Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura i l'Institut Ramon Llull impulsen el reconeixement del Quartet Casals en el seu 20è aniversari

  • Properament signaran un acord amb la formació per promoure la seva tasca com a ambaixadors de la cultura catalana

El Departament de Cultura i l’Institut Ramon Llull (IRL) signaran properament un acord amb el Quartet Casals per tal de donar reconeixement i suport a la tasca de la formació musical en el seu 20è aniversari (1997-2017). El conseller de Cultura, Lluís Puig, i el director de l’IRL, Manuel Forcano, s’han reunit avui amb els membres del grup, amb qui han acordat reconèixer la tasca del Quartet com la primera formació de cambra de Catalunya amb una reconeguda projecció internacional dedicada a la interpretació del seu repertori.  
 
L’acord amb el Quartet Casals tindrà com a objectiu principal promoure la seva tasca com a ambaixadors de la cultura catalana, gràcies a una activitat concertística estable, que s’exerceix en un 80% fora de Catalunya amb un centenar de concerts cada any. El conveni tindrà com a finalitat consolidar la presència concertística internacional de la formació en les principals sales de concert d’arreu del món, així com la interpretació i divulgació de les obres de compositors catalans a l’exterior.
 
L’acord també pretén consolidar la presència concertística del Quartet Casals a Catalunya; aprofundir en la residència artística que desplega a L’Auditori de Barcelona i donar visibilitat a aquesta formació artística com a referent de les noves generacions de músics. L’acord preveu, d’altra banda, el desenvolupament del projecte pedagògic vinculat al Quartet Casals, que actualment imparteix classes de grau a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC); la convocatòria i organització d’una biennal de quartets de corda amb seu a Catalunya, destinada a esdevenir una referència a nivell internacional apostant per un model d’interdisciplinarietat i d’excel·lència, així com el suport per tal de facilitar el funcionament de l’estructura del Quartet Casals i la comunicació de les seves accions.
 
 
Quartet Casals
El Quartet Casals està format per Abel Tomàs Realp i Vera Martínez Mehner (violins), Jonathan Brown (viola) i Arnau Tomàs Realp (violoncel). Nascut a les aules de l’Escola Superior de Música Reina Sofía de Madrid, el Quartet va prendre el seu nom del que és el més gran instrumentista de corda català del segle XX: el violoncel·lista Pau Casals (1876-1973). La seva creació, l’any 1997, va posar fi a una perllongada anomalia històrica, ja que ni Catalunya, ni tampoc l’Estat espanyol, no havien comptat mai amb un grup d’autèntica projecció internacional dedicat de manera estable, regular i exclusiva a la interpretació del repertori quartetístic.
 
La formació està considerada per la crítica internacional com un dels 10 millors quartets de corda del món i ha aconseguit, com cap altre a l’Estat, premis i reconeixements. A més, ha esdevingut un dels quartets de corda més importants de la seva generació. Ha estat guanyador dels primers premis dels concursos internacionals de Londres i d’Hamburg, i convidat habitual als festivals i cicles de concerts més prestigiosos del món. Ha actuat de manera assídua a les sales Wigmore Hall, Carnegie Hall, Musikverein de Viena, Kölner Philarmonie, Cité de la Musique de París, Schubertiade de Schwarzenberg, Concertgebouw d’Amsterdam i Philarmonie de Berlín, entre moltes d'altres d'arreu d’Europa, Amèrica del Nord i Àsia.
 
El Quartet ha estat, a més, guardonat  amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA (2016); el Premi Ciutat de Barcelona (2005), i el Premio Nacional de Música del Ministerio de Cultura d’Espanya (2006), entre altres.
 
Enguany, el Quartet Casals tocarà a fins a 8 capitals mundials la integral de quartets de Beethoven. La formació té previstos concerts a Londres, Lisboa, Viena, Tòquio, Berlín, Torí, Barcelona i Madrid.
 Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias