Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Finalitza l'adequació de l'antic magatzem i del peristil de la Casa dels Mosaics de la ciutat romana d'Empúries

  • El projecte forma part de ‘Patrimoni en Acció’, el programa del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa” per al foment de l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català, i ha comptat amb una inversió de 629.036 €
  • Amb aquesta actuació es recupera per a la visita un important element d’època romana que millora el coneixement que té el visitant sobre les domus romanes i permetrà obrir a la visita pública un espai només comparable als que es troben a jaciments com Pompeia o Herculà

Aquesta setmana han finalitzat les obres d’adequació del criptopòrtic de la Casa dels Mosaics d’Empúries (antic magatzem de la domus romana), una actuació clau que contribueix a crear una nova imatge de la ciutat romana doncs recupera un element imprescindible per entendre el funcionament de la vida  quotidiana dels romans.
 
El projecte d’adequació s’ha dut a terme gràcies a l’acord de col·laboració entre l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i l’Obra Social “la Caixa”, en el marc del programa ‘Patrimoni en Acció’, i ha comptat amb una inversió de 629.036 €. El projecte ha anat a càrrec del despatx d’arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher.
 
La Casa dels Mosaics de la ciutat romana d’Empúries és una de les millors conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar, in situ, un magnífic conjunt de mosaics originals romans. Va ser restaurada a mitjans del segle XX i tenia moltes patologies (formigons malalts) i adequacions interpretatives inapropiades, que feien que el criptopòrtic (galeria subterrània de la casa romana on s’emmagatzemaven àmfores i productes alimentaris com l’oli i el vi) estigués tancat al públic, sobretot per problemes de seguretat.
 
L’adequació que s’ha dut a terme respon tant a necessitats estructurals i de conservació com a necessitat d’interpretació i posada en valor de l’espai romà doncs es recupera per a la visita un important element d’època romana, que millorarà el coneixement que té el visitant sobre les domus i permetrà obrir a la visita pública un espai només comparable als que es troben a altres referents mundials com són els jaciments italians de Pompeia i Herculà.
 
Les obres d’adequació del criptopòrtic, al pis inferior de la casa romana, han contemplat la substitució de l’embigat, la restauració de tots els elements originals conservats d’època romana i la dotació dels serveis necessaris d’il·luminació i seguretat de l’espai per a la seva inclusió dins el recorregut actual del jaciment. Han estat especialment remarcables els treballs de consolidació i restauració de tots els revestiments dels murs del criptopòrtic així com també dels murs i elements corresponents al peristil o ambulacre porticat i de les estructures del viridarium o jardí central.
 
El projecte de reforma ha actuat també en el peristil del pis superior (triclinium i àmbits adjacents) així com a l’àrea central, antigament ocupada pel jardí o hortus d’aquesta domus romana. L’enjardinament d’’aquesta àrea s’ha fet seguint els coneixements arqueològics que es tenen d’aquests espais, tot defugint de la idea del jardí actual i permetent, alhora, recuperar la visualització d’estructures d’època romana. Ara, l’àrea del jardí diferencia de forma clara els espais de circulació, delimitats clarament en època antiga pels murets que els separaven.
 
La segona fase d’adequació del criptopòrtic que permetrà l’obertura de l’espai a la visita, s’iniciarà a començaments del 2016. Aquesta preveu la incorporació de recursos audiovisuals que projectaran imatges relacionades amb l’ús del criptopòrtic a les cases d’època romana i acompanyaran el visitant per ajudar-lo a entendre i contextualitzar tot allò que va trobant durant el recorregut de la visita. Per tal d’ambientar l’espai i evocar l’aspecte de magatzem del criptopòrtic al visitant, es preveu la col·locació de diversos objectes relacionats amb els usos de l’espai del criptopòrtic al llarg del recorregut d’acord amb el contingut de les projeccions.
 
El programa ‘Patrimoni en Acció’ és una aposta de l'Obra Social "la Caixa" i la Generalitat de Catalunya per posar en valor alguns dels monuments més valuosos del patrimoni català, i s’emmarca en la voluntat d'ambdues institucions de cooperar en la realització conjunta d'iniciatives d'interès social i cultural. El programa està destinat a fomentar l’ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure´l i viure´l mitjançant l’acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans.
 
A Empúries, els projectes impulsats en el marc del programa ‘Patrimoni en Acció’ han estat: l’adequació de la sala d’exposicions temporals, la restauració dels mosaics grecs de la zona dels tempres de la ciutat grega d’Empòrion, la redacció del projecte de renovació del museu i del nou audiovisual del Centre de Recepció de Visitants, la museïtzació de l’estoa de la ciutat grega i la recuperació de l’àgora grega.
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias