Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Centre Penitenciari Puig de les Basses de Figueres ja té al voltant del 50 per cent de les obres executades

El projecte de construcció ha adoptat mesures per minimitzar l'impacte ambiental de l'equipament en el territori

Estat actual de les obres del CP Puig de les Basses

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha visitat les obres de construcció del futur Centre Penitenciari Puig de les Basses a Figueres. La consellera, acompanyada del conseller delegat de l’empresa constructora Ferrovial-Agroman, Alejandro de la Joya; del president de l’empresa pública GISA, encarregada de l’adjudicació, Xavier Casas, i dels arquitectes Fabre&Torras, responsables del projecte, ha pogut conèixer de prop l’estat de les obres executades, que ja han assolit un 50 % de la previsió total.
 
La construcció del CP Puig de les Basses va començar el juny de 2008 i actualment avança d’acord amb la planificació, per la qual cosa es preveu que finalitzi durant el segon semestre d’aquest any. Així, el Departament de Justícia podrà posar en funcionament el Centre a finals d’aquest any o durant el primer semestre de 2011, després del preceptiu període per equipar les instal·lacions i posar-les a prova.
 
El futur Centre Penitenciari Puig de les Basses, ubicat al terme municipal de Figueres, tindrà una superfície construïda de 61.642,43 m2. El Centre estarà preparat per acollir 750 interns. Per la seva ubicació i per les necessitats del servei, disposarà de mòduls diferenciats per a penats i preventius. Pel mateix motiu, del total de places, 650 seran per a homes adults; 50 per a joves (d’edats compreses entre els 18 i els 25 anys), i 50 per a dones. El pressupost del projecte és de 108.927.652.05 euros.
 
Reducció de l’impacte visual i lumínic
 
El projecte arquitectònic del Centre penitenciari ha tingut especial cura de minimitzar els efectes de la seva implantació sobre el terreny, segons ha recordat la consellera de Justícia, Montserrat Tura, per a qui, precisament, “la fase actual de les obres és clau quant a l’adopció de mesures de desimpacte ambiental de l’equipament en el territori”.
 
Abans, però, ja s’ha tingut en compte que, des d’una visió llunyana, el cim del Puig de les Basses sobresurti per darrera dels edificis, de manera que es mantingui l’skyline original. El projecte també ha vetllat especialment per no situar-se en una posició de prevalença respecte al castell de Sant Ferran -situat a l’altra banda de l’autopista-, amb una cota d’implantació igual a la de la fortalesa.
 
Amb el mateix criteri, s’ha utilitzat formigó per a façanes i murs del color de les gammes cromàtiques de l’entorn. I s’han aprofitat les terres procedents de l’excavació per crear elevacions davant les façanes més visibles des de la plana, per disminuir visualment l’alçada del mur perimetral que envolta l’equipament. 
 
Pel que fa a les accions que es duran a terme per disminuir l’impacte lumínic, van des de la substitució de llum blanca per llum groga en zones del perímetre fins a la reducció de la potència de cada lluminària –tot separant focus que van agrupats en altres instal·lacions, per aconseguir un enllumenat més tènue- o al redireccionament de la llum, sempre cap a l’interior.

Imatge virtual del futur CP Puig de les Basses

El nou CP Puig de les Basses, que s’emmarca en el Pla d’execució penal elaborat pel Departament de Justícia, dotarà de noves places el sistema penitenciari català i donarà resposta a les necessitats en l’àmbit penitenciari de les comarques gironines perquè aglutinarà en un sol centre les funcions que actualment cobreixen les presons de Girona i Figueres. Així, la posada en marxa del nou centre permetrà la desafectació i el tancament del CP Figueres, així com la desafectació, el tancament i la deconstrucció del CP de Girona.
 
Aquests dos centres, que actualment són insuficients pel que fa a espais, serveis i places penitenciàries –sumats no arriben a una capacitat per a 300 interns-, seran substituïts pel nou centre, amb 750 places.
 
Aquestes són una part de les 4.700 noves places que preveu el Pla d’execució penal per donar resposta al creixement de la població reclusa a Catalunya i fer la substitució de les instal·lacions obsoletes. En concret, el Pla inclou la construcció de set centres penitenciaris i cinc centres oberts i el tancament de nou centres i seccions obertes.
 
Actualment ja s’han posat en marxa el CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) i el CP Joves (La Roca del Vallès), i la presó de Trinitat (Barcelona) ha deixat de funcionar com a centre penitenciari de règim ordinari.
 
Pel que fa a la resta del Pla, paral·lelament a la construcció del CP Puig de les Basses, s’han posat en marxa les obres del CP Mas d’Enric, al Catllar, que substituirà el Centre Penitenciari de Tarragona, i es preveu properament la licitació del CP Dones Catalunya, a Sant Llorenç d’Hortons, el CP Els Plans, a Tàrrega, i el CP de Preventius Zona Franca, a Barcelona.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable premsa
    Joaquim Lladó