Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Museu d'Història de Catalunya celebra el seu 20è aniversari amb dues jornades de portes obertes molt especials plenes d'activitats per a tots els públics

  • Aquest cap de setmana 27 i 28 de febrer, el Museu dóna el tret de sortida a la celebració dels seus 20 anys amb jornades de portes obertes i una completa programació cultural
  • Sota el lema ‘Vint anys construint la nostra memòria’, el museu vol posar l’accent en la tasca realitzada durant aquest temps i  en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país

El 29 de febrer de 1996 el Museu d’Història de Catalunya obria les seves portes. Era la culminació d’un projecte de llarg recorregut que pretenia dotar al país d’un gran equipament on explicar i difondre la seva història i la seva cultura. Des de la seva inauguració, ara fa 20 anys, el museu s’ha consolidat com un centre cultural obert al món i accessible a tots els públics, que ofereix possibilitats de formació, debat, reflexió i delectació. 20 anys dedicats a la recerca, la conservació i la difusió de la història de Catalunya com a patrimoni col·lectiu, així com a enfortir la relació dels ciutadans amb la seva història nacional.
 
Els aniversaris són sempre una bona oportunitat per mirar enrere i realçar la feina feta, i també per a fixar-se nous reptes de futur. Sota el lema ‘Vint anys construint la nostra memòria’, el museu vol posar l’accent en la tasca realitzada durant aquest temps, en l’experiència adquirida, en la seva vocació d’institució pública d’abast i projecció nacional, i finalment, en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país.
 
27 i 28 de febrer, dues jornades de portes obertes molt especials
 
El tret de sortida de l’aniversari tindrà lloc el cap de setmana del 27 i 28 de febrer, dues jornades de portes obertes molt especials plenes d’activitats per a tots els públics.
 
Els amants de les recreacions històriques estan de sort perquè durant el cap de setmana, personatges de diferents èpoques de la història prendran vida. Una ocasió difícil de repetir per l’ampli marge cronològic que abastaran. Des de visigots fins a persones del segle XIX i XX, passant per carolingis, almogàvers i mercaders, entre molts altres, desfilaran i ens explicaran qui són i com viuen i, fins i tot, n’hi haurà que es casaran. Els grups de recreació històrica ens aproximen, gràcies a la seva recerca, a les diferents èpoques de la història –recreant la indumentària, les armes, etc.,– i també ens apropen la quotidianitat dels personatges. Entre els grups que participaran en les jornades hi ha Barcino Oriens Hereus de la Història, els Miquelets de Girona i l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc.
 
Les sales del museu també acolliran un grup de persones grans que explicaran les seves vivències i els seus records de la història més propera, com l’escola republicana, la Guerra Civil o la dictadura feixista, entre altres. Es tracta dels membres del Consell dels Savis, un grup de persones voluntàries que col·laboren amb el museu transmetent la història en primera persona, especialment als grups escolars.
 
També hi haurà espai per als més petits, que podran viatjar en el temps acompanyats d’un personatge molt especial, gairebé màgic: la Polsina. Es tracta d’una volva de pols molt bellugadissa que va néixer fa més de cinc mil anys i ja en fa molts que viu al Museu d'Història de Catalunya. Explicarà a tots els nens i nenes què menja, com creix, com es vesteix i, tot passejant per les sales del museu i saltant de segle en segle, els presentarà les amistats que ha fet al llarg de la seva vida. La Polsina és un personatge present al museu pràcticament des dels seus inicis, acompanyant amb les seves històries als més menuts, ja sigui en activitats d’educació infantil i primària o familiars.
 
Altres activitats que arrodoniran la festa són l’espectacle de foc, que tindrà lloc dissabte al vespre, a càrrec dels Diables de la Barceloneta, una ruta pels escenaris de la Guerra de Successió a Barcelona i un taller de pentinats i maquillatge romans.
 
Durant totes dues jornades també s’oferiran visites guiades a l’exposició permanent del museu, que amb el títol Catalunya, un viatge en el temps, ens convida a conèixer de primera mà quines són les arrels de la nostra història, com va néixer i com es va expandir la nostra nació, els seus períodes de prosperitat i decadència i el seu esdevenir fins a arribar als nostres dies.
 
Durant aquestes setmanes, i coincidint amb les jornades de celebració, també es pot visitar l’exposició T’estimo? Una història de l’amor i el matrimoni. El museu aprofita per oferir visites guiades a l’exposició i l’activitat familiar ‘Com ens hem estimat?’, per descobrir com han canviat les famílies, l’amor i el matrimoni al llarg del temps.
 
Dissabte 27 a les 12h, l’acte central
 
Dissabte al migdia tindrà lloc l’acte central de l’aniversari, en el qual es convoca a tots els ciutadans que ho vulguin, a acompanyar les autoritats, els treballadors i ex-treballadors del museu i tothom que hi ha col·labora, a felicitar el museu i a fer un brindis en una petita festa de celebració.
 
Després dels discursos, a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, i el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, s’oferirà un petit espectacle que repassarà el passat, el present i el futur de la nostra història i de la nostra cultura, a partir de la dansa tradicional i popular i els nous llenguatges artístics. Els acompanyaran els directors que han dirigit anteriorment el museu: Carme Laura Gil, Josep Maria Solé, Jaume Sobrequés i Agustí Alcoberro. I l’acte clourà amb una pluja de globus.
 
PROGRAMA
 
Dissabte 27 de febrer, de les 10h del matí a les 00h de la nit
 
10.30 h: Visita guiada a l’exposició permanent ‘Catalunya, un viatge en el temps’. Endinsa’t en un viatge fantàstic que et transportarà al passat més remot de la nostra història. Descobreix quines són les arrels de la nostra història, com va néixer i com es va expandir la nostra nació, els seus períodes de prosperitat i decadència i el seu esdevenir fins a arribar als nostres dies.
 
11 a 14h: Els personatges de la història prenen vida. En diferents punts de l’exposició permanent trobarem personatges que ens explicaran l’època en la qual van viure.
 
Coneixerem la història d’una família catalana al llarg del temps, des de l’apogeu visigot, els segles V-VI, fins als temps de Martí l’Humà, els segles XIV-XV. El visitant podrà conèixer, veure i escoltar un seguit de persones que van compartir temps i espai amb alguns dels personatges il·lustres de la nostra història durant tota l’edat mitjana, com podrien ser Carlemany, Ramon Berenguer o els mateixos almogàvers de Roger de Flor, mentre l’acompanyen cap als seus descendents.
 
També ens visitarà el Regiment d'Infanteria de Línia de Sant Narcís, enquadrat dins l'exèrcit català durant el setge de la ciutat de Barcelona (1713-1714). Amb un paper molt destacat en la batalla del baluard de Santa Clara, va esdevenir una de les unitats regulars més valeroses. El seguirà el 1r Terç dels Miquelets de Girona, format per ciutadans vinguts d'arreu de les comarques gironines, que va tenir un paper destacat durant els setges napoleònics que va partir Girona entre 1808 i 1809.
 
Un personatge de la República ens acostarà a la seva època i una estudiant universitària dels anys 70 (del segle XX) farà un repàs dels canvis socials i econòmics que està vivint, mentre s’uneix als moviments antifranquistes.


Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias