Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

S'inicia el projecte per a la creació d'una xarxa històrica de la població del Baix Llobregat i l'Alt Penedès

  • Mitjançant tecnologies de visió per ordinador que permeten llegir documents mecanoscrits i manuscrits, el projecte “Xarxes” arxivarà un gran volum d’informació i dades dels segles XIX i XX

Aquest matí s’ha presentat, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, el projecte “Xarxes” per a la creació d’una xarxa històrica de la població del Baix Llobregat i l’Alt Penedès. La presentació s’ha fet en el marc dels actes del Dia Internacional dels Arxius, que se celebrarà demà, 9 de juny.
 
El projecte “Xarxes” consisteix a desenvolupar tècniques informàtiques per construir xarxes amb informació da caràcter social del passat a partir de la vinculació nominal dels habitants registrats en padrons dels segles XIX i XX. Aquesta iniciativa utilitza les tecnologies de visió per ordinador, que permeten desenvolupar programes de reconeixement massiu de caràcters de lletra manuscrita i mecanoscrita per fer una transcripció automàtica o semiautomàtica dels documents digitalitzats. Simplificant molt, es tracta de fer que les màquines llegeixin documents mecanoscrits, manuscrits o d’altra tipologia. Aquesta transcripció facilita la construcció de cercadors onomàstics electrònics, aplicats als padrons històrics, i permet posar a l’abast dels usuaris un gran volum d’informació i dades, a les quals, per la seva complexitat o laboriositat, no tothom pot tenir accés.
 
L’extracció d’informació dels padrons es farà mitjançant jocs informàtics creats especialment per a la participació ciutadana, que alhora recolliran l’experiència dels arxivers com a curadors de documentació històrica. La informació obtinguda s’oferirà, de manera gràfica i pedagògica, en accés obert a Internet.
 
En aquest  projecte s’alien la innovació tecnològica; la demografia; la informació, en general, i els documents d’arxiu, en particular. Es tracta, doncs, d’un exemple de confluència de la tecnologia amb les humanitats i el patrimoni documental. Fonamentalment, “Xarxes” és l’extensió al conjunt de les comarques del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès del projecte “Eines i procediments per a la informatització massiva de les fonts històriques de població", iniciat amb els padrons municipals d’habitants de Sant Feliu de Llobregat.
 
Aquesta iniciativa inclou un model d’innovació social que implica els ciutadans de manera activa en el projecte. Així, habitants dels diferents municipis de les dues comarques podran participar en les transcripcions dels padrons dels seus municipis a través d’una plataforma col·laborativa per Internet mitjançant l’anomenat crowdsourcing.
 
“Xarxes” disposa del suport del programa de finançament RecerCaixa de la present convocatòria. En aquest projecte l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat ofereix la seva expertesa i el seu suport als municipis que es vulguin afegir a la iniciativa per tal de construir digitalment una xarxa social històrica de la població del Baix Llobregat i de l’Alt Penedès.
 
Més informació:
 
 
 
 
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias