Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

S'obre al públic la rehabilitació i museïtzació de l'estoa i l'àgora de la ciutat grega d'Empúries

  • Ambdós espais són els únics de les seves característiques que es conserven a la península Ibèrica
  • La museïtzació de l’estoa, que ha comptat amb una inversió de 467.764 euros, forma part del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”

El conseller de Cultura, Santi Vila, acompanyat de l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, i del director d’Institucions de CaixaBank a Catalunya, Joaquim Macià, ha visitat aquest matí els nous projectes de rehabilitació i museïtzació del jaciment d’Empúries. Es tracta de la culminació dels treballs executats a l’estoa i l’àgora de la ciutat grega i de la primera fase d’adequació de l’espai del criptopòrtic i del peristil de la Casa dels Mosaics de la ciutat romana.
Els dos projectes de rehabilitació i museïtzació, juntament amb el nou audiovisual de benvinguda del centre de recepció de visitants, posat en funcionament el passat mes de març, formen part del programa Patrimoni en Acció, impulsat pel Departament de Cultura i l’Obra Social "la Caixa". El programa és una iniciativa d’interès social i cultural adreçada a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure i viure el patrimoni cultural mitjançant l’acció directa de rehabilitació, la restauració, la museïtzació, la interpretació i la millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans.
 
Les intervencions, que recuperen dos dels grans espais d’època antiga del jaciment, un de grec i un de romà, fan molt més comprensible el jaciment als visitants i esdevenen un gran recurs educatiu per entendre millor les cultures grega i romana i com vivien a l’antiguitat. Les obres de l’estoa i l’àgora gregues han comptat amb una inversió de 467.764 euros i la primera fase de rehabilitació del criptopòrtic i peristil de la Casa dels Mosaics, una de 543.728 euros. Aquest darrer projecte culminarà a la tardor amb la incorporació de recursos audiovisuals i museogràfics a l’interior del criptopòrtic.
 
L’estoa i l’àgora d’Empúries
La neàpolis grega d’Empúries és un conjunt arqueològic d’una importància excepcional en el marc del patrimoni històric del nostre país, essent la única ciutat d’època grega que es conserva a la península Ibèrica. En concret, l’estoa és un dels grans edificis del jaciment d’època hel·lenística que, juntament amb l’àgora, va ser el centre públic de l’Empúries de mitjans del segle II aC. L’edifici, de planta rectangular, constava d’un frontal obert a l’àgora, porticat amb dues línies de columnes i al fons, nou espais que funcionaven com a oficines comercials, que obrien al pòrtic. L’edifici tenia quatre cisternes a l’interior, una claveguera frontal i tres graons que salvaven la diferència de circulació entre l’àgora i l’estoa. Les restes conservades d’aquest gran edifici es troben a nivell de fonamentació, de manera que no s’ha conservat cap element de l’alçat i, fins ara, era molt difícil per al visitant de fer-se una idea del seu ús i forma arquitectònica.
 
La intervenció, duta a terme amb molta cura per la fragilitat dels materials i la necessitat de fer comprensible al visitant un conjunt d’estructures que d’entrada es trobaven superposades, ha comptat amb un equip multidisciplinari format per arqueòlegs, restauradors, arquitectes i altres tècnics. El resultat és una intervenció respectuosa amb les restes arqueològiques, que es posa al servei d’aquest espai emblemàtic per tal de fer molt més comprensible la seva funcionalitat i el seu gran valor patrimonial i històric.
 
La nova museïtzació posa al descobert l’estoa i l’àgora gregues originals del segle II aC, així com la necròpolis tardoromana del segle IV dC. Per fer accessible la comprensió del monument, s’ha treballat a partir de tres elements arquitectònics: l’ús de paviments diferenciats, els elements construïts i la il·luminació exterior.
 
Pel que fa a l’estoa, s’ha recuperat la cota original de l’edifici i el traçat de l’esgraonat d’accés. A partir dels colors i textures dels paviments exteriors, s’han marcat els diferents espais històrics: la part corresponent a l’estoa del segle II aC amb una grava de color gris i el sector tardoromà amb una grava rogenca. Per tal de fer entendre el caràcter i el ritme de l’edifici grec, s’han col·locat sis tambors corresponents al que seria el primer tram de columnes del porticat. Aquesta plataforma, a més, permet una visió global de les excavacions i de les cisternes que s’han recuperat i restaurat a partir d’aquesta intervenció. En el tram final de l’estoa, tocant al mar, s’ha construït un entarimat de fusta perquè els visitants puguin fer un recorregut ascendent i obtenir una visió de l’etapa tardoromana que interactua amb l’edifici grec. Pel que fa als elements construïts, s’han escollit materials de textura integrada en el lloc, de línia senzilla i que no amaguen la seva condició d’elements nous.
 
A l’espai de l’àgora, destacada amb un sauló compactat de color ocre, s’ha volgut emfatitzar la seva condició de gran espai públic mitjançant l’ús d’un paviment unitari i amb la construcció d’una pèrgola oberta a la visió de l’àgora com a espai de descans i umbracle.
 
Finalment, s’han emfatitzat alguns elements destacables del conjunt amb la il·luminació, tot acompanyant el visitant en una visió nocturna que posa l’accent sobre determinats elements, com l’interior de les cisternes o la canal històrica que ressegueix un dels perímetres de l’àgora. La llum serveix també per destacar la modulació dels pilars històrics de l’estoa i el ritme de l’espai públic de la  plaça facilita la interpretació de l’espai.
 
Audiovisual de benvinguda
El passat mes de març es va posar en funcionament l’audiovisual de benvinguda al jaciment, que es projecta a la sala multimèdia del Centre de Recepció de Visitants d’Empúries. El seu objectiu és situar el visitant en el context geogràfic i històric, realçar la singularitat i la importància del conjunt arqueològic i millorar la satisfacció de la visita. Es presenta en cinc idiomes (català, castellà, francès, anglès i alemany) i actua com a pròleg a la visita del conjunt arqueològic.
 
En un espai escènic embolcant, i a través d’imatges i recreacions escenogràfiques, es narren els fets cabdals de la història d’Empúries. Té una durada aproximada de 8 minuts i compta amb banda sonora amb locució, música original i efectes de so.
 
El jaciment d’Empúries
Empúries és avui, per la seva significació històrica i el seu valor simbòlic, per l’estat de conservació de les seves restes i per una llarga tradició de recerca i de protecció patrimonial, iniciada fa ja més d’un segle, un dels conjunts arqueològics més singulars i rellevants del país. El museu i el jaciment atrauen cada any prop de 150.000 visitants.
Les diverses actuacions endegades els darrers anys tenen com a objectiu la potenciació i la dinamització d’aquest important recurs patrimonial, tot insistint en l’impuls del seu ús social, del seu coneixement i a una millora substancial en l’experiència dels visitants, d’acord amb els objectius estratègics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, de la qual Empúries en forma part. Entre aquestes actuacions han estat clau els diferents projectes que es desenvolupen en el marc del programa Patrimoni en Acció. Aquests projectes fan possible que Empúries compti amb nous equipaments i serveis d’acollida, la renovació dels espais expositius i dels recursos interpretatius a l’abast dels visitants, així com la incorporació de nous espais restaurats i museïtzats a l’itinerari de visita, tant a la ciutat grega com a la ciutat romana.
 
Descàrrega d’imatges en alta resolució: http://bit.ly/1reO6DR
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias