Twitter   Facebook   Delicious   Yahoo  
Enllaçar | Imprimir

Comencen les obres de restauració del Santuari del Miracle de Riner, al Solsonès

  • Les obres compten amb una inversió de 163.350 euros, finançats a parts iguals entre l’Ajuntament de Riner i la Generalitat de Catalunya

El Departament de Cultura ha iniciat les obres de restauració del Santuari del Miracle de Riner, al  Solsonès. Concretament, es porta a terme la segona fase de restauració de l’església de Santa Maria del Miracle i accions per a la restauració i consolidació estructural del pati interior de la Casa Gran.
 
Les obres compten amb una inversió de 163.350 euros, finançats a parts iguals entre l’Ajuntament de Riner i la Generalitat de Catalunya a través de l’1% cultural de la Generalitat. Els treballs tenen una durada prevista d’execució de 5 mesos. 
 
A l’església de Santa Maria del Miracle s’hi duu a terme la segona fase de restauració del monument, en la qual, a l’exterior, s’eliminen humitats en els paraments verticals. També s’eliminen barreres arquitectòniques i es realitza l’adaptació arquitectònica de la porta d’accés i, a l’interior, la complementació de la instal·lació elèctrica; la restauració dels balcons interiors; el pintat dels paraments del sector orgue i la instal·lació d’una barana de protecció en el balcó i la il·luminació natural del cambril. Per a dur a terme les actuacions, el 9 d’octubre de 2014 es va signar un conveni entre el Departament de Cultura, l’Institut Català del Sòl, l’Ajuntament de Riner, la Diputació de Lleida, el Bisbat de Solsona i la Comunitat Benedictina del Monestir de Santa Maria de Montserrat. Anteriorment ja s’havia executat una primera fase de restauració de l’església del Santuari a càrrec també de l’1% cultural de l’anterior protocol 2005-2008, que es va acabar l’any 2010.
 
D’altra banda, a la Casa Gran la intervenció que s’hi realitzarà servirà per garantir la seguretat estructural del pati. En aquest sentit, l’actuació consisteix en refer la part de columna trencada i atirantar l’arcada de la façana sud; refer els sostres de fusta reutilitzant els materials originaris de fusta i incorporant elements nous de subjecció i trava; realitzar treballs d’aplomat, reposició, cosit, rejuntat i/o altres de les peces de pedra més afectades.
 
 
El Santuari del Miracle
El conjunt que es restaura està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). El Santuari del Miracle, documentat des de l’any 1458, és un centre religiós dedicat a la Mare de Déu del Miracle, erigit en el lloc on la tradició situa l’aparició de la Mare de Déu,  a la banda de ponent del municipi de Riner. El conjunt està format per una església, una capella, la Casa Gran -antiga albergueria-, i un monestir, que acull una comunitat de monjos benedictins depenent del monestir de Montserrat. L'element més destacat de l’església és l'altar major, obra de l'escultor i arquitecte vigatà Carles Moretó i Brugaroles (1747-1758). Cal esmentar també un retaule gòtico-renaixentista, obra anònima del darrer terç del segle XVI, provinent de l'antiga església, i l'orgue situat damunt l'entrada (segle XVIII).
 
La Casa Gran (segle XVI-XVII) és un un edifici civil de grans proporcions, fet de pedra picada. Es tracta d’una construcció rectangular al voltant d'un pati quadrat amb escala noble i singular galeria d'arcades i pilars d'estil renaixentista de quatre plantes, que li donen una percepció espacial excepcional en el context de l'arquitectura renaixentista catalana.
 
 
 


Departament/s

Cercador

Cercador

Destaquem

Departament

  • Responsable comunicació
    Josep Elias