Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura impulsa la creació de l'Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre

  • El projecte és fruit de dos anys de treballs que han culminat amb l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre

El Departament de Cultura promourà la creació de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre, un projecte que es farà realitat després de dos anys de treball de camp, recerca etnogràfica, entrevistes, etc. per dur a terme l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre. Aquesta feina, promoguda per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, ha servit de base per a la creació del nou Observatori.
                      
El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha anunciat avui la posada en funcionament de l’Observatori en el marc de la festa de cloenda del projecte de l’Inventari, celebrada al Celler Cooperatiu de Gandesa. L’Observatori donarà continuïtat a l’Inventari del Patrimoni Immaterial de les Terres de l’Ebre, en el qual ha intervingut un equip multidisciplinari de 12 persones i que ha culminat amb el registre i publicació de 100 elements, 30 més dels inicialment previstos, que inclouen prop de 1.500 manifestacions, ja que molts dels elements inventariats estan presents en diversos municipis. En són exemples la jota ballada i improvisada, l’elaboració de coquetes de sagí o el conreu de la vinya.
 
Segons la UNESCO, el Patrimoni Immaterial són els usos, representacions, expressions, coneixements i tècniques, juntament amb els instruments, objectes, artefactes i espais culturals, que les comunitats, grups i en alguns casos individus reconeixen com a part integrant del seu patrimoni cultural i que transmeten de generació en generació. Els 100 elements registrats  a l’Inventari són una selecció representativa del patrimoni immaterial ebrenc. Per realitzar-la s’ha buscat l’equilibri entre les quatre comarques de l’Ebre i entre els diferents paisatges que formen part d’aquest territori, declarat Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 2013, i que defineixen la seva diversitat de costums i tradicions: el delta de l’Ebre, el Port, el riu, el mar i la plana interior. Així, entre els elements es poden trobar manifestacions tan diverses com el joc de la morra de Sant Carles de la Ràpita, la ventada de campanes de Pinell de Brai, la llegenda de les marfantes, els pastissets, el conreu de l’olivera o l’ofici de barquer. Una de les feines de l’Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre serà ampliar i actualitzar l’inventari, així com definir les seves aplicabilitats en el desenvolupament socioeconòmic del territori.
 
Tots els elements es poden consultar de forma oberta a la web http//ipcite.cat, juntament amb més de 2.000 fotografies, 40 audiovisuals i prop d’un miler de recursos documentals.
 
La creació de l’Observatori no comportarà una nova estructura perquè estarà gestionat de manera coordinada entre el Museu de les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner, dos institucions que tenen la recerca etnològica com a objectius principals i que han estat vinculades al projecte des del començament.
 
El conseller de Cultura, Lluís Puig, molt vinculat al projecte des que es va posar en marxa, ha destacat l’abast ciutadà de la iniciativa, atès que prop de 200 persones i 134 associacions han aportat les seves vivències i coneixements. Així, en l’acte s’han lliurat uns 400 diplomes a diferents persones, entitats i administracions que han participat en la iniciativa i que han fet la seva aportació per a la conservació del patrimoni immaterial al llarg dels anys.
 
L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Gandesa, Carles Luz; del diputat provincial Joan Josep Malràs, en representació de la Diputació de Tarragona, i d’altres autoritats locals. També hi ha intervingut el doctor Josep Sebastià Cid, que ha parlat del patrimoni cultural com element de cohesió social i desenvolupament. L’acte s’ha celebrat al Celler Cooperatiu de Gandesa, un edifici modernista obra de César Martinell que és un referent del patrimoni arquitectònic ebrenc, però també de l’immaterial, ja que es va poder construir gràcies a l’organització social i col·lectiva de molts gandesans.
 


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias