Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

L'Arxiu Nacional de Catalunya exposa "All our yesterdays: la vida a través de l'objectiu dels primers fotògrafs d'Europa (1839-1939)"

  • La mostra fotogràfica recull una selecció d’imatges de la quotidianitat europea a través de la mirada dels fotògrafs dels pri­mers 100 anys de la fotografia 
  • L’exposició, que es pot visitar a l’ANC fins al 15 de gener de 2018, és el resultat del projecte EuropeanaPhotography, en què han participat 19 socis de 13 països diferents

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) acull l’exposició “All our yesterdays: la vida a través de l’objectiu dels primers fotògrafs d’Europa (1839-1939)”, que mostra una selecció d’imatges de la quotidianitat europea a través de la mirada dels fotògrafs dels  primers 100 anys de la fotografia.
 
La mostra és una gran oportunitat per descobrir com es vivia en una Europa molt diferent de la que coneixem avui dia, que va experimentar canvis profunds fins que es va imposar una nova realitat, la de les màquines i la indústria. Entre les moltes innovacions d’aquell període hi ha la fotografia, un nou mitjà capaç de capturar la vida quotidiana al ritme de les seves evolucions. Les habilitats d’aquells primers fotògrafs no van ser prou apreciades en el seu moment, tot i que enregistraren l’existència amb un detall precís i ocult que només ara es pot valorar realment, quan s’ha posat perspectiva com vivíem aleshores.
 
Entre els anys 2012 i 2015, diverses empreses privades i administracions públiques d’arreu d’Europa, arxius fotogràfics públics i privats, museus, universitats, i agències fotogràfiques comercials, es van unir en un projecte europeu, cofinançat per la Comissió Europea, i van constituir un consorci coordinat per l'Institute for Cultural Studies de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) amb l’objectiu de seleccionar, digitalitzar i donar a conèixer selecció representativa d’imatges amb valor històric, cultural i artístic corresponents als primers 100 anys de la fotografia (1839-1939).
 
El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya hi va participar com a proveïdor de més de 65.000 imatges pertanyents a les col·leccions de les seves institucions nacionals Arxiu Nacional de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya i Museu Arqueològic de Catalunya, de les quals més de 63.000 procedeixen de l’ANC.
 
En els darrers anys l’ANC ha aplegat un important nombre de fons fotogràfics de gran prestigi i rellevància en el marc del patrimoni fotogràfic català. D‘aquest notable conjunt, s’han seleccionat les fotografies que, per temàtica, cronologia, qualitat i representativitat podien formar part del projecte que ara es presenta.
 
EuropeanaPhotography (acrònim de: EUROPEAN Ancient PHOTO­graphic vintaGe repositoRies of digitAlized Pictures of Historic qualitY) va completar amb èxit els seus  objectius dins dels terminis previstos. La col·laboració entre les institucions i empreses implicades –un total de 19 socis, procedents de 13 països de la UE–, ha permès disposar d’un ric ventall de productes: un total de 453.828 imatges digitalitzades que daten dels primers 100 anys de la fotografia, un vocabulari  especialitzat multilingüe SKOS (Simple Knowledge Organization System) sobre aquesta temàtica que conté al voltant d’uns 560 termes expressats en 16 idiomes; un ampli conjunt de directrius tècniques i reco­manacions, i –sobretot– una xarxa dinàmica d’experts compromesos a seguir treba­llant plegats.
 
Aquesta exposició és el resultat de la feina de moltes persones, inclosos els representants dels 19 socis implicats en el projecte EuropeanaPhotography, que han unit els seus esforços per aportar no només una gran varietat de continguts fotogràfics a la biblioteca digital Europeana, sinó també per reunir alguns dels seus tresors més exquisits en aquesta exposició itinerant que, inaugurada l’abril de 2014 a Pisa (Itàlia), s’ha pogut veure després a Lovaina i a Copenhaguen (Dinamrca).
 
Més informació:


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament