Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Estats Units, país convidat de la 3a Biennal Internacional d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

  • La Biennal té la voluntat d’esdevenir un fòrum on intercanviar idees, així com un espai de coneixement de les intervencions de qualitat realitzades en països no europeus
  • Al final de la jornada, es donaran a conèixer els guanyadors del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

Demà, 15 de juny, se celebrarà la tercera edició de la Biennal Internacional d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), en la qual Estats Units és el país convidat. La jornada, organitzada per la direcció del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, conjuntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), té la voluntat d’erigir-se com a fòrum comú i obert on intercanviar visions i conèixer més de prop les estratègies i les particularitats que defineixen les intervencions de qualitat en el patrimoni arquitectònic de països no europeus.
 
Aquesta nova edició de la Biennal tindrà lloc a la seu del COAC de Barcelona a partir de les 10 hores. En faran la benvinguda el degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comerón; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Jusèp Boya, i el membre de la comissió organitzadora del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA Ramon Calonge.
 
La jornada s’articularà sota el tema “La protecció i la intervenció en el patrimoni arquitectònic als Estats Units”. Alguna de les hipòtesis que seran objecte de reflexió i anàlisi per part dels participants en aquesta cita seran: Quins han estat i són els criteris específics que han definit el paradigma de la intervenció als Estats Units tant al patrimoni construït com en l’àmbit urbanístic? O com afecten a la intervenció, la gestió i l’ús, les diferències geogràfiques, culturals i econòmiques que defineixen el país?
 
Carsten Hanssen, arquitecte holandès especialitzat en la intervenció en el patrimoni arquitectònic i vicepresident de l’American Institute of Architects (AIA) Europe Chapter, serà el conductor de la jornada del matí, en què es portaran a terme dues ponències. A les 10.30 hores, l’arquitecte William Dupont, director del Center for Cultural Sustainability i professor d’arquitectura a la Universitat de Texas, introduirà els assistents en la noció i els criteris d’intervenció en el Patrimoni Arquitectònic dels Estats Units, Posteriorment, a les 12.30 hores, David N. Fixler, arquitecte especialitzat en la conservació del patrimoni i l’adaptació a nous usos en l’arquitectura del moviment modern i cofundador i comissionat del Comitè Tècnic sobre Patrimoni Modern a la Society of Architectural Historians (SAH) i al Docomomo, centrarà la seva ponència en el projecte de preservació del MIT Chapel d’Eero Saarinen i els Laboratoris Richards a la Universitat de Pennsylvania de Louis Kahn. La programació de tarda s’inaugurarà a les 16 hores amb la participació de Carsten Hanssen, qui, com a vicepresident de l’AIA Europe, exposarà la missió i tasques d’aquest organisme. A les 16.15 hores, Jaume Freixa, arquitecte i president del Patronat de la Fundació Joan Miró de Barcelona, parlarà de Josep Lluís Sert i la seva petjada als Estats Units. I a les 17.15 hores, tots els ponents convidats formaran part d’una taula rodona, on intercanviaran visions i compartiran coneixement.
 
Un any més, la Biennal serà el marc on es donarà a conèixer la decisió del jurat de la tercera edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA. En concret, a les 18 hores, una representació del jurat internacional del premi presentarà els projectes finalistes i, a les 19 hores, el periodista Quim Morales conduirà l’acte oficial de lliurament del Premi als guanyadors del certamen d’enguany.
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament