Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

La Filmoteca revisa l'obra del colombià Sergio Cabrera, cineasta compromès i culturalment revolucionari

  • El director colombià presentarà el film Todos se van, el seu retorn al cinema després d’onze anys    
  • El divendres 14 d’octubre comentarà Golpe de Estadio acompanyat de Yezid Arteta, ex-membre de les FARC

La Filmoteca de Catalunya presenta, el dijous 13 d’octubre, el cicle Sergio Cabrera, una revolució cultural, amb la col·laboració del festival Diàspora i IMAGO bcn. El director colombià, reconeguts internacionalment, té una biografia digna del millor guió i el seu cinema, coral i socialment compromès, és indissoluble de les experiències socials, polítiques i culturals que Cabrera ha viscut al llarg dels anys i a diferents països. Les sis pel·lícules que integren aquesta retrospectiva ens permetran conèixer millor la figura i l’obra d’aquest cineasta revolucionari que advoca pel cinema que mostra la realitat enfront del que intenta abstraure-se’n.
 
Sergio Cabrera (Medellín, 1950) és fill d’un actor espanyol republicà exiliat i d’una actriu colombiana. Junts es van traslladar a la Xina, on un jove Cabrera va implicar-se activament en la Revolució Cultural del país. Novament a Colòmbia, va formar part de l’Exèrcit Popular d’Alliberament (EPL) i va ser vicepresident de la Cambra de Diputats del país. Posteriorment, va estudiar filosofia a Pequín i cinema a Londres. A banda de films, Cabrera també ha dirigit sèries de televisió espanyoles de caire polític, com ara Cuéntame cómo pasó o la minisèrie Adolfo Suárez.
 
Obre el cicle, dijous 13 d’octubre a les 20 h, Todos se van (2015), que suposa el retorn al cinema del director després d’onze anys i el seu primer film no coral. Basat en la novel·la homònima de l’escriptora cubana Wendy Guerra, aborda la lluita entre uns pares i l’Estat per la custòdia de la seva filla. L’endemà, Cabrera torna a la Filmoteca acompanyat de Yezid Arteta, ex-guerriller de les FARC, per presentar Golpe de Estadio (1999), concebut aleshores com “un missatge sobre la dignificació de l’enemic” amb què el colombià esperava “contribuir al procés de pau”; una sessió dotada d’un interès especial tenint en compte el recent acord de pau entre les guerrilles i el Govern colombià, no referendat pels ciutadans en el posterior referèndum. Aquest desig de canviar el món, una constant en el cinema de Cabrera, s’apreciava ja a La estrategia del caracol (1993), el film que el va donar a conèixer al nostre país i que parla de la força dels moviments col·lectius, solidaris i creatius en pro d’un ideal. Aquest film, una icona de la cinematografia colombiana, va gaudir del reconeixement del públic i de la crítica, que el va premiar en diversos festivals internacionals. Segons Cabrera, però, el seu millor film és la seva òpera prima Técnicas de duelo: Una cuestión de honor (1988), el duel a mort entre el mestre i el carnisser d’un poble dels Andes que permetrà l’alcalde delmar l’oposició sense esforç. Premiada a diversos festivals internacionals, l’any 1994 Cabrera en realitzaria una nova versió, Águilas no cazan moscas, també amb bon èxit de crítica. Tanca el cicle Ilona llega con la lluvia (1996), adaptació de la novel·la homònima de l’escriptor colombià Álvaro Mutis sobre com l’aparició d’una enigmàtica dona revoluciona la sòlida relació d’amor i amistat entre la lliure Ilona, l’apàtrida Maqroll i l’aventurer Abdul Bashur.
  
 
Els títols, dies i horaris del films del cicle són els següents:
 
Todos se van, Sergio Cabrera, 2015
Dijous 13 / 20.00 h
Dijous 20 / 17. 00 h
Golpe de estadio, Sergio Cabrera, 1999
 
Divendres 14 / 19.30 h
Diumenge 23 / 16.30 h
La estrategia del caracol, Sergio Cabrera, 1993
Dissabte 15 / 19.30 h
Divendres 21 / 22.00 h
Perder es cuestión de método, Sergio Cabrera, 2005
Diumenge 16 / 19.00 h
Dissabte 29 / 19.00 h
Técnicas de duelo: Una cuestión de honor, Sergio Cabrera, 1988
 
Dimecres 19 / 18.30 h
Divendres 21 / 17.00
Ilona llega con la lluvia, Sergio Cabrera, 1996
Diumenge  23 / 19.00 h
Diumenge 30 / 16. 30 h
 
 
PETICIONS D’ENTREVISTES
Pilar Garcia-Sedas
Premsa i comunicació Filmoteca de Catalunya
filmoteca.comunicacio@gencat.cat 93 567 10 70  -  638 685 279
 
Més informació: www.filmoteca.cat


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias