Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Els equipaments de la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran creixen en retorn social i visibilitat

  • Les actuacions dutes a terme durant el primer any de funcionament s’han centrat en l’àmbit dels públics dels museus  i en la comunicació
  • Durant el 2016 el conjunt dels museus de la Xarxa ha incrementat els visitants en un 17% respecte l’any anterior
  •  El Departament de Cultura incrementa el pressupost del 2017 amb un 11% respecte l’any anterior.

Aquest matí s’ha reunit la Comissió Institucional de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La reunió, que ha tingut lloc al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida amb motiu de la celebració del centenari de la institució, ha permès fer balanç del primer any de funcionament de la Xarxa i presentar les línies d’actuació del 2017.
 
Durant el 2016, la Xarxa va executar un pressupost de 260.373,56 euros, dels quals 140.482 euros corresponen a la línia de foment de la xarxa (subvencions) i 119.890 euros a la línia d’actuacions.
 
Les actuacions dutes a terme per la Xarxa durant aquest primer any de funcionament s’han centrat en l’àmbit dels públics dels museus, en concret les escoles i el turisme, així com a incrementar la visibilitat dels equipaments a través d’accions conjuntes de comunicació. En xifres globals, el conjunt dels museus de la Xarxa ha incrementat els visitants d’un 17% amb respecte al 2015.  
 
En concret, destaquen les accions conjuntes dutes a terme pel Dia Internacional dels Museus, amb un increment de participació i d’impacte mediàtic; el programa de suport a la documentació de les col·leccions museístiques, que ha inventariat i informatitzat més de 4000 peces;  la producció d’exposicions, i l’organització de la primera edició del Postgrau en direcció estratègica de museus i centres patrimonials, conjuntament amb la Universitat de Girona i l’Institut Català de Recerca en el Patrimoni Cultural.  
 
Els responsables dels equipaments museístics han qualificat de molt positiu aquest primer any d’actuació, en què ha millorat l’estratègia, la visibilitat i el grau de coneixement dels museus, tant individualment com col·lectiva, i ha estat possible accedir a nombre de públics més gran.
 
Per al 2017, el pressupost destinat a la Xarxa és de 292.000 euros, un 8% més alt que l’any anterior. En concret, s’incrementa l’aportació del Departament de Cultura, tant en la línia d’acció cooperativa com en la de subvencions, i es manté la de la Diputació de Lleida.
 
Les actuacions previstes responen als objectius inclosos en el pla operatiu de la creació de la Xarxa, especialment pel que fa a l’increment del retorn social i la visibilitat i a la millora de la gestió museística:
  • Incrementar i diversificar els públics dels museus garantint la qualitat dels serveis i activitats.
  • Contribuir a la millora de l’eficiència en l’organització i gestió dels museus, adaptant-los a les necessitats i reptes actuals.
  • Impulsar la recerca aplicada per tal d’augmentar l’activitat duta a terme fins ara als museus.
  • Donar suport en la documentació, conservació i restauració de les col·leccions per tal de garantir una òptima custòdia del patrimoni qui s’hi custodia.
  • Estimular el coneixement, promoció i dinamització del territori a partir del patrimoni cultural, material i immaterial, de l’entorn.
Enguany, amb la recent incorporació a la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran del Museu de Guissona, són 11 els equipaments museístics que conformen la Xarxa. Constituïda el maig del 2016,  la Xarxa forma part del sistema de xarxes territorials de la Generalitat de Catalunya, que es despleguen per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble del país de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen, així com per resoldre els desequilibris territorials i de distribució.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament