Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del pla VENTCAT per forts vents des d'aquesta matinada

  • El Servei Meteorològic de Catalunya preveu un episodi de forts vents a partir d’aquesta nit i fins demà al migdia
  • Es preveuen incidències sobretot al front litoral de Barcelona i de Girona, pel component sud del vent i coincidint amb la mobilitat i l'activitat del matí
  • El vent també serà especialment fort amb possibilitat d'afectacions al Pirineu, sobretot a la Val d’Aran, i a les comarques d'interior de Girona
  • Protecció Civil de la Generalitat també ha emès una Prealerta del pla PROCICAT per la previsió de mala mar al litoral, especialment a la meitat nord, a causa del fort vent de component sud
 
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT i ha emès una Prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per fort onatge d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC i per les afectacions que se'n poden derivar. 
 
Les ventades afectaran a partir de la propera nit i matinada i fins al migdia de demà, el litoral, especialment la costa de Barcelona i Girona. Els forts vents també afectaran el Pirineu Occidental, sobretot la Val d’Aran i comarques de l'interior de Girona. 
 
El període de major preocupació serà demà al matí a les zones urbanes del litoral de l'àmbit metropolità de Barcelona, coincidint amb tota l'activitat i mobilitat habitual d'un dia laborable.
 
El vent bufarà de component sud-oest i s’espera que l’episodi més intens s’allargui fins demà dilluns al migdia al litoral. A causa d'aquest component del vent també es poden produir incidències en zones més habituades a fortes ventades però de component habitual nord (tramuntana), com és el cas del Baix Empordà. 
 
A causa del fort vent també hi haurà mala mar que afectarà tot el litoral català, sobretot la meitat nord a les comarques de Barcelona i Girona, a partir de la propera mitjanit i durant tot el dia de demà. Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) i el vent bufarà de component sud i oest poden afectar per tant a zones no habituades on es poden produir incidències..
 
Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments tant de matinada com de primera hora del matí demà per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals a la xarxa viària i ferroviària. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins, per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l'efecte del vent.
 
A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. Al carrer també cal extremar la prudència prop dels elements de decoració i d’il·luminació nadalenca. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.
 
Eviteu també accedir al front litoral mentre duri el fort onatge. El vent i els cops de mar podria fer-vos caure a l'aigua i ser arrossegats amb dificultats per ser rescatats per les males condicions de la mar. Respecteu els tancaments als accessos de ports, espigons i passeigs marítims.
 
Protecció Civil ha sol·licitat als ajuntaments on es preveuen les afectacions més importants que reforci es elements d'il·luminació nadalenca i altres elements del mobiliari urbà i els accessos a parcs i jardins i el control dels accessos al front litoral per evitar incidències greus.
 
Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:
 
  • En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.
  • Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
  • Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.
 
També es demana als conductors que estiguin atents a les previsions meteorològiques i consultin les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit. Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.
 
 
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Titular
    Rosa Amorós i Capdevila