Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Generalitat presenta l'any Fabra

  • La commemoració té una dimensió de Govern, institucions i societat i vol ser un estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i projectar-la cap al futur
  • Les activitats previstes posaran en relleu l’arrelament social de la figura i obra de Fabra
  • L'acte inaugural se celebrarà el dia 21 de febrer al teatre Zorrilla de Badalona i el dirigirà Xavier Albertí

La Generalitat de Catalunya dedica l’any 2018 a la figura de Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana normativa. Els departaments de la Presidència i de Cultura impulsen la celebració de l’Any, acordada pel Govern en la sessió del 29 d'agost del 2017. La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el comissari de l'Any Fabra, Jordi Ginebra, han presentat avui les línies generals de la commemoració a la seu del Departament de Cultura.
 
Franquesa ha destacat que «L’Any Fabra ens ha de permetre no només fer memòria del passat, sinó que també ha de ser un estímul per al futur, per aconseguir enfortir la llengua i reconèixer el seu paper com a fet social». A més, ha remarcat el caràcter participatiu de la commemoració «Volem que l’Any Fabra sigui de tothom».
 
El Govern vol que l'Any Fabra sigui una commemoració de país. Política Lingüística ha convidat institucions, ens locals i entitats de Catalunya i de tota l'àrea de la llengua catalana a compartir col·lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el Mestre i la seva obra. Han estat convidats a participar-hi els 947 municipis catalans, les principals institucions i entitats dels territoris de parla catalana, estudiosos i professionals. Ester Franquesa ha assenyalat que la resposta a aquesta invitació ha estat, en general, molt positiva.
 
La cooperació és especialment estreta amb l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), de la Secció Filològica del qual Fabra va ser president i des d'on va assumir la tasca de codificar la llengua. El president de l'IEC, Joandomènec Ros, ha presentat les activitats acadèmiques i els projectes que la institució promourà en el marc de la commemoració, entre els quals destaca el Portal Pompeu Fabra, amb la digitalització de l’Obra completa del Mestre, que ha impulsat amb la Càtedra Pompeu Fabra i el suport del Departament de Cultura.
 
El filòleg Jordi Ginebra, comissari de la commemoració, ha elogiat la figura del gramàtic i ha convidat a utilitzar l’Any Fabra per «reflexionar col·lectivament sobre el futur de la nostra comunitat», i ha afirmat que «cal treballar per la llengua en els moments bons i en els dolents».
 
Jordi Ginebra i Serrabou  (Barcelona, 1961) és catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Va obtenir el doctorat en Filologia Catalana, amb premi extraordinari, per la Universitat de Barcelona (1991), sota la direcció de Joan Solà i Cortassa. Amb ell, també va publicar Pompeu Fabra: vida i obra. Ha estat membre del Consell Consultiu del Programa de la Gramàtica Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans.
 
Al llarg de l’any s'organitzaran centenars d'actes arreu del territori en memòria i reconeixement de qui fou un científic excepcional, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La commemoració incidirà especialment en la seva aportació al català, i també subratllarà el valor social de la seva figura i obra arreu de Catalunya amb l'objectiu que sigui un estímul per reforçar la vitalitat de la llengua i de projecció cap al futur.
 
L'acte inaugural de l'Any Pompeu Fabra, dirigit per Xavier Albertí, tindrà lloc el dia 21 de febrer al Teatre Zorrilla de Badalona, ciutat on Fabra va viure els anys de més intensitat professional.
 
La voluntat del Govern de fer una commemoració de país es va fer visible en la reunió que va tenir lloc el 12 de desembre passat a la qual van ser convidats les institucions i entitats següents: Institut d'Estudis Catalans, Ajuntament de Badalona, Ajuntament de Barcelona, Ateneu Barcelonès, Centre d’Excursionista de Catalunya, Cercle d’Agermanament Occitanocatalà, Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya, Consorci per a la Normalització Lingüística, Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, Plataforma per la Llengua, Diputació de Barcelona, Diputació de Girona, Diputació de Lleida, Diputació de Tarragona,  Institut Ramon Llull, Òmnium Cultural, Ruta Pompeu Fabra, Universitat Abat Oliba, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Catalana d'Estiu, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona, Universitat de Lleida, Universitat de Vic, Universitat Internacional de Catalunya, Universitat Oberta de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Universitat Ramon Llull, Universitat Rovira i Virgili  i Xarxa Vives d'Universitats.
 
Per a més informació sobre les propostes de commemoració podeu consulta el dossier adjunt.

 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament