Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

El Museu d'Art de Girona exposa per primera vegada prop de 800 objectes del fons de xilografies de la impremta Carreras, un dels més importants d'Europa

  • És la primera vegada que aquesta col·lecció s’exposa amb una representació important del total de més de 2000 matrius que la conformen
  • L’exposició s’adhereix al conjunt d’actes que s’estan duent a terme aquest 2015 per commemorar el 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades

“Primeres impressions. Xilografies gironines s. XVII-XX”  és l’exposició més gran que s'ha fet fins ara sobre el fons de l'antiga impremta Carreras amb prop de 800 objectes procedents del mateix fons del Museu d’Art de Girona, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, de la Biblioteca de Catalunya, del Museu Frederic Marès, de la Biblioteca del seminari diocesà de Girona, de l'Arxiu Municipal de Girona, i del Fons Joan Amades.
 
És la primera vegada que aquesta col·lecció, adquirida l’any 1986 per la Diputació de Girona,  s’exposa amb una representació important del total de més de 2000 matrius que la conformen junt amb els gravats originals d’època que van il·lustrar.
 
La mostra esdevé pretext per explorar transversalment la història de la impremta a la ciutat de Girona i l’ús de la xilografia com a eina per excel·lència en la il·lustració de llibres i document quasi fins ben arribat el segle XX, malgrat d’introducció de noves tècniques. El conjunt, extens i molt variat, és representatiu de la imatgeria popular catalana, que al llarg de tres-cents anys va il·lustrar un ampli ventall de llibres, documents i estampes populars.
 
L’exposició s’adhereix al conjunt d’actes que s’estan duent a terme aquest 2015 per commemorar el 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades qui l’any 1947, juntament amb Jordi Carreras i Josep Maria Gironella, va realitzar els dos volums de Xilografies Gironines, l’obra de referència i punt de partida per a l’estudi d’aquest fons.
 
La mostra, que es podrà visitar fins el 4 d’abril de 2016, es complementa amb un catàleg que es presentarà el gener de 2016 amb textos d’Enric Mirambell, cronista oficial de la ciutat de Girona, d’Antoni Serés, responsable del Fons Amades del Departament de Cultura de la Generalitat, del dr. Francesc Fontbona, Pep Vila, filòleg i de Marina Garcia, comissària de la mostra.
  
Els impressors de la família Carreras
 
La família Carreras comprèn quatre generacions d’impressors que des del 1860 fins al 1952 treballaren ininterrompudament a la ciutat de Girona. La seva activitat es va iniciar amb l’adquisició de la impremta de Melitó Suñer, la qual, al seu torn, havia incorporat material de les dues principals branques d’impressors gironins del segle xviii: els Bro i els Oliva. L’adquisició de materials d’antigues impremtes era usual entre els impressors. Al llarg de gairebé cent anys d’activitat i en sis emplaçaments diferents dins la mateixa ciutat de Girona (c. Ballesteries, c. de la Força, Pujada de Sant Martí, c. Ciutadans, c. Nou i Carretera de Barcelona) el fons de xilografies de la Tipografia Carreras es va mantenir íntegre com a material de treball fins al tancament de l’empresa.
 
 
 
 
 Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias