Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Arrenca l'Any Maria Aurèlia Capmany amb l'objectiu de recuperar la seva autèntica dimensió com a escriptora

El Govern de la Generalitat ha aprovat el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany com a commemoració oficial de l’any 2018, coincidint amb el cent cinquantenari del naixement del seu pare, el folklorista Aureli Capmany. Ambdues celebracions configuren l’Any Capmany tot i que, des de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) conjuntament amb l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany i amb la col·laboració del departament d’Ensenyament, s’impulsa el centenari de Maria Aurèlia en solitari per la seva importància com a escriptora.

 

La secretària general del departament de Cultura, Maria Dolors Portús; la comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany, Marta Nadal; i la neboda i secretària de l’Associació d’Amics i Amigues de Maria Aurèlia Capmany, Anna Capmany, han presentat aquest matí en roda de premsa els principals eixos i objectius de la celebració.

 

Marta Nadal ha definit Maria Aurèlia com a “paraula” i ha dit que “compartia amb Mercè Rodoreda la vivència del carrer”. Segons Nadal, “a Maria Aurèlia Capmany la coneix tothom però pocs l’han llegit” i, ha dit que “aquest any ens ha de permetre potenciar la seva dimensió com a escriptora”. “No pot ser que a la universitat se segueixi menystenint la figura de Maria Aurèlia Capmany que hauria de ser estudiada des de la vessant filològica però també filosòfica”, ha dit i ha assegurat que “era una dona incòmoda, transgressora i aquest any ens hauria de permetre mirar amb tendresa el personatge fascinant i inabastable que va ser”.


Anna Capmany ha parlat en nom de la família i de l’Associació i ha agraït el paper de la Institució de les Lletres Catalanes en l’impuls de la celebració del centenari.

 

Quant a la dotació econòmica de l’Any, Maria Dolors Portús ha explicat que la ILC destina 40.000 euros a la celebració tot i que no es pot concretar el pressupost global ja que hi intervenen moltes institucions, associacions, entitats i administracions. Portús ha afegit que apart hi ha tots els recursos que aporta el departament des del Gabinet tècnic (pàgina web, disseny del logo...) i l’aportació que fa el departament d’Ensenyament alliberant de les seves tasques com a docent la Marta Nadal per a poder-se dedicar a temps complet al comissariat. Donada la situació d’excepcionalitat política que viu Catalunya, l’acte inaugural de l’Any Maria Aurèlia Capmany l’organitza l’Ajuntament de Barcelona i es farà al Saló de Cent en una data encara per determinar.


Maria Aurèlia Capmany
Novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i feminista, Maria Aurèlia Capmany fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció. Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d’Edicions a l’Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d’octubre de 1991. Membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l’any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.


Col·laboradora habitual a la premsa, a la ràdio i a la televisió, Maria Aurèlia Capmany va destacar, també, pel seu activisme cultural i polític, per la seva lluita incansable a favor de la llibertat i la igualtat de la dona, esdevenint pionera del feminisme a Catalunya i referent per a les generacions posteriors. Va conrear diversos gèneres literaris, des de la narració breu i la novel·la a l’assaig, passant pel conte, el teatre, la traducció i el gènere memorialístic, sense oblidar la ingent activitat en el terreny de l’articulisme.


La seva carrera literària s’inicià amb la novel·la Necessitem morir (1952), a la qual seguiren, entre d’altres, Betúlia (1956), El gust de la pols (1963), Un lloc entre els morts (1967), Feliçment, jo sóc una dona (1969), Quim/Quima (1970), o Lo color més blau (1982). L’any 1960 fundà, amb Ricard Salvat, l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, on impartí classes i dirigí representacions teatrals. Com a dramaturga, destaquen Vent de garbí i una mica de por (1967), Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1970), L’ombra de l’escorpí (1974), entre d’altres. Dins el gènere de l’assaig, Capmany excel·leix amb obres com La dona a Catalunya: consciència i situació (1966), La joventut és una nova classe? (1969) o amb l’assaig literari Salvador Espriu (1972). Les seves memòries es troben recollides als volums Mala memòria (1987) i Això era i no era (1989).


Va obtenir diversos premis i reconeixements, com el Premi Joanot Martorell (1948), Premi Sant Jordi de novel·la (1968), Premi de la Crítica Serra d’Or de teatre (1972) i de literatura infantil i juvenil (1983), Premi del Ministeri d’Afers Estrangers Italià (1979) i la Creu de Sant Jordi (1982).


Marta Nadal, comissària de l’Any
La comissària de l’Any Maria Aurèlia Capmany és Marta Nadal, professora de Llengua catalana i Literatura i crítica literària. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, ha realitzat estudis de doctorat a la mateixa universitat.Actualment treballa en l’estudi de l’obra periodística de Maria Aurèlia Capmany, en concret els articles de l’autora publicats a la revista Serra d’Or, entre els anys 1961 i 1992, alguns dels quals aplegats a Dietari de prudències (1982).


Eixos i objectius de l’Any
L’objectiu principal de la commemoració del centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha aprovat com a commemoració oficial de l’any 2018, és recuperar l’autèntica dimensió de Maria Aurèlia Capmany com a escriptora, situant la seva vessant d’activista cultural, social i política com a producte de la seva activitat de creadora des dels diversos gèneres que va conrear i del seu compromís envers la col·lectivitat. En aquest sentit els eixos de l’Any Maria Aurèlia Capmany han quedat definits a partir de quatre apartats que configuren el personatge polièdric que va ser Capmany: la docència, la novel·la i narrativa, el teatre i l’assaig i activisme.


Programació i difusió
S’han programat actes acadèmics, jornades pedagògiques, conferències, exposicions, espectacles teatrals, un catàleg d’espectacles i rutes literàries. A part s’impulsarà la publicació de diferents obres de Maria Aurèlia Capmany i estudis sobre l’escriptora. L’any té una pàgina web on es podrà consultar tota la informació referent a la commemoració http://cultura.gencat.cat/ca/anymariaaureliacapmany/inici/ i un perfil de twitter @AnyMACapmany des d’on es farà difusió de l’any. El logotip de l’Any Maria Aurèlia Capmany s’ha fet a partir d’una imatge de la fotògrafa Pilar Aymerich.Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias