Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Es constitueix la Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran

  • La Xarxa és fruit de l’acord entre el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida i els 10 museus registrats de les terres de Lleida i Aran
  • El Pla d’Acció 2016 preveu 11 línies de treball i 19 accions destinades a incrementar el nombre de visitants i la millora en la conservació i gestió dels museus

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presidit l’acte de constitució de la Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran, que ha tingut lloc aquest matí al Museu de la Noguera de Balaguer. La Xarxa és fruit del conveni marc entre el Departament de Cultura, la Diputació de Lleida, i els titulars dels 10 museus registrats de les comarques de Lleida i Aran que s’hi han adherit.
 
La Xarxa territorial de Museus de Lleida i Aran forma part del sistema de xarxes territorials de la Generalitat de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya de manera concertada entre les diverses institucions que el gestionen, així com resoldre els desequilibris territorials i de dis­tribució.
 
La Xarxa està formada per 10 museus registrats. Els seus objectius estratègics, a quatre anys vista, són: incrementar i diversificar els públics per una millora del retorn social i de la seva visibilitat al servei de la ciutadania; contribuir en la millora de l’eficiència en l’organització i gestió per adaptar-se a les necessitats i reptes actuals; impulsar la recerca aplicada per tal d’augmentar la qualitat de les activitats; ajudar a mantenir les funcions de conservació, restauració i documentació per tal de garantir una òptima custòdia del patrimoni dels museus i, finalment, estimular el coneixement, la promoció i la dinamització del territori a partir del patrimoni material i immaterial representatiu de l’entorn.
 
Per dur a terme aquests objectius, el pla d’acció del 2016 contempla 11 línies de treball i 19 accions vinculades als grans eixos d’actuació sobre públics, conservació i gestió de museus. Per al 2016, la Xarxa territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran compta amb un pressupost de 120.000 euros.
 
Aquestes accions seran coordinades pel Servei d’Atenció als Museus (SAM), la unitat tècnica i gestora de les xarxes territorials, amb la funció de prestar serveis, però també amb de coordinar les actuacions que duen terme altres museus. En el cas de Lleida i Aran, el SAM es troba al Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal.
 
Els museus que formen part de la Xarxa són:
 
-          Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu)
-          Museu Comarcal de Cervera (Cervera)
-          Museu Comarcal de l’Urgell (Tàrrega)
-          Museu d’Isona i la Conca Dellà (Isona i la Conca Dellà)
-          Museu d’Art Jaume Morera (Lleida)
-          Museu de la Noguera (Balaguer)
-          Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal (Lleida)
-          Musèu dera Val d’Aran (Vielha e Mijaran)
-          Museu Diocesà d’Urgell (la Seu d’Urgell)
-          Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona)
 
Els museus de la Xarxa Territorial de Museus de Terres de Lleida i Aran es conceben, sobretot, com a actors culturals de primer ordre en les seves respectives comunitats, en les quals s’han consolidat uns certs públics locals habituals. Els museus de la zona pirinenca compten amb una notable capacitat d’atracció gràcies a un entorn singular dotat d’infraestructures turístiques. Existeix un consens ampli e l’entorn que els museus del segle XXI orienten clarament totes les seves fun­cions vers el retorn social. Això passa per situar els públics al centre de la seva estratègia i donar prioritat a l’accés de la ciutadania als museus. En aquest sentit, cal treballar en augmentar la intenció de visita del públic potencial a partir d’estratègies que treballin factors decisius (accessibilitat, preu, serveis, experiència, etc.).
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias