Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'Arxiu Nacional de Catalunya inicia la seva col·laboració amb el Govern del Marroc per modernitzar la fototeca oficial

  • El fons del Ministeri de Cultura i Comunicació del Marroc està format per unes 800.000 imatges datades des dels anys 50 fins a l’actualitat
  • L’Arxiu Nacional de Catalunya desplaçarà tècnics seus per assessorar en la gestió i en la digitalització del seu fons
  • La col·laboració forma part del projecte d’agermanament que es formalitza avui a Rabat
  • En properes fases del projecte, el Departament de Cultura també assessorarà en matèria de cinema

L’Arxiu Nacional de Catalunya assessorarà el Ministeri de Cultura i la Comunicació marroquí en la gestió i en la digitalització del seu fons fotogràfic.
 
La col·laboració forma part del projecte d’agermanament institucional Marroc-Unió Europea  «Renforcement institutionnel du Ministère de la Culture et de la Comunication et de ses partenaires de la comunication et de l’audiovisuel», que es formalitza avui a Rabat, amb representants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri de Cultura francès i l’Autoritat italiana de regulació del sector de la comunicació.
 
L’arxiu, situat a Rabat a la pròpia seu del Ministeri, aplega bàsicament els reportatges fotogràfics de les activitats protocol·làries, tant reials com governamentals, així com dels principals esdeveniments dels darrers cinquanta anys. El fons està integrat per unes 800.000 imatges analògiques, 56.000 fulls de contacte amb les imatges sobre cartró, unes 2.000 còpies sobre paper i 180.000 imatges digitals. Destaquen les imatges dels reis de la monarquia alauí Mohammed V, Hassan II i de Mohammed VI acompanyats de líders mundials com els presidents Kennedy, De Gaulle o Miterrand.
 
La participació de l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) en aquest agermanament es basa en la seva experiència en la conservació i tractament de nombrosos fons fotogràfics de gran volum, alguns dels quals amb continguts institucionals i protocol·laris semblants als del Ministeri de Cultura i Comunicació de Marroc. L’ANC treballarà amb la Direction du Portail National el de la Comunication marroquina i la seva tasca se centrarà, fonamentalment, en aspectes com la preservació i conservació, l’organització del fons, el tractament documental, la digitalització i la seva difusió. També s’abordaran aspectes jurídics sobre drets d’autor i de propietat intel·lectual, així com les normatives i estàndards internacionals per a la preservació, conservació, descripció i difusió de les imatges fotogràfiques.
 
L’assistència tècnica de l’Arxiu de Catalunya a l’arxiu del Ministeri de Cultura i la Comunicació del Marroc s’emmarca en el projecte de twinning (agermanament) per al Reforçament del Ministeri de la Comunicació i dels seus organismes associats: el Centre Cinématographique Marocain (CCM), l’Institut Supérieur de l’Information et de la Communication (ISIC) et l’Institut Supérieur des Métiers de l’Audiovisuel et du Cinéma (ISMAC). D’una durada de 24 mesos (2018-2020), aquest twinning està finançat per la Unió Europea amb un import d’1.500.000 d’euros.
 
El Ministeri de Cultura francès és el soci principal d’aquest agermanament, que també compta amb la participació de l’Autoritat italiana de regulació del sector de la comunicació (Autorità per le Garanzie nelle Comunicazioni - AGCOM) i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
 
El Departament de Cultura a més de participar, a través de l’Arxiu Nacional de Catalunya, en la conservació i digitalització del fons de l’arxiu del Ministeri de Cultura i la Comunicació marroquí, també col·laborarà amb el Centre Cinématographique Marocain (CCM). D’una banda, tècnics del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya faran assessorament al CCM sobre la conservació, restauració i digitalització del seu fons audiovisual, i de l’altra, tant  l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) com la Filmoteca de Catalunya explicaran els seus models de suport al sector de l’audiovisual i ajudaran en la reorganització de l’estructura i la planificació estratègica del CCM.
 
El twinning és un instrument de la Unió Europea per a la cooperació institucional entre administracions públiques d'Estats Membres de la UE i beneficiaris o països socis. Els projectes de twinning reuneixen l’expertesa dels membres de la UE i dels països beneficiaris amb l’objectiu de fomentar la reforma de l’administració pública beneficiària tot promovent normes i estàndards basats en els europeus.



Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias