Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El director francès Patrice Leconte homenatja Jean Rochefort a la Filmoteca de Catalunya

  • El director i l’actor, mort a l’octubre, van coincidir en set pel·lícules, de les quals projectarem ‘Tandem’ i ‘L’homme du train'
  • Leconte presentarà personalment la projecció de ‘Tandem’ a la Sala Chomón el 13 de gener
  • La visita del director coincideix amb l’exposició ‘La quadratura del Cercle A’, que recorda ‘El marit de la perruquera’, un dels seus grans èxits amb Rochefort i tot un fenomen en la trajectòria del Cercle A

El 9 d’octubre passat moria a l’edat de 87 anys Jean Rochefort, un dels intèrprets més carismàtics del cinema francès, amb una carrera de més de sis dècades i una filmografia de més d’un centenar de pel·lícules. Nascut a París el 1930, als anys 50 es va convertir en un dels membres de l’anomenada banda del conservatori, per haver estudiat a l’escola d’art dramàtic parisenca al costat d’Annie Girardot, Jean-Paul Belmondo, Jean-Pierre Marielle, Bruno Cremer o Philippe Noiret.
 
El 1953 debuta al teatre i aviat se li obren les portes del cinema, on va començar a destacar en diverses comèdies a les ordres de directors com Philippe de Broca o Yves Rocher, amb qui va rodar títols de gran impacte popular com El gran rubio con un zapato negro o Un elefante se equivoca enormemente. Va ser Bertrand Tavernier qui a la dècada dels setanta li va donar l’oportunitat d’ampliar el seu registre amb El rellotger de Saint Paul, que li va valer el seu primer Cesar, un premi que tornaria a aconseguir el 1977 per Le Crabe-Tambour i el 1999, quan va rebre el guardó honorífic en reconeixement a tota la seva carrera.
 
Va cridar l’atenció de directors de perfils i sensibilitats ben diverses, com Luis Buñuel a El fantasma de la libertad, Bertrand Blier a Calmos, Robert Altman a Prêt-à-porter o Terry Gilliam, amb qui va iniciar una inconclusa adaptació d’El Quixot. També va fer incursions en el cinema espanyol en títols com El llarg hivern, de Jaime Camino, Palace de Tricicle i El artista i la modelo, de Fernando Trueba, la seva darrera gran interpretació el 2012.
 
Actor fetitxe de Patrice Leconte
El posat seriós i murri de Rochefort i la seva veu profunda van marcar una imatge eternament lligada a un bigoti que només Patrice Leconte va gosar afaitar-li a Ridicule. El director va col·laborar amb Rochefort en un total de set films, el més popular dels quals probablement sigui El marit de la perruquera, que fa 25 anys es va convertir en un dels grans èxits de la trajectòria del Cercle A, superant l’any i mig de permanència en cartell a Barcelona. Leconte va venir a Barcelona llavors per celebrar el primer aniversari, i ara podrà recordar aquell moment en l’exposició La quadratura del Cercle A, que visitarà el dissabte 13 de gener. A continuació presentarà la projecció de Tandem (19.15 h), una altra de les seves col·laboracions amb Rochefort. Finalment, l’altra pel·lícula triada per recordar l’actor, L’homme du train, serà en realitat un doble homenatge, ja que l’oponent de Rochefort a la pantalla és una altra estrella del món cultural francès que ens acaba de deixar, el rocker Johnny Hallyday.
 
Patrice Leconte a la Filmoteca:
 
Dissabte 13 de gener
 
18 h. Visita a l’exposició ‘La quadratura del Cercle A’ i fotografia en l’àmbit que recorda l’èxit d’El marit de la perruquera al cinema Alexis fa 25 anys.
19.15 h. Presentació de la projecció de Tandem a la Sala Chomón.
 
Si esteu interessats a cobrir informativament la visita de Patrice Leconte poseu-vos en contacte amb Jordi Martínez: jmartinezmallen@gencat.cat.
 
 
Sessions d’homenatge a Jean Rochefort a la Filmoteca:
Tandem
Patrice Leconte, 1987
Dissabte 6 de gener / 19.30 h
Dissabte 13 de gener / 19.15 h
Amb presentació de Patrice Leconte
Aquestes dues sessions seran gratuïtes
L’homme du train El hombre del tren
Patrice Leconte, 2002
Diumenge 7 de gener / 19.30 h
Divendres 12 de gener / 22.00 h
 
Més informació:
www.filmoteca.cat


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias