• Inici >
  • Cultura  >
  • La Filmoteca de Catalunya recorda Jean-Pierre...
Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Filmoteca de Catalunya recorda Jean-Pierre Melville en el centenari del seu naixement

  • El creador del polar, el cinema negre francès, és el protagonista d’una completa retrospectiva realitzada amb la col·laboració de la Jean-Pierre Melville Foundation

La Filmoteca de Catalunya recordar la figura del cineasta Jean-Pierre Melville, creador del polar, el cinema negre francès, amb una completa retrospectiva. El cicle, que coincidirà amb el centenari  del naixement del realitzador, ha estat organitzat amb la col·laboració de la Jean-Pierre Melville Foundation.
 
Nascut el 20 d’octubre de 1917 en el si d’una família alsaciana d’origen jueu, Jean-Pierre Grumbach va adoptar el cognom Melville com a homenatge a l’autor de Moby Dick. Amb un estil únic, caracteritzat per una sobrietat extrema i un alè existencialista, l’obra de Melville va estar marcada per les seves vivències durant la Segona Guerra Mundial i la seva participació en la Resistència, aspectes presents a títols com Léon Morin, prêtre o L’armée des ombres.
 
Temes com la lleialtat, l’amistat, la solitud o l’ambigüitat moral ja són constants des del seu primer llargmetratge, Le silence de la mer, del 1949, adaptació d’un relat de Vercours en què un home i la seva neboda es veuen forçats a acollir a casa seva un oficial nazi durant l’ocupació de França. Signa el film com a productor, director, guionista i muntador, i la revista Cahiers du cinema el saluda com a autor total i model a seguir pel nou cinema francès, i els abanderats de la Nouvelle Vague el reivindicarien com a mestre i guia. Però Jean-Pierre Melville, fortament influenciat pel thriller nord-americà, és conegut sobretot per la seva personalíssima mirada al cinema negre i policíac, el polar, en films interpretats per grans estrelles del cinema francès com Alain Delon, Jean-Paul Belmondo o Lino Ventura: Le doulos, Le deuxième souffle, Le samouraï o Le cercle rouge.
 
Tot i que només va dirigir 13 films en 23 anys de carrera, la petja de Jean-Pierre Melville, considerat el més nord-americà de tots els cineastes francesos, ha estat molt poderosa. Jean-Luc Godard el va incorporar com actor a À bout de souffle i l’han reconegut com a influència directors com Martin Scorsese, Jim Jarmusch, John Woo, Johnnie To, Aki Kaurismäki, Quentin Tarantino o Michael Mann. Bertrand Tavernier, que va treballar-hi com ajudant de direcció, li ret un molt emotiu homenatge al seu darrer Voyage à travers le cinéma français.
 
La retrospectiva que presentem aplega la pràctica totalitat de la filmografia d’un autor que definia així la seva feina: “Un cineasta és com el mestre d’un espectacle d’ombres. Treballa en la foscor. Crea a través d’efectes. Soc perfectament conscient de l’extraordinària deshonestedat que suposa ser eficaç, però a l’espectador mai no se li ha de permetre ser conscient de fins a quin punt tot està manipulat. Ha d’estar encisat, presoner de la pel·lícula”. Laurent Grousset, un dels nebots de Melville, ens acompanyarà en la sessió que tancarà la retrospectiva el 10 de gener, amb la projecció del curtmetratge 24 heures de la vie d’un clown (1946) i del documental Sous le nom de Melville (Oliver Bohler, 2008).
 
 
Sessions del cicle Jean-Pierre Melville a la Filmoteca:
Le cercle rouge El cercle vermell
1970
Dijous 21 de desembre / 17.00 h
Divendres 22 de desembre / 21.30 h
Le silence de la mer El silencio del mar
1949
Dijous 21 de desembre / 18.30 h
Dimecres 27 de desembre / 21.30 h
Un flic Crònica negra
1972
Dissabte 23 de desembre / 22.00 h
Dimarts 26 de desembre / 20.00 h
Bob le Flambeur Bob el jugador
1955
Dijous 28 de desembre / 21.30 h
Diumenge 31 de desembre / 19.00 h
Le doulous 1963
Dimarts 2 de gener / 21.30 h
Léon Morin, prêtre
Léon Morin, sacerdote 1961
Dimecres 3 de gener / 18.30 h
Diumenge 7 de gener / 16.30 h
Le samouraï El silencio de un hombre
1967
Dijous 4 de gener / 17.00 h
 
Deux homes à Manhattan Dos homes a Manhattan 1959
Dijous 4 de gener / 21.30 h
Dimecres 10 de gener / 21.30 h
L’armée des ombres El ejército de las sombras 1969
Diumenge 7 de gener / 21.30 h
24 heures de la vie d’un clown 1946
+ Sous le nom de Melville Sota el nom de Melville. Olivier Bohler. 2008
Dimecres 10 de gener / 18.30 h
Amb la presència de Laurent Grousset, nebot de Melville
 
Més informació:
www.filmoteca.cat


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias