Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Departament de Cultura dóna el tret de sortida als actes commemoratius de l'Any Toda en el 75è aniversari de la seva mort

  • La commemoració vol posar en valor i donar a conèixer un dels personatges catalans més poc coneguts de la Renaixença, Eduard Toda i Güell
  • La primera activitat, "Passeig literari per l’Escornalbou de Toda", tindrà lloc aquest diumenge a les 11 hores
  • La programació prevista durant els pròxims mesos inclou més d’una vintena d’actes entre exposicions, passejades literàries, cicles de lectura, itineraris teatralitzats i lectures de textos

En el 75è aniversari de la mort d'Eduard Toda, el Departament de Cultura se suma a la commemoració d’un dels personatge catalans més poc coneguts de la Renaixença: Eduard Toda, que va ser cònsol, home de cultura, el primer egiptòleg català, bibliòfil, mecenes i viatger.
 
Sota el títol “Eduard Toda i Güell. Un reusenc polièdric”, l’Ajuntament de Reus, la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura han programat més d’una vintena d’actes i activitats que aborden la figura polifacètica de Toda des d’enfocaments ben diversos: exposicions, conferències, cicles de lectures, itineraris teatralitzats i lectures de textos que posaran al dia la informació sobre aquest interessant personatge que va ser contemporani, company d’estudis i amic de l’arquitecte reusenc Antoni Gaudí i Cornet.
 
Entre les activitats programades destaca “Passeig literari per l'Escornalbou de Toda”, que comença aquest diumenge 29 de maig, i que pretén rememorar l’etapa en què el Castell-Monestir d'Escornalbou, va aplegar, especialment els anys vint del segle XX, la intel·lectualitat catalana del moment i personalitats de diversos àmbits com el cardenal Vidal i Barraquer, Francesc Cambó i, fins i tot, al rei Alfons XIII, qui el visità en dues ocasions. El castell també va ser un destí obligat d'excursionistes, o simplement de visitants encuriosits que el volien conèixer de primera mà. Eduard Toda en va promoure les visites i va destacar per ser un excel·lent amfitrió.
 
A través d'un itinerari pel monument, amb lectures d'escriptors i de personatges de l'època, la visita aprofundeix en el personatge i en les seves dimensions, de les més humanes a les més professionals. Inclou la visió global que en dóna Josep Pla (Homenots, 1975) quan glosa els homes que han forjat la cultura; detalls de la personalitat de Toda que descriuen autors més propers com Plàcid Vidal, amb qui va tenir relació familiar; Antoni Correig, qui aporta la mirada d'un nen, o Josep Iglésies.
 
L’any Toda també preveu les visites teatralitzades ‘De la Xina a Escornalbou”, que se celebraran tots els dissabtes de juliol i agost; els clubs de lectura “Llegim a Eduard Toda”, que organitzen les biblioteques de Camp de Tarragona els mesos d’octubre i novembre, així com diverses xerrades i cicles de conferències que se celebraran a diversos espais de Reus.
 
També s’estrenarà el documental ‘Les set vides d’Eduard Toda’ en un acte que tindrà lloc el 2 de juliol al Castell-Monestir d’Escornalbou i es presentarà “La Biblioteca d’Escornalbou. De la mirada experta d’Eduard Toda a la recuperació d’un patrimoni bibliogràfic”, un projecte de recerca dels fons antics de la biblioteca del Castell-Monestir d’Escornalbou. L’any 1926, Eduard Toda va estudiar els fons patrimonials conservats a la Biblioteca Pública de Tarragona i en va publicar els resultats. Ara, aquests fons bibliogràfics,  datats  dels segles XV al segles XIX,  es cataloguen i es posen en valor, mostrant la riquesa de la biblioteca franciscana d’Escornalbou, en les seves vessants històrica i patrimonial.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias