Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El mNACTEC digitalitza un fons fotogràfic de l'antiga Catalana de Gas y Electricidad

  • El fons, consultable a través del web del Museu, conté 2.000 instantànies  que documenten, fonamentalment, la construcció de centrals hidroelèctriques de la Ribagorça aragonesa entre 1913 i 1930
  • Les fotografies són un testimoni dels reptes que havien d’afrontar els enginyers que van projectar les primeres centrals hidroelèctriques i de les dures condicions de treball dels obrers

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha finalitzat la digitalització i la documentació d’un fons fotogràfic de l’antiga companyia Catalana de Gas y Electricidad. Està integrat per 2.000 instantànies que documenten, fonamentalment, la construcció de les centrals hidroelèctriques de la Ribagorça aragonesa entre els anys 1913 i 1930.

Les fotografies mostren quins reptes havien d’afrontar els enginyers que van projectar les primeres centrals hidroelèctriques i, sobretot, les dures condicions de treball que havien de patir diàriament els obrers que les construïen en un entorn tan difícil com el dels  Pirineus aragonesos de principis de segle. Les imatges també resulten especialment interessants des d’un punt de vista estrictament tècnic, ja que mostren els mètodes constructius en obra civil de l’època, així com els primers equipaments de generació i distribució de l’energia hidroelèctrica, una tecnologia que acabava de néixer i a la qual li esperava un futur ple d’èxits.
El fons fotogràfic l’integren les còpies en paper que s’han conservat de les plaques originals realitzades per fotògrafs i enginyers d’identitat desconeguda que van treballar per la companyia durant el procés de construcció d’aquestes centrals hidroelèctriques. Els originals es guarden a l’arxiu fotogràfic del mNACTEC en condicions controlades de conservació. Les fotografies ja estan disponibles a l’arxiu fotogràfic en línia del Museu, accessible des de l’apartat Arxiu fotogràfic de la pàgina web del mNACTEC (www.mnactec.cat).
 
La companyia Catalana de Gas y Electricidad es va fundar el 1912 com a resultat de la reorientació empresarial de la més antiga Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas que s’havia constituït el 1843 per proporcionar enllumenat de gas a la ciutat de Barcelona. Amb aquest projecte ambiciós de construcció desenvolupat a la vall del riu Ésera es va posar en marxa la línia d’alta tensió més llarga i potent d’Europa fins aleshores.
 
 
El mNACTEC
El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya. La seva missió és mostrar permanentment la implantació i l’evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.
 
La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.
 
 
Més informació
 
Per accedir al Fons de Catalana de Gas: Al web http://fotowebmnactec.cultura.gencat.cat/, escollir el desplegable Fons Històrics, clicar OK. Al menú de l’esquerra de la següent pantalla, a l’arbre de recerca, escollir Fons Catalana de Gas y Electricidad.
 
Crèdits de les fotografies:
 
·         Foto01: Turbina Francis del grup III de la central de Seira, fabricada per l’empresa suïssa Escher Wyss & Cie. Any 1926 (CAT MCTC 01 0 0030590)
 
·         Foto02: Muntatge de la Segona canonada a pressió de la central de Seira. Any 1929 (CAT MCTC 01 0 0031032)
 
·         Foto03: Fonaments de la presa de Villanova, treballs a l’interior de la càmera del segon calaix. Any 1914. (CAT MCTC 01 0 0031193)
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias