒL ha finalitzat la restauració de l'ermita de Santa Maria de la Serra, a Farrera

  • L’obra ha tingut un cost de 96.778,46 € i forma part del programa Reviure les velles ciutats

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha finalitzat les obres de consolidació estructural de l’ermita de Santa Maria de la Serra al municipi de Farrera (Pallars Sobirà), també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera.
 
Els promotors del projecte són l’Ajuntament de Farrera, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Bisbat d’Urgell i l’Institut Català del Sòl, dins del programa Reviure les velles ciutats. L’INCASÒL ha finançat 83.863,46 € mitjançant les aportacions establertes en el conveni de transferències signat per aquest organisme i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, l’Ajuntament de Farrera ha aportat 11.025,00 € i el Bisbat d’Urgell 1.890,00 €.
 
Els treballs de restauració de l’ermita han consistit en la consolidació estructural de l’edifici i les seves cobertes. S’ha desmuntat la coberta, substituït les bigues malmeses i construït un acabat amb pissarra recuperada del país. També s’ha rejuntat tots els paredats, amb morter de calç, deixant a la vista els junts originals encara existents.
 
L’absis ha estat reconstruït i s’ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda, amb un mur ciclòpid amb recuperació de les pedres originals. S’ha recuperat la finestra absidal, i a més de l’obertura de portes i finestres, s’han restaurat els brancals, llindes i arcs.
 
L’ermita de Santa Maria de la Serra està situada als afores de Farrera sobre la carena de la Serra. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL) i la referència més antiga correspon a la relació d'esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l'any 1314 pels delegats de l’arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l’edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l’obertura central de l’absis deixant l’esvoranc del mur absidal en l’estat actual.
 


pdf pdf Nota de premsa

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Titular
    Rosa Amorós i Capdevila